Спеціальні потреби

США не обмежують удари по Росії лише захистом Харківської області, але про застосування ATACMS не йдеться


Фото для ілюстрації: прапори України та США
Фото для ілюстрації: прапори України та США

Президент США Джо Байден у відповідь на прохання від України про можливість завдавати ударів по військових цілях у Росії доручив змінити чинні вимоги, щоб дозволити використання наданої Сполученими Штатами зброї для завдання ударів у відповідь.

Про це розповів у інтерв'ю журналістці Голосу Америки Юлії Ярмоленко директор з питань Європи у Раді нацбезпеки США Майкл Карпентер.

Відповідна настанова наразі набула чинності, каже Карпентер. Посадовець пояснив:

“Тож це відбувається в контексті російського наступу проти України в Харківській області. Росіяни били по цілях в Україні просто через кордон. І тоді українці звернулися до нас із проханням використати зброю, надану США, щоб мати можливість вдарити по російській зброї, з якої обстрілювали українські поселення, українців та їхні домівки”.

Дозвіл, каже він, стосується можливості “завдавати контрударів одразу через кордон”. Та не стосується ATACMS-ів чи ударів на далеку відстань.

Головна ідея – забезпечити, щоб українці могли захистити себе від ударів з тієї зони за кордоном, яка б інакше була захищеною для росіян, каже представник Білого дому.

Щодо потенційних ударів не тільки на захист Харківщини, але і, наприклад, із Сумщини, Карпентер пояснив:

“Як я вже сказав, це поширюється на те, щоб українці могли захистити себе. Так - через кордон проти російських атак, які звідти надходять. Бо інакше росіяни насолоджувалися б відносним захистом на своєму боці кордону”.

Дозвіл посадовець назвав “ще одним проявом лідерства президента Байдена в цьому питанні, його рішучості підтримати Україну та дозволити українцям захищати свої міста, свої домівки, свої поселення від жорстокої російської агресії протягом минулих двох з половиною років”.

Рішення Білого дому, як очікується, допоможе ЗСУ ефективно відбивати російські атаки та дозволить позбавити Росію безпечної зони, якою вони могли раніше користуватися для її ударів по українських цивільних об'єктах.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG