Спеціальні потреби

Президент Єгипту не балотуватиметься на президентських виборах


Телезвернення єгипетського президента Госні Мубарака
Телезвернення єгипетського президента Госні Мубарака

У вівторок у телезверненні до нації президент Єгипту Госні Мубарак заявив, що не балотуватиметься на виборах, які заплановані на вересень 2011-го року. Президент, який керував Єгиптом майже 30 років, зазначив, що віддав своє життя служінню людям і відходить від влади задля миру в країні.

Однак, таке рішення навряд чи задовольнить сотні тисяч демонстрантів, які вийшли на вулиці Каїра і вимагають, аби Мубарак залишив пост президента вже до кінця тижня. Мирні демонстранти несли плакати та вигукували гасла з осудом Мубарака. На вулицях столиці розгорнуто солдатів, проте вони не перешкоджають демонстрантам.

Вчора, військове командування Єгипту заявило, що воно визнає «легітимні вимоги» єгипетського народу, і пообіцяло не стріляти у мітингувальників. Масові акції протесту також проходять сьогодні у північному портовому місті Александрія та у Суеці.

Вже другий день поспіль у країні припинено залізничне сполучення і дороги до столиці перекриті. Дехто називає такі заходи спробою влади не допустити мешканців сільських районів країни до участі у міських акціях протесту.

Новопризначений віце-президент Єгипту сказав, що президент Мубарак попросив його негайно розпочати переговори з «усіма політичними силами» щодо запровадження конституційних та законодавчих реформ.

Газета «Wall Street Journal» повідомляє, що опозиційні партії заявили, що вони не братимуть участі у переговорах, якщо Госні Мубарак залишатиметься при владі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00
XS
SM
MD
LG