Спеціальні потреби

Вибори у США. Демократи звертаються до корінних американців, але чи буде цього достатньо?


Віцепрезидентка США і кандидатка у президенти від Демократичної партії 2024 року Камала Гарріс і її напарник, губернатор Міннесоти Тім Волц у Мілуокі, штат Вісконсин, 20 серпня 2024 року. (AP/Jacquelyn Martin)
Віцепрезидентка США і кандидатка у президенти від Демократичної партії 2024 року Камала Гарріс і її напарник, губернатор Міннесоти Тім Волц у Мілуокі, штат Вісконсин, 20 серпня 2024 року. (AP/Jacquelyn Martin)

Група підтримки корінних американців, що зібралась на Національному з'їзді Демократичної партії в Чикаго, розпочала своє перше засідання на початку цього тижня молитвою.

Амелія Флорес, голова індіанських племен річки Колорадо в Аризоні, представилася мовою мохаве та закликала "Батьку, Творцю" благословити лідерів демократів.

"Ми просимо, щоб ви наділили їх мудрістю, і щоб наше налаштування залишилось позитивним протягом наступних чотирьох днів тут. … Ми в захваті від нашої віцепрезидентки та новообраної, з вашої прихильності, першої жінки-президента Сполучених Штатів Штати", - сказала вона.

Понад 150 делегатів корінних американців, які представляють племена по всій території США, взяли участь у з’їзді цього тижня.

Їх хвилюють питання захисту прав племен, прояснення їхніх стосунків із федеральним урядом і подолання бар’єрів для голосування.

Сила голосів корінних американців

В інтерв'ю Голосу Америки в липні, директорка Асоціації у справах американських індіанців Шеннон О'Локлін, громадянка нації чокто в Оклахомі, підкреслила, що корінні американці стають дедалі важливішою групою виборців.

"Якщо ми все-таки з’явимось і проголосуємо на місцевому та національному рівнях, ми матимемо потужність, щоб змінити те, кого буде обрано, — сказала О’Локлін Голосу Америки в липні. — Ми бачили це на минулих виборах".

Тим не менш, вона відзначає намагання деяких штатів відволікти корінних американців від голосування. У 2020 році, наприклад, голосування корінних жителів в Аризоні допомогло схилити вибори на користь Байдена. Через два роки законодавці-республіканці прийняли закон, згідно з яким жителі Аризони повинні підтвердити громадянство США, що становило складність для багатьох корінних американців.

Суд нижчої інстанції відхилив закон, а Національний комітет Республіканської партії закликав Верховний суд США прийняти рішення вчасно, щоб штат почав друкувати бюлетені.

Якими є цифри

За даними Фонду прав корінних американців, з майже 6,8 мільйона американських індіанців і корінних жителів Аляски 4,7 мільйона старше 18 років і зареєстровані для голосування.

Зазвичай вважається, що корінні американці віддають перевагу Демократичній партії.

Але деякі дослідження показують інше: дослідники Університету Оклахоми в 2016 році провели інтернет-опитування, під час якого 46% респондентів серед корінних американців назвали себе демократами, 26% - республіканцями і 25% - незалежними.

Проміжне опитування виборців у 2022 році, проведене Афроамериканським дослідницьким співробітництвом, показало подібні цифри, але також засвідчило, що виборці корінних американців менш імовірно вірять, що будь-яка політична партія справді віддана просуванню своїх проблем і пріоритетів.

"Очевидно, треба зважати на цифри, які є дуже цікавими та важливими, але я думаю, що більш показовим є той факт, що корінні американці насправді не прив’язані і не мають міцних стосунків із жодною зі сторін", - сказав Габріель Санчес, старший науковий співробітник з досліджень управління в Інституті Брукінгса.

"Переважна більшість виборців корінних американців каже нам, що вони насправді не надають перевагу жодній із партій при голосуванні. Вони здебільшого від одного виборчого сезону до іншого оцінюють, яку партію вони вважають кращою для своїх громад", — зазначив він.

Санчес сказав Голосу Америки, що корінні американці зазвичай представлені, принаймні символічно, на політичних з’їздах. Однак він зауважив, що корінне населення мало присутніх на з’їзді республіканців у середині липня.

Навпаки, корінні американці з’явилися цього тижня на з’їзді Демократичної партії, щоб підтримати кандидатуру Камали Гарріс на посаду голови Білого дому, і вони почули відгуки відомих демократів, у тому числі губернатора Тіма Волза, кандидата на посаду віцепрезидента.

"У нас є 11 суверенних держав, Анішінабе і Дакота, і наша історія в Міннесоті, як і в інших штатах, похмура, — сказав він. — Але в Міннесоті ми визнали, що визначити проблему недостатньо".

"Що ви збираєтеся робити, щоб змінити ситуацію? Що ви збираєтеся робити для партнерства? Що ви збираєтеся робити, щоб визнати перших американців? І що ви збираєтеся зробити, щоб зрозуміти, що наш штат Міннесота сильніший, завдяки нашим 11 суверенним націям?"

Сенатор Корі Букер (D-NJ) висловив солідарність з корінними виборцями, зазначивши, що чорношкірі та корінні американці стикаються з подібними проблемами "з системою правосуддя, яка ставиться до вас краще, якщо ви багаті та винні, ніж якщо ви бідні та невинні, з системою охорони здоров’я, де буквально найнижча тривалість життя в країні у корінних американців та афроамериканців".

Але чи знайдуть ці повідомлення резонанс серед місцевих виборців, особливо тих, хто зареєстрований як незалежні?

"Проблема, яка далеко не на радарі платформи жодної зі сторін, — це зниклі та вбиті жінки корінного населення, — сказав Санчес Голосу Америки, посилаючись на опитування корінних американців, проведене Інститутом розвитку перших націй, яке показало, що це головне занепокоєння. — І я думаю, що якщо Демократична або Республіканська партії зможуть прийняти це конкретне питання, це матиме вплив".

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG