Спеціальні потреби

Байден збирається продовжити боротьбу за переобрання на виборах президента


Фото: президент США Джо Байден на перших виборчих дебатах, які організувало CNN в Атланті, Джорджія, США 27 червня 2024 року
Фото: президент США Джо Байден на перших виборчих дебатах, які організувало CNN в Атланті, Джорджія, США 27 червня 2024 року

Президент США Джо Байден у середу пообіцяв продовжувати балотуватися на президентських виборах, відкинувши заяви критиків, що його невдала участь у дебатах прирекла його кандидатуру на крах і що він повинен відмовитися від участі у президентських виборах 5 листопада.

"Я балотуюся. Я лідер Демократичної партії. Ніхто мене не виштовхує", - сказав Байден своєму штабу, за словами помічника виборчої кампанії.

Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс незаплановано взяли участь у події Національного комітету Демократичної партії, щоб підбадьорити працівників штабу і наголосити на важливості виборів 2024 року.

Байден сказав, що поверне собі популярність після невдалих дебатів минулого тижня проти колишнього президента Дональда Трампа. Часом під час дебатів він втрачав хід думок, і навіть помилився заявивши, що він припинив дію Medicare, державну програму медичного страхування для літніх американців.

Дивіться також:

Запевнення Байдена, що він продовжує участь у виборах, прозвучало в час, коли деякі демократи почали публічно сумніватися, чи 81-річний президент має розумові та фізичні здібності продовжувати енергійну кампанію протягом наступних чотирьох місяців і, якщо він переможе, керувати протягом наступних чотирьох років. Провідні законодавці від Демократичної партії висловили підтримку Байдену, але принаймні двоє законодавців від Демократичної партії закликали Байдена вийти з виборчої кампанії.

Байден намагався зменшити занепокоєння під час зустрічі з губернаторами штатів в середу. У зустрічі взяли участь всі крім одного губернатори, які представляють Демократичну партію.

Губернатор Міннесоти Тім Волц, який очолює Асоціацію губернаторів-демократів, заявив журналістам, що результати дебатів Байдена були поганими, але що президент здатний виконувати свої повноваження.

Губернатор штату Меріленд Вес Мур сказав, що Байден "бере участь у виборах, щоб перемогти".

"Президент - наш кандидат. Президент - лідер нашої партії", - сказав Мур.

Губернатор Гаваїв Джош Грін розповів про свій досвід зустрічі з Байденом після лісових пожеж, які вразили Гаваї минулого року, і наголосив на різниці між президентськими дебатами та урядуванням.

"Мені очевидно, що на цих виборах ми обираємо головнокомандувача, а не головного дебатера", — сказав Грін в ефірі X.

Національні опитування та опитування штатів показують, що Трамп набрав популярність після дебатів, хоча соціологи кажуть, що рейтинги дуже близькі. Співробітники виборчого штабу Байдена дзвонили багатим донорам, щоб зменшити їхнє занепокоєння.

Байден приватно поспілкувався з високопоставленими законодавцями від Демократичної партії, зокрема з лідером більшості в Сенаті Чаком Шумером, який представляє Нью-Йорк, лідером меншості в Палаті представників Гакімом Джеффрісом також із Нью-Йорка, сенатором від штату Делавер Крісом Кунсом і конгресменом від Південної Кароліни Джеймсом Клайберном, повідомив посадовець Білого дому та інші джерела.

У Конгресі зростає тривога серед законодавців, які вважають, що Байден не одразу поговорив із демократами високого рангу та членами партії, кажуть особи, які знають про розмову.

Глава служби Білого дому Джефф Зієнтс намагався збільшити довіру співробітників Білого дому до виборчого штабу Байдена, зазначивши, що у президента "потужна виборча команда" і що робота Білого дому полягає в тому, щоб зосередитися на продовженні реалізації порядку денного Байдена. Він також сказав співробітникам, що Байден завжди тримався у важкі часи, хоча за десятиліття його кар'єри траплялись періоди, коли його намагались відрахувати з політики.

У повідомленні, яке надіслала у середу очільниця виборчого штабу Джен О'Меллі Діллон і керівниця штабу Джулі Чавес Родрігес, стверджується, що рейтинги Байдена і Трампа подібні навіть після дебатів.

У середу вранці виборчий штаб Байдена розіслав повідомлення персоналу, в якому показано, що Байден лише незначно програв у національних опитуваннях проти Трампа після дебатів і що гонка залишається напруженою.

Однак інші незалежні опитування показали, що Трамп набрав рейтинг після дебатів, які дивились 51 мільйон людей.

Під час події зі збору коштів у вівторок в передмісті Вашингтона Байден пояснив свій невдалий виступ браком сну та розкладом подорожей, що за кілька тижнів до дебатів включав святкування Дня D у Франції, саміт G-7 в Італії та численні заходи кампанії в Сполучених Штатах.

"Справа в тому, що я не дуже мудро вирішив провести кілька подорожей за кордон, змінивши близько 100 часових поясів ... до ... дебатів. Не послухався моїх працівників, повернувся і ледь не заснув на сцені, - сказав він. - Це не виправдання, а пояснення".

Декілька посадовців Демократичної партії публічно висловили стурбованість щодо того, чи вистачить у Байдена розумової гостроти та фізичної сили, щоб завершити кампанію та відбути ще один чотирирічний термін, який закінчиться на початку 2029 року, коли йому виповниться 86 років.

Конгресмен Ллойд Доджес, член Демократичної партії з Техасу, фото від жовтня 2021 року
Конгресмен Ллойд Доджес, член Демократичної партії з Техасу, фото від жовтня 2021 року

Ллойд Доджетт, який служить в Конгресі 15 термінів, у вівторок став першим офіційним представником Демократичної партії, який закликав Байдена піти у відставку, заявивши, що Байден повинен "прийняти болісне і важке рішення про відставку".

У середу конгресмен Рауль Гріхальва став другим законодавцем-демократом, який закликав Байдена піти у відставку.

"Якщо він буде кандидатом, я підтримаю його, але я вважаю, що це можливість знайти іншого", — сказав Гріхальва The New York Times. Конгресмен представляє округ на півдні Аризони вздовж кордону з Мексикою.

Провідні члени Демократичної партії висловили підтримку Байдену після нещодавніх дебатів, кажучи, що він повинен рішуче протистояти критиці колег по партії.

Шумер, лідер більшості в Сенаті, заявив у вівторок, що вважає 81-річного президента придатним для виконання своїх обов’язків.

"Я з Джо Байденом", — сказав він, повторюючи коментарі інших високопосадовців партії.

Але Ненсі Пелосі, конгресвумен від Каліфорнії та колишня спікерка Палати представників, сказала, що, хоча вона підтримує Байдена, "правомірно цікавитись, чи це епізод, чи стан". Пелосі сказала, що вона чула різні коментарі донорів від Демократичної партії щодо того, чи зможе Байден продовжити балотуватися на другий термін.

ABC News, на основі даних різних опитувань, демографічної та економічної інформації заявляє, що Байден дещо втратив позиції в загальнодержавних опитуваннях після дебатів, але, все ж доходить висновку, що за чотири місяці до виборів президента 2024 року — результати невідомі.

В статті використано інформацію Reuters та The Associated Press.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG