Спеціальні потреби

"Росіянам все важче ігнорувати війну Путіна". Коментатори - про удари дронів по московських аеропортах


Пошкодження багатоповерхового житлового будинку після імовірної атаки українського безпілотника в Раменському, під Москвою, Московська область, Росія, вівторок, 10 вересня 2024 року. (AP Photo)
Пошкодження багатоповерхового житлового будинку після імовірної атаки українського безпілотника в Раменському, під Москвою, Московська область, Росія, вівторок, 10 вересня 2024 року. (AP Photo)

Україна здійснила одну з найбільших атак безпілотників на Росію з початку війни, завдавши у вівторок ударів переважно по московських аеропортах, повідомляють західні ЗМІ.

Три з чотирьох московських аеропортів, у тому числі міжнародний аеропорт Домодєдово, який, як повідомляється, вперше став мішенню нападів українських безпілотників, були закриті більше, ніж на шість годин, майже 50 рейсів були перенаправлені, повідомляє CNN.

Україна не брала відповідальності за атаки безпілотників на Росію. Влада РФ звинуватила в атаках ЗСУ.

Міністерство оборони Росії заявило, що за ніч було збито 144 безпілотних літальних апаратів, у тому числі 20 над Москвою. Зазначається, що інші були перехоплені в багатьох інших регіонах.

Губернатор Московської області Андрій Воробйов повідомив, що в результаті пожежі в житловому будинку загинула 46-річна жінка і троє людей постраждали, 43 людини евакуювали в пункти тимчасового розміщення.

Мер Москви Сергій Собянін підтвердив, що пожежа на злітно-посадковій смузі аеродрому Жуковський сталася через падіння уламків з безпілотника.

Через падіння уламків безпілотника була перекрита магістральна дорога на Москву - Каширське шосе.

Реагуючи на події у Москві, міжнародні оглядачі кажуть, що росіянам стає дедалі складніше не помічати війну, яку їхня держава веде проти України вже понад 10 років.

"Росіянам стає все важче ігнорувати криваву війну Путіна у той час, як Україна посилює атаки на далекі відстані, минулої ночі вдарили по аеропорту та житловому району", – пише у мережі X (колишня Twitter) київський кореспондент британської газети The Guardian Люк Гардінґ.

Головний міжнародний кореспондент американського ділового щоденника The Wall Street Journal Ярослав Трофімов зауважує у мережі Х, що українці вже понад два з половиною роки не можуть літати ні по своїй країні, ні за кордон, і вони не проти поділитися цим відчуттям з москвичами.

"Україна завдала масованої атаки безпілотників на Московську область, вперше вдаривши по аеропортах. З лютого 2022 року в Україні не було цивільних рейсів, і Україна прагне взаємності", – пише Трофімов.

Естонський військовий коментатор Артур Регі пише, що напад на Москву – сигнал про те, що заборони на використання далекобійної зброї з боку союзників не мають сенсу.

"Удари українських безпілотників по Москві вкотре демонструють безперспективність обмежень щодо озброєння та відсутність червоних ліній у Кремля", – твітує Регі.

Він додає, що влучання у цивільні будинки сталося, найімовірніше, через роботу російських протиракетних сил, бо "бомбардування цивільних не поліпшують ситуації на фронті".

"Безпілотники не завдають особливих руйнувань, оскільки їхня боєголовка приблизно в 10 разів менша, ніж у російських бомб FAB-500, але вони мають психологічний ефект", – вважає Регі.

Він додає, що Росія не збирається зупинятися – для неї не такі важливі втрати частини Курської області, величезна кількість загиблих на фронті чи занепад економіки. Ніщо з цього не змусить її вивести свої війська з України, пише Регі.

А от удари по Москві є вже ближчими до місця роботи російських пропагандистів і керівництва Росії, і вони хвилюють тих, на кого покладається російський режим, вважає естонський коментатор.

Зупинити війну можна лише перенісши її на територію агресора, переконаний Регі.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG