Спеціальні потреби

"Зроблено в Україні під час війни". Про те, як змінилась українська економіка за два роки розповів посадовець США


Брента Німана (на фото в центрі) вразила стійкість української економіки. Він розповів про те як відвідав крамницю Riotdevision в Києві, де продається одяг із біркою "зроблено в Україні під час війни".
Брента Німана (на фото в центрі) вразила стійкість української економіки. Він розповів про те як відвідав крамницю Riotdevision в Києві, де продається одяг із біркою "зроблено в Україні під час війни".

Стійкість економіки України під час війни регулярно відзначають міжнародні оглядачі, включаючи експертів Світового банку та МВФ.

У своїй промові в американському аналітичному центрі Атлантична Рада 4 червня заступник міністра фінансів США Брент Німан змалював обнадійливу картину економіки України.

У перший рік повномасштабного вторгнення Україна втратила третину економіки, 7 мільйонів українців стали біженцями, тисячі об'єктів інфраструктури було зруйновано.

Економіка адаптується, каже Німан, і наводить кілька свідчень цього:

- Виробництво перемістилось в галузі, які є менш концентрованими, такими як ІТ, адже концентровані центри виробництва важче захистити від ракет та дронів.

- Будівництво відчутно впало, а от галузі зв'язку та фінансів відновились до 96% від довоєнного рівня.

- Українські підприємці, адаптуючись до нових реалій, швидко реєструють нові компанії: в першому кварталі 2024 року зареєстровано 74 тисяч нових підприємств, що є більшим ніж перед війною.

- Пасажиропотік на залізниці повернувся до довоєнного рівня.

- Шляхи експорту зерна змінились, адже через дії Росії Україна тепер використовує інший транзитний шлях в Чорному морі, а також почала використовувати порти на Дунаї та збільшила перевезення автошляхами.

- Банківська система працює, обережно усуваються обмеження, введені одразу після повномасштабного вторгнення.

Німан відзначив важливість дозволу НБУ для банків використовувати хмарний сервіс на основі устаткування, розташованого за кордоном, а також програми, що забезпечує роботу банків під час блекаутів.

"Хоча економічна картина, яку я змалював сьогодні, може бути не такою похмурою, як хтось очікував на другий рік невпинної війни Росії, життя під українським небом залишається кошмаром", - сказав посадовець, наголошуючи на постійних обстрілах.

Німан, який нещодавно відвідував Київ, поділився враженнями від магазину в Києві, де речі продаються з нашивкою "зроблено в Україні під час війни". Це - свідчення стійкості та адаптивності української економіки, підсумував він.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG