Спеціальні потреби

"Зима буде складною". Представник USAID про допомогу у відновленні української енергетики


Марк Сімаковський, керівник програм щодо України та Росії в USAID
Марк Сімаковський, керівник програм щодо України та Росії в USAID

Українська енергетика втратила понад 80% потужностей теплової енергогенерації і понад 40% потужностей гідроенергостанцій. Про це йдеться у звіті фонду від 27 червня цього року. Енергетична інфраструктура постійно піддається ударам з боку армії РФ. А в Україні із травня запровадили графіки відключення світла.

У відбудові знищеної інфраструктури України допомагає Агентство США з міжнародного розвитку – USAID. Про те, які труднощі для України стоять перед зимою, чи можливо відновити теплогенерацію і не тільки із представником USAID Марком Сімаковським поспілкувався журналіст російської служби Голосу Америки Рафаель Сааков.

Розмова була скорочена та відредагована для ясності та плинності.

Рафаель Сааков, Голос Америки: На нещодавньому українському мирному саміті у Швейцарії було оголошено, що USAID і Держдепартамент виділять понад 1,5 мільярда доларів на підтримку України. Як буде розподілятися це фінансування та які інструменти будуть надані на місцях, у тому числі для українського енергетичного сектору, враховуючи те, що Росія продовжує свої атаки на інфраструктуру?

Визначили пріоритетом повернути потужності, які генерують енергію попри руйнування Росії
Сімаковський

Марк Сімаковський, керівник програм щодо України та Росії в USAID: Значна частина фінансування спрямована на додаткову гуманітарну допомогу Україні. Але більша частина, 800 мільйонів, виділяється на підтримку енергетичного сектору України.

USAID зосереджується на закупівлі критично важливого обладнання, такого як автотрансформатори, забезпечує ремонт наявного енергетичного обладнання, зокрема у теплоенергетиці, яка була пошкоджена.

Ми також надаємо цілий спектр підтримки сектору опалення та електроенергії України. І тому ця допомога є підтвердженням того, що завдяки понад 1,5 мільярда доларів, які уряд США виділив на підтримку енергетичного сектору України, ми визначили пріоритетом повернути потужності, які генерують енергію попри руйнування Росії.

Р.С.: Як нинішні заходи допоможуть Україні відновити енергетичну інфраструктуру, пошкоджену війною, а також захистити її від майбутніх нападів Росії?

Адже люди в Україні проводять багато годин без світла майже щотижня.

М.С.: Ми визначаємо пріоритети нашої допомоги у координації з урядом України. Тому ми дуже чітко отримуємо від них дані про їхні запити та потреби.

Отже, по-перше – це ремонт обладнання, закупівля додаткового обладнання, і, врешті, уряд США та USAID допомагають Україні захистити ключові енергетичні об’єкти.

Ми забезпечуємо так званий пасивний захист енергетичного обладнання. Ми прагнемо зміцнити об’єкти, які мають ключові елементи інфраструктури, які допомагають Україні.

Очевидно, що є величезний компонент, за який USAID не відповідає, а саме – активна оборона. Міністерство оборони надає більше засобів ППО для України. Ви, очевидно, бачили, що ми працюємо з нашими партнерами та союзниками над цим.

Уряд Румунії щойно оголосив про готовність надати Україні додаткові ключові засоби для Patriot.

Із наближенням зими очевидно найважливішим зараз є забезпечити наявність світла та підтримувати економіку
Сімаковський

Тож і з активною обороною, і з пасивною обороною, яку ми ведемо, ми маємо знайти спосіб дати Україні інструменти не лише для ремонту наявного енергетичного обладнання та заміни обладнання новими придбаннями, але й для захисту енергетичних активів, які у неї є.

Зима буде складною, і заміна втраченої енергогенерації буде дуже важкою. Тож ми розглядаємо всі сфери та всі можливості, включаючи співпрацю з приватним сектором, намагаючись створити якнайшвидші способи заміни частини цих втрачених ресурсів

Р.С.: Говорячи про зиму, які кроки USAID планує, щоб допомогти українцям під час потенційно ще однієї зими в умовах війни? І що потрібно як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі?

М.С.: З наближенням зими найважливішим є забезпечити наявність світла та підтримувати економіку. А також, звичайно, додати українцям впевненості в тому, що, є країна, в якій вони можуть залишатися і яку мають підтримувати.

Ми побачили неймовірну стійкість українського народу.

І наша робота в USAID полягає в тому, щоб спробувати збільшити дохід в бюджет у міру того, як затягується війна.

Тому ми зосереджені на таких речах, як сільське господарство, енергетичний сектор, а також підтримка різного роду інфраструктурних покращень, які будуть підтримувати українську економіку, приносячи доходи.

Пряма бюджетна підтримка буде дійсно критичною.

Р.С.: Після початку повномасштабної війни з Росією USAID інвестував в українських фермерів і сільськогосподарські підприємства, які стикаються з різними викликами через війну.

Одним з них була і залишається блокада Чорного моря Росією, яка відмовилась від зернової угоди. Як ви оцінюєте поточну ситуацію?

М.С.: Україна зараз експортує більше сільськогосподарської продукції, ніж це було до війни, вона робить це завдяки своїй власній винахідливості, через свій власний героїзм, шляхом створення фактично власної смуги безпеки.

Україна зараз експортує більше сільськогосподарської продукції, ніж це було до війни
Сімаковський

Вона відтісняє російський Чорноморський флот. Але частково це також результат міжнародної підтримки сільськогосподарського сектору.

Ми дуже пишаємося в USAID тим, що створили Ініціативу стійкості сільського господарства, яку оголосила адміністраторка Саманта Пауер влітку 2022 року.

Спочатку вона передбачала 100 мільйонів доларів на підтримку сільського господарства України, закупівлю таких ресурсів, як насіння та добрива, для підтримки засобів тимчасового зберігання та підтримки інфраструктури. Також це передбачало підтримку кредитуванням та фінансуванням українських аграріїв.

Бюджет ініціативи зріс до чверті мільярда доларів, які уряд США інвестує через USAID для підтримки сільськогосподарського сектора України. Ми поставили за мету залучити ще понад чверть мільярда доларів зовнішньої підтримки через донорів і партнерів, таких як Світовий банк і приватний сектор.

І ми бачимо, що такі компанії, як Bayer і Corteva, Colonel і Nebulon та інші, інвестували кошти під час війни в Україні

Р.С.: Щодо підтримки України, яка проходить через USAID, чи отримуєте ви якийсь регулярний зворотний зв'язок від українських партнерів, оскільки багато законодавців від Республіканської партії висловлювали занепокоєння, що немає достатньої звітності щодо грошей чи іншого виду підтримки, надісланої Україні?

Ми не бачили жодних ознак зловживання фінансуванням США
Сімаковський

М.С.: Так очевидно, у нас є величезний пакет допомоги, зокрема для прямої бюджетної підтримки, і величезний рівень очікувань щодо забезпечення належного використання коштів платників податків, і ми постійно контактуємо з українським урядом.

Крім того, ми встановили дуже структуровані та багаторівневі заходи підзвітності, щоб уможливити український нагляд за допомогою, а також забезпечити моніторинг третьої сторони.

Є десятки членів команди в Україні, на місцях, в USAID, які працюють над звітністю за кожним елементом допомоги, яку ми надаємо. У нас є структурована команда людей, яка також контролює нашу допомогу. Ми проводимо вибіркові перевірки на місцях.

Ми працюємо зі Світовим банком, який розподіляє цю допомогу за власними мірками підзвітності.

На щастя, і знову ж таки я думаю, що це завдяки українському керівництву та усвідомленню того, що вони відповідальні, і скандал може підірвати довіру, ми не бачили жодних ознак зловживання фінансуванням США.

“Всі наші програми є під загрозою” — Саманта Пауер.Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG