Спеціальні потреби

Держдеп про обстріл Криму: Україна зводить до мінімуму втрати серед цивільних, непорівнянно з діями Росії 


Архівне фото: дим видно в Саках, Крим
Архівне фото: дим видно в Саках, Крим

У Державному департаменті США заявили, що Україна у своїх наступальних операціях “зводить до мінімуму загрозу жертв серед цивільного населення”. Так прокоментував обстріл Криму 23 червня, помічник держсекретаря США Джон Басс.

На питання Голосу Америки щодо обстрілу Севастополя нібито ракетами американського виробництва, де, за даними Росії, постраждало понад 150 людей, представник Держдепу відповів, що є великий контраст втрат внаслідок українських атак та обстрілів Росії.

“Що стосується повідомлень про жертви серед цивільного населення в Криму, США глибоко шкодують про втрату будь-якого цивільного життя, будь-яких невинних убитих під час конфлікту. Я не можу говорити про правдивість звинувачень Москви, але якщо вони правдиві в цьому випадку, я вважаю, що важливо підкреслити: ми бачимо, як Україна використовує свої наступальні можливості”, - сказав помічник Блінкена з політичних питань.

Держдеп: Росія може зупинити страждання людей, припинивши війну

Джон Басс наголосив, що Збройні сили України “вживають значних заходів, щоб звести до мінімуму загрозу жертв серед цивільного населення, і це помітно контрастує з характером жорстокої війни Росії з першого дня”.

За його словами, неможливо порівняти втрати цивільного населення в Росії із втратою життів українців внаслідок російських авіаударів по лікарнях, школах та інших об'єктах цивільної інфраструктури.

Тут, за його словами, “існує величезний розрив, який демонструє жорстокість війни Росії, яка триває”.

Прессекретар Держдепу США Метью Міллер під час брифінгу 24 червня наголосив, що Крим - це Україна, і що Росія може припинити страждання людей лише одним рішення - зупинити війну.

"Ми надаємо зброю Україні, щоб вона могла захищати від збройної агресії свою суверенну територію, включно з Кримом, який є частиною України. І Росія могла б зупинити цю війну сьогодні та страждання, спричинені війною, яку Росія розпочала сьогодні, якби припинила окупацію суверенної української території та напади на цивільне населення", - заявив Міллер.

Пентагон - Україна сама обирає цілі

Міністерство оборони США також відреагувало на погрози Росії помститися за обстріл Криму ракетами американського виробництва ATACMS.

У понеділок, 24 червня, Пентагон заявив, що Україна ухвалює власні рішення щодо того, яку ціль обрати у своїх військових операціях.

“Україна ухвалює власні рішення щодо націлювання та проводить власні військові операції”, — заявив представник Пентагону майор Чарлі Дітц.

23 червня ракетного удару зазнало місто Севастополь, що в окупованому росіянами Криму. За даними російської сторони, принаймні чотири людини загинули та понад 150 отримали поранення. NBCNews назвало удар “однією з найбільших атак на анексований півострів за останні місяці”.

Кремль поклав пряму відповідальність за атаку на Сполучені Штати, мовляв, напад стався за допомогою ракет американського виробництва ATACMS.

МЗС Росії повідомило, що викликало посолку США в Росії для пояснень та оголосило їй “демарш”. Росія заявила, що “подібні дії… не залишаться безкарними” і “заходи у відповідь обов’язково будуть”.

Українські ЗМІ з посиланням повідомлення користувачів соцмереж повідомляють, що 23 червня поблизу пляжу в Учкуєвці, що в Севастополі, російська ППО збила ракету. Ракетні уламки полетіли на пляж, де у цей час перебували відпочивальники. В результаті десятки осіб зазнали поранень, а четверо – загинули. За словами очевидців, сигналу повітряної тривоги перед обстрілом не було.

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG