Спеціальні потреби

"Ми побачили низку продуктивних кроків" – Держдеп про український план перемоги


Будівля Державного департаменту США у Вашингтоні.
Будівля Державного департаменту США у Вашингтоні.

У Держдепартаменті отримали український план перемоги, ознайомились із ним та готові до перемовин з Києвом.

Про це заявив під час щоденного брифінгу речник Держдепу США Метью Міллер, у середу 2-го жовтня. Міллер підкреслив, що американська сторона побачила в цьому плані "низку продуктивних кроків".

Речник Держдепу США Метью Міллер, під час щоденних брифінгів із журналістами.
Речник Держдепу США Метью Міллер, під час щоденних брифінгів із журналістами.

Водночас, за словами речника, цей план передбачає дії не лише від України, але й від партнерів, відтак його зміст потребує подальших обговорень.

"План перемоги, який представила Україна, — це не лише питання дій, які має вжити Україна, це й питання дій, які мають зробити інші країни світу. Україна іще не оприлюднила публічно свій план перемоги, тому я не збираюся цього робити самостійно. Це їхня прерогатива. Але ми отримали цей план, ми його переглянули і побачили низку продуктивних кроків. Ми будемо спілкуватися з ними (українцями ред.) з цього приводу", – відповів речник Держдепу на запитання під час брифінгу.

Речник прокоментував також і початок розслідування українською прокуратурою найбільшого масового розстрілу українських військовополонених у Донецьку. За словами Міллера, хоч Держдеп і не має незалежних даних, щоб підтвердити цей факт, але від початку війни, увесь світ побачив "жахливі звірства", які вчиняє Росія.

"Ми бачили ці звіти. У мене немає незалежної інформації, щоб підтвердити їхній вміст. Але я вважаю доцільним, що Україна почала відповідне розслідування. Очевидно, якщо говорити загалом, ми бачили, як Росія вчиняє жахливі звірства від початку цього конфлікту", – прокоментував Міллер.

Водночас, посадовець не пояснив, чи готові США допомогти Україні збивати ворожі ракети так само як вони це роблять в Ізраїлі.

Речник також не дав чіткої відповіді на заклики про зняття обмежень з української армії вести вогонь по території РФ, американським озброєнням.

"Ми чітко дали зрозуміти, що підтримуємо право України захищати себе не лише на словах, а й на ділі. І ми забезпечили їх необхідним обладнанням для збивання ракет. Якщо ви подивитесь на системи протиповітряної оборони, які ми надали, включно з новою системою, яку ми анонсували минулого тижня, ми фактично надали їм такі можливості. І ми продовжимо надавати цю можливість", – відповів Міллер.

Нагадаємо, колишній директор ЦРУ Майк Помпео, який був державним секретарем в адміністрації Дональда Трампа, назвав "дурними" обмеження щодо використання західної зброї Україною.

Дивіться також: Зеленський зустрівся з Трампом і Гарріс: останні новини

Брифінг. Зеленський зустрівся з Трампом і Гарріс: останні новини
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Детальний аналіз дебатів між Венсом та Волзом. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:34 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG