Спеціальні потреби

Нові ВВП-варанти? Яресько прокоментувала угоду про реструктуризацію боргу


Угода про реструктуризацію боргу заощаджує Україні 11, 4 млрд дол за три роки. Це дуже важливо, бо ці гроші підуть на військові потреби, зазначає Яресько
Угода про реструктуризацію боргу заощаджує Україні 11, 4 млрд дол за три роки. Це дуже важливо, бо ці гроші підуть на військові потреби, зазначає Яресько

Домовленість з кредиторами про реструктуризацію боргу - дуже важливий крок, який показав, що кредитори розуміють потреби України, розповіла в інтерв'ю Голосу Америки колишня міністерка фінансів України, а зараз очільниця практики EY-Parthenon із стратегічних державних перетворень Наталя Яресько.

Вона відзначила, що переважна більшість кредиторів - 97% погодились на угоду і домовленість було досягнуто вчасно, до кінця періоду замороження платежів.

"Це дуже важливо, щоб втримати програму з МВФ", - каже експертка і зауважує, що США в економічній допомозі орієнтуються на те, чи виконує Україна програму Фонду.

МВФ планує надіслати місію до України вже наступного тижня, пише Bloomberg. Місія оцінить бюджетну пропозицію України та чи надавати Україні черговий транш за програмою обсягом 1,1 млрд дол.

Реструктуризація заощаджує для українського бюджету 11,4 млрд дол за три роки.

Ще одним досягненням є те, що реструктуризація заощаджує для українського бюджету 11,4 млрд дол за три роки. "Ці гроші підуть на військові потреби", - додає Яресько.

"Будемо сподіватись, що кредитори і в майбутньому, якщо буде потрібно, розумітимуть українську ситуацію та українські реальні можливості", - підсумовує вона.

Financial Times відзначає, що успішна реструктуризація була проведена швидко і за надзвичайних обставин: "Уряд президента Володимира Зеленського за чотири місяці домовився про одну з найшвидших та найбільших реструктуризацій суверенного боргу в сучасній історії, навіть в час, коли Київ веде зухвале контрвторгнення до Росії й тисне на західних союзників, щоб отримати більше військової допомоги".

Британський економіст та головний стратег компанії BlueBay Asset management Тімоті Еш також вказує на блискавичну швидкість, з якою вдалось досягнути реструктуризації.

"Швидкість досягнення домовленості вражає - знадобились місяці, порівняно з роками, які пішли на нещодавні реструктуризації Гани, Замбії та Шрі-Ланки", - пише Еш в статті для центру СЕРА.

Еш вважає реструктуризацію боргу досягненням для України, хоч і зазначає, що реструктуризація дала "ненабагато більше, ніж дало б продовження домовленості про замороження платежів від серпня 2022 року". Економіст все ж вказує, що це прискорить для України можливість вийти на зовнішні ринки, коли ситуація стабілізується.

В четвер Міністерство фінансів України оголосило про досягнення угоди з кредиторами з реструктуризації боргу обсягом 20,47 млрд дол. Угода скорочує обсяг державного боргу України більш ніж на 8,5 млрд дол., зменшує боргові платежі на 11,4 млрд дол. протягом періоду дії Програми МВФ (скорочення на понад 90%) і на 22,75 млрд дол. до 2033 року (скорочення на понад 75%), заявили у фінансовому відомстві країни.

Понад 97% кредиторів погодились на реструктуризацію до кінця 2-річного періоду відтермінування платежів, зауважив міністр фінансів України Сергій Марченко. Від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна не виплачувала за цим боргом, але мораторій на виплати, узгоджений з кредиторами у 2022 році, завершується 1 серпня.

Проведення реструктуризації боргу також важливе в рамках програми МВФ, яка передбачає дотримання показників боргової стійкості.

Домовленість передбачає випуск першого боргового інструменту з умовним компонентом, що був затверджений відповідно до нової методології МВФ щодо оцінки ризику та стійкості суверенного боргу, повідомили в українському Мінфіні.

Відповідаючи на питання щодо того, чи подібний цей інструмент до ВВП-варантів, випущених під час реструктуризації, яку Україна провела в 2015 році, Яресько зауважила, що наразі деталі невідомі, але припустила, що цей інструмент, ймовірно, має подібну логіку.

"Я не бачила деталей, я розумію, що вони... близькі до того, що в нас було", - сказала колишня міністерка, яка у 2015 році вела перемовини щодо реструктуризації боргу України.

ВВП-варанти 2015 року передбачають виплати кредиторам у разі, якщо зростання економіки України перевищує певний показник. Україна реструктуризувала ВВП-варанти в 2022 році, і здійснила платіж за ними 31 липня 2024 року, а 27 серпня уряд видав постанову про призупинку платежів за ними до досягнення нової домовленості.

Яресько пояснила логіку таких перемовин, які вона вела з кредиторами України у 2015 році, а також під час її роботи із боргом Пуерто-Рико:

"Я думаю, що на сьогодні кредитори цього вимагають від майже кожного із суверенних гравців, тому що коли ти ведеш ці переговори, ти їм говориш, що потрібно зменшити (виплати за боргом - ред.) назавжди, тому що ми не в змозі повертати, не буде можливості. Вони ж думають, що це ліквідність: сьогодні ви не можете, а завтра зможете. Як в нас було тоді, і цього разу - є дата, до якої мусиш розв'язати проблему, то варанти відповідають на це питання: якщо буде можливість, вони отримають виплати, якщо не буде, я не буду платити. Так виходить дуже часто. В Пуерто-Рико було те саме".

Повне інтерв'ю з Наталею Яресько читайте на сайті Української служби Голосу Америки вже незабаром.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG