Спеціальні потреби

День 2 з'їзду Демократичної партії: подвійна доза потужності Обам, закоханий чоловік та танцювальна вечірка


Учасники плескають під час другого дня Національного з’їзду Демократичної партії у Чикаго, штат Іллінойс, 20 серпня 2024 року. (Фото: REUTERS/Alyssa Pointer)
Учасники плескають під час другого дня Національного з’їзду Демократичної партії у Чикаго, штат Іллінойс, 20 серпня 2024 року. (Фото: REUTERS/Alyssa Pointer)

Другий вечір Національного з’їзду Демократичної партії приніс подвійну дозу вогневої потужності подружжя Обам, щоб підтримати віцепрезидентку Камалу Гарріс та безжалісно розкритикувати кандидата від республіканців Дональда Трампа. На з'їзді також влаштували галасливе перекликання штатів, яке по суті стало однією великою танцювальною вечіркою.

Гарріс та її напарник, губернатор Міннесоти Тім Волз, вислизнули з Чикаго, щоб провести мітинг неподалік Мілуокі та заохотити виборців штату Вісконсин, де більшість виборців ще не визначилися щодо підтримки того або іншого кандидата у президенти.

Це стало визнанням того, що, попри гарні настрої на з’їзді, демократи очікують, що на цих президентських виборах голоси виборців розділяться майже порівну.

Ось деякі висновки з другого вечора з’їзду.

Клуб експрезидентів

Якщо з’їзд республіканців був присвячений виключно Трампу, то демократи у вівторок, 20 серпня, намагалися помістити Гарріс в один пантеон із колишніми президентами.

Найбільш авторитетними постатями цього вечора стали колишній президент Барак Обама та його дружина Мішель. Остання пов'язала Гарріс зі своїм чоловіком, сказавши до захопленого натовпу: "Америко, надія повертається".

Барак Обама, зі свого боку, згадав свою власну промову на з’їзді 2004 року, поєднавши Гарріс зі своєю спадщиною. "Я відчуваю надію, тому що цей з’їзд завжди був дуже прихильним до дітей зі смішними іменами, які вірять у країну, де все можливо", — сказав він.

На підтримку віцепрезидентки виступали не лише Обами. Онуки Джиммі Картера та Джона Кеннеді також зобразили її природною спадкоємицею минулих лідерів Демократичної партії.

Попри безпрецедентну кандидатуру Гарріс як першої небілої жінки, яка стала кандидаткою в президенти від своєї партії, ці промови експрезидента та президентських нащадків були спробою пов’язати Камалу Гарріс з ширшою історичною традицією та викликати захоплення, подібне до того, що було під час кампанії Обами у 2008 році, і яке Гарріс сподівається відтворити.

Відхід від високих матерій

Подружжя Обам не стримувалося, критикуючи Трампа. Давня приказка Мішель Обами про те, що "коли вони опускаються, ми підносимося", більше не здавалася актуальною.

Барак Обама назвав Трампа "78-річним мільярдером, який не перестає скиглити про свої проблеми відтоді, як дев’ять років тому він спустився на своєму золотому ескалаторі".

Мішель Обама також завдала особистого удару, сказавши: "Роками Дональд Трамп робив усе від нього залежне, щоб змусити людей боятися нас. Його обмежений і вузький погляд на світ змусив його відчувати загрозу через існування двох працьовитих, високоосвічених, успішних людей, які ще й виявилися чорними".

Перефразовуючи свою знамениту фразу про те, що республіканці опускаються низько у своїй критиці, Мішель Обама припустила, що Трамп вдається до "дріб'язковості", і що "це нездорово і, відверто кажучи, не по-президентськи".

Байден передав естафету Гарріс: головне зі з’їзду демократів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:42 0:00

Танцювальна вечірка на Національному з'їзді Демократичної партії

По суті політичні з’їзди відбуваються для того, щоб делегати могли висувати кандидатів у президенти та віцепрезиденти.

Цього року демократи подбали про цю справу заздалегідь. Але це не завадило їм влаштувати церемоніальний повтор висування і перетворити його на гучну танцювальну вечірку.

Ді-джей Кессіді вийшов на сцену в яскраво-синьому двобортному костюмі та ставив окремі мелодії для кожного штату, які по черзі висували Гарріс та Волза. Під час висування Міннесотою, він поставив пісню "1999" Принца, який там народився. На штат Канзас прозвучала пісня "Carry on Wayward Son" групи Канзас. Пісня "Народжений у США" Брюса Спрінгстіна грала, коли прийшла черга Нью-Джерсі, де народився співак.

Зазвичай результати голосування штатів оголошували губернатори чи голови Демократичної партії цих штатів, але деякі штати цього разу передали мікрофон іншим особам, щоб у такий спосіб наголосити на питаннях, які хвилюють країну. До прикладу, результати голосування Техасу оголошувала Кейт Кокс, яка подала до суду на свій рідний штат Техас і програла, домагаючись аборту через нежиттєздатний плід. Особа, яка пережила стрілянину в Лас-Вегасі у 2017 році, оголошувала результати голосування Невади.

Кульмінацією перекликання стала поява репера з Атланти Ліл Джона, який пройшов "Центром Юнайтед" під ритми своєї пісні з DJ Snake "Turn Down for What", і продекламував свою підтримку Гарріс та Волзу.

Демократи прагнуть підкреслити, як сходження Гарріс до номінації додало партії енергії. Перекликання відповідало цій атмосфері.

Побачення наосліп: Америка та Даг Емгофф

Даг Емгофф, чоловік Камали Гарріс, хоче, щоб Америка полюбила його дружину так само сильно, як він її любить.

Його промова на з’їзді у вівторок увечері була зосереджена на історії їхнього кохання та представила особистий погляд, який також мав на меті залучити виборців. Емгофф розкрив деталі їхньої першої телефонної розмови після того, як він залишив їй безладне голосове повідомлення, яке вона досі змушує його прослуховувати щороку на їхній ювілей.

"Я люблю цей сміх", — сказав він із захопленням, заперечуючи критику Трампа щодо сміху Гарріс.

Коли Гарріс поверталася до Чикаго з Мілуокі після свого мітингу, її літак Air Force Two провів додаткові 10 хвилин у повітрі, щоб вона могла додивитися виступ свого чоловіка, розповів один з помічників в кампанії.

Емгофф сказав, що він "просто швидко закохався" в Гарріс, додавши, що вона знаходить "радість, коли домагається справедливості" і "протистоїть хуліганам". Більшість чоловіків не так описують своїх партнерів, але Емгофф намагається переконати виборців, що жінка, з якою він 22 серпня святкуватиме 10-ту річницю одруження, знає, як протистояти Трампу.

Повідомлення республіканцям: піти від Трампа - це нормально

Демократи також намагаються залучити незадоволених виборців Трампа. Зокрема, вони використали одну з його колишніх співробітниць у Білому домі, щоб вона навела свої аргументи.

Стефані Грішем працювала на різних посадах у Білому домі за часів президентства Трампа, включаючи посади директора зі зв’язків із громадськістю та прессекретаря, що дозволяє демократам стверджувати, що ті, хто найкраще знає Трампа, бачили його в найгіршому вигляді.

"У нього немає емпатії, моралі чи вірності правді", — сказала Грішем. - "Я більше не могла бути частиною цього божевілля".

Кайл Світсер, виборець з Алабами, який голосував за Трампа, сказав на з’їзді, що мита, запроваджені колишнім президентом, ускладнили життя таким будівельникам як він.

Джон Гайлз, мер-республіканець міста Меса, штат Арізона, також розповів про те, чому він підтримує Гарріс. Гайлз вважає, що політика Трампа шкодить містам, подібним на його рідну Месу.

У липні Голос Америки розповідав про з'їзд Республіканської партії та основні заяви його учасників.

Що делегати на з’їзді Демократичної партії думають про Камалу Гарріс? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG