Спеціальні потреби

Мільйон доларів винагороди. Держдеп США шукає Тіма Стігала у справі про кібернапади


Тім Стігал (ліворуч) та його син Амін Стігал на фото серед осіб, яких розшукує ФБР.
Тім Стігал (ліворуч) та його син Амін Стігал на фото серед осіб, яких розшукує ФБР.

Державний департамент США пропонує 1 мільйон доларів винагороди за інформацію, яка призведе до арешту або засудження в будь-якій країні росіянина Тіма Вахаєвича Стігала.

Йому інкримінують змову та участь у організованих транснаціональних злочинних діях.

За даними Секретної служби США (USSS), з 2011 року Стігал брав участь у кількох значних комп’ютерних атаках на американський бізнес, організовував крадіжку даних з платіжних карток і монетизував ці дані для особистої фінансової вигоди.

17 січня 2024 року Міністерство юстиції оприлюднило обвинувальний висновок, де Стігала звинувачено в причетності до чотирьох окремих змов.

Мова про передачу викраденої інформації з платіжних карток, які належать клієнтам принаймні трьох різних компаній на території США, з 2014 по 2016 рік.

В одній зі змов згадується спроба вимагання. Стігал нібито передав компанії погрозу порушити конфіденційність викрадених особистих даних, які належать клієнтам компанії-жертви, якщо йому не буде сплачено викуп.

Загалом Стігалу висунуто чотири звинувачення у змові про шахрайство, дванадцять звинувачень у шахрайстві, комп’ютерному шахрайстві, здирництві, три звинувачення у шахрайстві з пристроєм доступу і ще три звинувачення у крадіжці особистих даних.

Наразі Стігал перебуває у списку найбільш розшукуваних осіб на сайті Секретної служби США.

Як повідомляв Голос Америки, у червні цього року Мінюст США оприлюднив звинувачення щодо сина Стігала – 21-річного громадянина Росії Аміна Стігала - за співучасть у зламі комп'ютерів українських державних установ та об'єктів критичної інфраструктури.

У січні 2022 року, напередодні повномасштабного російського вторгнення в Україну, хакери зламали комп'ютери українських державних установ та об'єктів критичної інфраструктури, у тому числі атакували кілька міністерств та цифровий портал держпослуг "Дія".

Використовуючи шкідливе програмне забезпечення WhisperGate, вони атакували операційні системи, виклали у відкритий доступ вкрадені особисті дані громадян України та розмістили на українських сайтах загрозливе повідомлення.

Як вважають американські прокурори, метою цієї операції було викликати паніку серед громадян України, посіявши тривогу щодо збереження їхніх особистих даних.

На початку цього року ФБР оголосило винагороду у 10 мільйонів доларів за інформацію, яка допоможе арештувати молодшого Стігала.

За даними звинувачення, Амін Стіган діяв у змові з Головним управлінням Генштабу РФ – російською військовою розвідкою, більш відомою під радянською абревіатурою ГРУ.

У коментарях Російській службі Голосу Америки син та батько тоді наполягали на своїй невинуватості та стверджували, що не знають, чому ними зацікавилися правоохоронні органи США. Молодший Стігал назвав звинувачення на його адресу "повним маренням і брехнею".

Журналісти Голосу Америки тоді з'ясували, що під час дій, описаних у звинуваченнях Мін'юсту, Амін Стігал був 19-річним геймером, який жив у провінційній Росії. Його батько - Тім Стігал виявився колись помітним блогером та активістом у Дагестані, який раніше співпрацював із прокремлівським молодіжним рухом "Наші".

На запитання, чи Стігали спробували довести свою невинуватість американській владі, син і батько відповіли, що вони перебувають у Росії і їм небезпечно зв'язуватися з ФБР.

Згідно з публікаціями у ЗМІ та інших даних, Тім Стігал народився у чеченському селі Курчалою, але тривалий час жив у Дагестані та інших місцях.

Його ім'я при народженні – Тимур Магомадов, але в середині 2000-х років він обрав собі псевдонім "Тім Стігал", розповів він Голосу Америки.

З 2006 року він офіційно поміняв ім'я у паспорті на Тим Вахаєвич Стігал.

За професією він трейдер на фінансових ринках. На його сторінках у соцмережах та в популярній в Росії соцмережі ЖЖ приділяється багато уваги "Форексу" та криптовалюті.

Тім Стігал заперечує свою причетність до збуту викрадених даних платіжних карток. "Нічим таким забороненим не торгував ніколи", – він написав на запит журналіста Російської служби Голосу Америки.

Він є автором книги "Грааль Імана", яка аналізує фінансові та фондові ринки на основі Корану та Сунни. У соцмережах він регулярно публікує пости, які агресивно критикують США та Україну.

У статті використані матеріали Метью Купфера, журналіста Російської служби Голосу Америки.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG