Спеціальні потреби

У США страйкують робітники портів, це може призвести до зростання споживчих цін


Портові робітники страйкують у Х'юстоні, 1 жовтня 2024.
Портові робітники страйкують у Х'юстоні, 1 жовтня 2024.

Робітники в портах низки американських штатів почали виходити на пікети вранці у вівторок у межах страйку через заробітну плату та автоматизацію. Протести можуть знову розпалити інфляцію та спричинити дефіцит товарів, якщо триватимуть довше кількох тижнів.

Контракт між портами та приблизно 45 тисячами членів Міжнародної асоціації портових робітників (ILA) закінчився опівночі, і хоча в понеділок було повідомлено про прогрес у переговорах, працівники оголосили страйк. Страйк, який охопив 36 портів, став першим для цієї профспілки з 1977 року.

Морський альянс США (U.S. Maritime Alliance), який представляє порти, заявив у понеділок увечері, що обидві сторони відмовилися від своїх попередніх пропозицій щодо заробітної плати, але коли пікетування піднялося відразу після півночі, стало очевидно, що угоди досягнуто не було.

Початкова пропозиція профспілки на переговорах полягала в підвищенні зарплати на 77% протягом шестирічного терміну дії контракту, а глава профспілки Гарольд Даггетт сказав, що необхідно компенсувати інфляцію та роки невеликих підвищень. Члени ILA отримують базову зарплату близько 81 тисяч доларів США на рік, але деякі можуть отримувати понад 200 тисяч доларів США на рік внаслідок великої кількості понаднормових робіт.

Але в понеділок увечері альянс заявив, що збільшив свою пропозицію до 50% підвищення протягом шести років, і пообіцяв зберегти обмеження на автоматизацію зі старого контракту. Профспілка хоче повної заборони автоматизації процесів.

Експерти з логістики кажуть, що споживачі не відчують негайного впливу страйку, оскільки більшість роздрібних мереж накопичили запаси товарів перед різдвяним сезоном.

Але якщо це триватиме довше, ніж кілька тижнів, зупинка роботи суттєво порушить ланцюжок постачання в країні, що потенційно може призвести до підвищення цін і затримок у надходженні товарів до домогосподарств і підприємств.

Якщо страйк буде продовжений, підприємства будуть змушені платити вантажовідправникам за затримки, це спричинить запізнення деяких товарів у пік сезону святкових покупок, що потенційно вплине на час доставлення будь-чого, від іграшок чи штучних ялинок до автомобілів, кави та фруктів.

Страйк, ймовірно, матиме майже негайний вплив на постачання товарів, які швидко псуються, наприклад, бананів. За даними Американської федерації фермерських бюро, порти, які постраждали від страйку, обробляють 3,8 мільйона тонн бананів щороку, або 75% загальної пропозиції країни.

Це також може завадити експорту з портів східного узбережжя та створити затримки в портах на західному узбережжі, де працівників представляє інша профспілка. Залізниці кажуть, що вони можуть збільшити обсяги перевезень із західного узбережжя, але аналітики кажуть, що вони не можуть компенсувати вантажі, що перевозяться на схід.

За підрахунками, страйк, який закриє порти на східному узбережжі та узбережжі Мексиканської затоки, може коштувати економіці 3,8-4,5 мільярда доларів США на день.

Страйк відбудеться за кілька тижнів до президентських виборів і може стати важливим фактором для виборців, якщо виникне дефіцит товарів. Роздрібні торговці, постачальники автозапчастин і імпортери продукції сподівалися на врегулювання або на те, що президент Джо Байден втрутиться і припинить страйк за допомогою закону Тафта-Гартлі 1947 року, який обмежує можливості профспілок страйкувати.

Але під час розмови з журналістами в неділю Байден сказав, що не планує втручатися в потенційну зупинку роботи портів.

Представник Білого дому заявив у понеділок, що за вказівкою Байдена адміністрація підтримувала регулярний зв’язок з обома сторонами, щоб забезпечити просування переговорів. Президент доручив голові апарату Джеффу Зієнтсу та директору Національної економічної ради Лейлу Брейнарду скликати членів правління альянсу в понеділок вдень і закликати їх вирішити суперечку справедливо та швидко — таким чином, щоб врахувати успіх судноплавних компаній за останні роки та внески профспілкових працівників.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG