Спеціальні потреби

До Дня незалежності Білорусі США нагадали про 1500 білоруських політв’язнів, ООН - про репресії в країні


Військовослужбовець тримає білоруський прапор під час церемонії похорону Едуарда Лобова, білоруського воїна-добровольця, який загинув, захищаючи Донецьку область, 4 лютого 2023 р. Фото: AP/Efrem Lukatsky
Військовослужбовець тримає білоруський прапор під час церемонії похорону Едуарда Лобова, білоруського воїна-добровольця, який загинув, захищаючи Донецьку область, 4 лютого 2023 р. Фото: AP/Efrem Lukatsky

У День незалежності Білорусі державний секретар США Ентоні Блінкен привітав білоруський народ та закликав до “беззастережного звільнення” 1500 білоруських політичних в’язнів, які “перебувають у полоні лише за те, що намагалися реалізувати свободи, які й повинна забезпечувати незалежність”.

“Ми вшановуємо мужність білоруських політичних в’язнів”, – йдеться у заяві Держдепу. У повідомленні також відзначили право обирати власне майбутнє для тих, хто живе в Білорусі, і для тих, хто змушений перебувати у вигнанні.

Ми підтримуємо тих, хто освітлює шлях до незалежної, демократичної та суверенної Білорусі
Ентоні Блінкен

У зверненні Держдепу до білорусів мовиться: “Для тих, хто прагне допомогти вашим громадам створити суспільство, вільне від насильства та репресій, ваша відданість справі забезпечення кращого життя для ваших людей надихає світ”.

Блінкен також висловив підтримку тим, хто “освітлює шлях до незалежної, демократичної та суверенної Білорусі”, та пообіцяв “продовжувати підносити їхні голоси, поки вони мужньо стоятимуть у ці важкі часи”.

Військовий парад на честь Дня незалежності Білорусі, Мінськ, 3 липня 2024 року. BelTA/Handout via REUTERS
Військовий парад на честь Дня незалежності Білорусі, Мінськ, 3 липня 2024 року. BelTA/Handout via REUTERS

Білорусь сьогодні є небезпечною для тих, хто критикує владу, заявили в ООН у День білоруської незалежності.

Громадяни та громадянське суспільство, які критикують білоруську владу, стикаються з посиленням репресій, свавільними затриманнями, жорстоким поводженням і переслідуваннями майже через чотири роки після широких громадських протестів, які відбулися навколо переобрання президента Олександра Лукашенка, нагадує незалежна експертка ООН з прав людини Анаіс Марін, спеціальна доповідачка щодо ситуації з правами людини в Білорусі.

Вона повторила давню стурбованість міжнародної спільноти щодо придушення демократичних свобод та інших серйозних порушень прав у Білорусі, інформують в ООН. А також констатують: 69-річний Лукашенко перебуває при владі з 1994 року, і є лідером Європи, який керує найдовше.

Репресії в Білорусі досягли такого масштабу та інтенсивності, що її не слід вважати безпечною країною для тих, хто коли-небудь виявляв незгоду з урядом або його політикою
Анаіс Марін

“Репресії в Білорусі досягли такого масштабу та інтенсивності, що її не слід вважати безпечною країною для тих, хто коли-небудь виявляв незгоду з урядом або його політикою. Тому я повторюю свій заклик утриматися від екстрадиції та видворення до Білорусі”, – сказала Анаіс Марін.

Її заява була озвучена в Раді ООН з прав людини 3 липня, пише правозахисна організація Human Rights Watch та зокрема дякує Анаіс Марін “за її невтомну роботу з документування ситуації з правами людини в Білорусі”.

Спільно з партнерами Human Rights Watch задокументувала систематичну та широкомасштабну помсту адвокатам, які стають мішенями за представництво інтересів клієнтів у політично мотивованих справах. Щонайменше шість адвокатів зараз відбувають покарання від 6 до 10 років за фіктивними, політично вмотивованими звинуваченнями. Це, кажуть правозахисники, позбавляє білорусів права на справедливий суд і рівний захист перед законом.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Збори для України у британському графстві Норфолк. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG