Спеціальні потреби

ЗМІ: Директор ЦРУ у червні таємно відвідав Київ. Йому розповіли про плани щодо звільнення територій до осені і початку переговорів з Росією


Директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс таємно літав до Києва, де дізнався про українські плани завершення війни. На цьому фото Бернс виступає на слуханнях у Комітеті з розвідки Сенату у Вашингтоні, 8 березня 2023 року. (AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades)
Директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс таємно літав до Києва, де дізнався про українські плани завершення війни. На цьому фото Бернс виступає на слуханнях у Комітеті з розвідки Сенату у Вашингтоні, 8 березня 2023 року. (AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades)

Директор ЦРУ Вільям Бернс на початку минулого місяця таємно відвідав Київ, де українські урядовці ознайомили його з планами повернути окуповані Росією території та розпочати переговори про припинення вогню з Москвою до кінця року, повідомляє газета Washington Post.

За словами офіційних осіб, знайомих із подробицями таємного візиту, з якими говорили кореспонденти газети, Бернс зустрічався з президентом Володимиром Зеленським і керівництвом української розвідки.

Неназваний урядовець сказав, що з початку широкомасштабної агресії Росії директор ЦРУ регулярно відвідує Україну задля обміну розвідданими, які можуть допомогти Україні захистити себе, та для того, щоб запевнити українців у відданості адміністрації Байдена своїм зобов’язанням щодо підтримки України.

Як зауважує газета, публічно українська сторона висловлює критику тих, хто каже, що розчарований темпами українського контрнаступу. А у приватному порядку військові планувальники в Києві висловили Бернсу та іншим впевненість у досяжності своєї мети повернути значну територію до осені.

Також, за словами за словами трьох людей, знайомих із плануванням, на яких посилається газета, Київ розраховує до того часу перемістити артилерію та ракетні системи поблизу лінії кордону з контрольованим Росією Кримом та просуватися далі на схід України. На кінець року планується розпочати переговори з Москвою, що має статися вперше після зриву мирних переговорів у березні минулого року,

«Росія буде вести переговори, лише якщо відчуватиме загрозу», — цитує газета високопоставленого українського чиновника.

Вашингтонський щоденник наголошує, що візит директора ЦРУ відбувся в «критичний момент конфлікту, коли українські сили намагаються отримати першу перевагу в довгоочікуваному контрнаступі, але ще не розгорнули більшість своїх навчених і оснащених Заходом штурмових бригад».

Бернс дзвонив Наришкіну, щоб запевнити його, що Вашингтон не причетний до заколоту «Вагнера»

Також ЗМІ повідомляють, що Бернс зателефонував голові російської розвідки Сергію Наришкіну, щоб запевнити Кремль, що Сполучені Штати не відігравали жодної ролі у повстанні «Групи Вагнера», яке було припинено тиждень тому.

Газети New York Times і Wall Street Journal повідомили в п’ятницю, що ця телефонна розмова стала першим контактом на найвищому рівні між двома урядами з моменту спроби заколоту.

Президент Джо Байден заявив у понеділок, що коротке повстання російських найманців проти Кремля було частиною боротьби всередині російської системи, і що Сполучені Штати та їхні союзники не були до нього залучені.

Як повідомляв Голос Америки, у п'ятницю американська газета New York Times написала, що адміністрація президента США Джо Байдена, радила українським посадовцям не намагатися скористатися з хаосу в Росії через заколот Євгена Пригожина і його "Групи Вагнера" для того, щоб Кремль не звинуватив Україну, чи США у тому, що вони залучені до цього повстання.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG