Спеціальні потреби

Прокурор Міжнародного кримінального суду подав запит на ордери на арешти Нетаньягу та трьох лідерів ХАМАСу


Архівне фото: Будівля Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі, Нідерланди, 7 листопада 2019 року.
Архівне фото: Будівля Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі, Нідерланди, 7 листопада 2019 року.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду заявив у понеділок, що він подав запит на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та міністра оборони Йоава Галланта, а також лідера ХАМАСу у Газі Ях’я Сінвара та двох інших посадовців ХАМАСу у зв’язку з війною ХАМАСу із Ізраїлем.

У своїй заяві Карім Хан зазначив, що його офіс вважає, що Нетаньягу та Галлант "несуть кримінальну відповідальність" за воєнні злочини та злочини проти людяності, включаючи голод мирних жителів як метод ведення війни та навмисні напади на мирних жителів.

"Мій офіс стверджує, що ці дії були вчинені в рамках загального плану використання голоду як методу війни та інших актів насильства проти цивільного населення Гази як засобу ліквідації ХАМАСу, забезпечення повернення заручників, яких ХАМАС викрав, і щоб колективно покарати цивільне населення Гази, яке вони сприймали як загрозу Ізраїлю", – заявив Хан.

Окрім Сінвара, Хан сказав, що командир військового крила ХАМАСу Мохаммед Діаб Ібрагім аль-Масрі та голова політичного бюро ХАМАСу Ісмаїл Ханія також несуть відповідальність за воєнні злочини та злочини проти людяності.

Хан сказав, що звинувачення проти представників ХАМАСу включають вбивства, захоплення заручників як воєнний злочин зґвалтування та інше сексуальне насильство, а також тортури.

"На думку моєї служби, ці особи планували та підбурювали до вчинення злочинів 7 жовтня 2023 року та своїми діями, включаючи особисті візити до заручників невдовзі після їхнього викрадення, визнали свою відповідальність за ці злочини, — сказав Хан. — Ми вважаємо, що ці злочини не могли бути скоєні без їхніх дій".

Палестинці біля руїн оселі, пошкодженої бомбуваннями з боку Ізраїлю, 20 травня 2024 року
Палестинці біля руїн оселі, пошкодженої бомбуваннями з боку Ізраїлю, 20 травня 2024 року

Перемовини США

Під час зустрічі з радником Білого дому з національної безпеки Джейком Салліваном у понеділок Галлант заявив, що Ізраїль має намір розширити сухопутну операцію в місті Рафах на півдні Гази.

У своїй заяві Галлант зазначив, що він сказав Саллівану, що зусилля в Рафаху спрямовані на ліквідацію бойового угруповання ХАМАС і забезпечення повернення заручників, яких досі тримають у Газі.

Галлант також сказав, що вони з Салліваном обговорили шляхи зміцнення позицій Ізраїлю на Близькому Сході.

Салліван зустрівся в неділю з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, щоб обговорити більш цілеспрямовану військову операцію Ізраїлю проти ХАМАС у Газі, яка знизить ризики шкоди цивільному населенню.

Посадовець США підтвердив "давню позицію президента Джо Байдена щодо Рафаху", заявили в Біому домі, вказуючи на заклики Байдена уникнути великого наступу на Рафах через побоювання гуманітарної катастрофи.

Білий дім повідомив, що Салліван також поінформував Нетаньягу про свої переговори з наслідним принцом Саудівської Аравії Мохаммедом бін Салманом у Саудівській Аравії.

Згідно з планом США, Саудівська Аравія визнала Ізраїль і допомогла палестинській владі керувати Газою в обмін на шлях до остаточної державності для анклаву.

"Пан Салліван підтвердив необхідність для Ізраїлю пов'язати свої військові операції з політичною стратегією, яка може забезпечити довготривалу поразку ХАМАСу, звільнення всіх заручників і краще майбутнє для Гази", - повідомили в Білому домі.

У заяві Офісу Нетаньягу йдеться, що зустріч була зосереджена на військовій операції Ізраїлю в Рафаху, гуманітарній допомозі та заручниках у Газі.

Нетаньягу виступає проти ідеї незалежної Палестини як екзистенційної загрози національній безпеці Ізраїлю.

Він каже, що Ізраїль безстроково контролюватиме безпеку в Газі та працюватиме лише з місцевими палестинцями, не пов’язаними з ХАМАСом або Палестинською адміністрацією, яку підтримує Захід.

Нетаньягу пообіцяв не припиняти боротьбу з ХАМАСом, доки ісламістське угруповання не буде розгромлено, а всі заручники, що залишилися, не повернуться додому.

Однак його Кабінет міністрів стикається з внутрішніми розбіжностями щодо післявоєнного плану управління Газою.

Бенні Ганц, один із міністрів його військового кабінету, пригрозив вийти з правлячої коаліції в суботу, якщо Нетаньягу не затвердить післявоєнний "план дій" до 8 червня.

Ганц сказав, що план має включати кроки, щоб перемогти ХАМАС, повернути додому заручників і зробити кроки до формування "американської, європейської, арабської та палестинської адміністрації, яка керуватиме цивільними справами в Смузі Гази".

Нетаньягу сказав, що позиція Ганца призведе до "поразки Ізраїлю, покине більшість заручників, зробить ХАМАС недоторканим і сприятиме створенню палестинської держави".

Бої в Смузі Гази

Запеклі бої точаться в Секторі Гази, оскільки Ізраїль намагається перемогти осередки ХАМАСу, що знову з’являються. Ізраїльські військові заявили в понеділок, що вони завдали авіаударів по приблизно 80 цілях за попередній день, включаючи склади боєприпасів і об'єкти інфраструктури ХАМАСу.

Ізраїль також повідомив про сухопутні бої та авіаудари в східному Рафаху, а також бої в районі Джабалія на півночі Гази.

Гуманітарна криза

Бої біля контрольно-пропускних пунктів Рафах і Керем-Шалом на півдні Гази також "фактично заблокували" маршрути гуманітарної допомоги туди, заявив у неділю Мартін Гріффітс, заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань і координатор надзвичайної допомоги.

Палестинці чекають на вантажівки з допомогою в Смузі Гази, 19 травня 2024 року
Палестинці чекають на вантажівки з допомогою в Смузі Гази, 19 травня 2024 року

"Отже, допомога сухопутними шляхами на південь і для Рафаха, і людей, витіснених Рафахом, майже не надходить", – сказав Гріффітс, назвавши гуманітарну кризу майже "апокаліптичною".

За словами ізраїльських посадовців, війна Ізраїлю проти Гази була спровокована жовтневим терористичним нападом ХАМАСу на Ізраїль, у результаті якого загинуло 1200 людей і було захоплено близько 250 заручників.

За даними Міністерства охорони здоров’я Гази, керованого ХАМАСом, яке включає цивільних осіб і комбатантів, у результаті подальшого контрнаступу Ізраїлю в Газі загинуло понад 35 400 палестинців, але стверджує, що більшість загиблих – жінки та діти. Ізраїль стверджує, що вбив понад 14 000 бойовиків і близько 16 000 мирних жителів.

В цій статті використані матеріали Reuters, The Associated Press і Agence France-Presse.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Збори для України у британському графстві Норфолк. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG