Спеціальні потреби

Держдеп: Передача Росії іранських ракет означатиме "драматичну ескалацію"


Vedant Patel
Vedant Patel

Передача балістичних ракет з Ірану до Росії означатиме "драматичну ескалацію" в агресивній війні Росії, і Сполучені Штати готові відповісти "значними наслідками". Про це заявив речник Державного департаменту США в понеділок, 9 вересня.

"Будь-яка передача іранських балістичних ракет Росії означатиме драматичну ескалацію підтримки Іраном агресивної війни Росії проти України", — заявив речник Держдепу Ведант Пател, додавши, що США занепокоєні повідомленнями про передачу іранських балістичних ракет Росії.

Білий дім також висловив занепокоєння у зв'язку з повідомленнями про передачу Іраном своїх балістичних ракет Росії. Радник з питань комунікацій у сфері безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив:

"Ми вже говорили в минулому, що будь-яке подібне надання такого роду технологій не тільки матиме згубний вплив на здатність українців продовжувати захищати себе, на життя українців та їхні засоби до існування, але й матиме згубний вплив на Близький Схід та Іран, який вже має вдосконалену програму балістичних ракет. Ми можемо лише припустити, що Іран хотів би отримати вигоду від якогось партнерства з Росією".

Минулого тижня CNN і Wall Street Journal повідомили з посиланням на неназвані джерела, що Іран ніби вже передав Росії балістичні ракети малої дальності.

Втім заступник командувача центрального штабу в Ірані бригадний генерал Фазлоллах Нозарі заперечив цю інформацію. “Жодної ракети не було відправлено до Росії, ця заява є свого роду психологічною війною”, - сказав він.

Сьогодні ж, 9 вересня, речник ЄС Петер Стано заявив, що Євросоюз отримав від партнерів розвіддані, які заслуговують на довіру, про те, що Іран нещодавно надав Росії балістичні ракети малої дальності, аби бити по Україні. Посадовець додав, що країни ЄС зараз досліджують це питання.

"Якщо це буде підтверджено, постачання означатимуть значну матеріальну ескалацію у підтримці з боку Ірану незаконної агресивної війни Росії проти України", — сказав Стано. Якщо ці дані підтвердяться, додав він, ЄС і міжнародні партнери скоординуються, щоб ввести нові обмежувальні заходи щодо Ірану.

МЗС України 9 вересня викликало тимчасового повіреного у справах Ісламської Республіки Іран в Україні Шахріяра Амузегара у зв’язку з повідомленнями про можливе постачання іранських балістичних ракет Росії.

У відомстві повідомили, що іранському диппредставнику було висловлено "глибоке занепокоєння" української сторони у зв’язку із цими повідомленнями.

Напередодні новопризначений міністр закордонних справ України Андрій Сибіга закликав країни НАТО дозволити своїм країнам перехоплювати російські ракети та безпілотники у своєму повітряному просторі, а також зняти обмеження для України на використання західної зброї.

Речник Держдепу на пресконференції 9 вересня підкреслив, що політика США в питанні ударів вглиб території Росії із застосуванням американської зброї залишається незмінною.

"Немає змін у політиці, про які ми готові оголосити. Ми чітко заявили так само як і наші партнери в рамках Групу семи, а також на самітах НАТО, що ми готові до серйозної реакції на такі дії. Я не забігатиму наперед , але я вже раніше говорив про дедалі більше занепокоєння щодо поглиблення партнерства в галузі безпеки між Росією та Іраном з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії", - зазначив речник Державного департаменту США.

За словами Патела, США продовжують пильно стежити за ситуацією і зокрема за діями президента Пезешкяна, "який продовжує публічно говорити, що покращення економіки його країни залежить від покращення зовнішніх відносин і позиції Ірану у світі".

"Такі заяви не можна поєднати із повідомленнями про передачу ракет, які загрожують міжнародній безпеці та міжнародному порядку", - наголосив речник Держдепу США Ведант Пател.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG