Спеціальні потреби

Ердоган назвав повернення Криму Україні “вимогою міжнародного права”. Це удар по Путіну, кажуть оглядачі


Президент України Володимир Зеленський, президент Литви Гітанас Науседа (2-й ліворуч) і президент Хорватії Андрей Пленкович (2-й праворуч) дивляться виступ Реджепа Ердогана під час Четвертого саміту лідерів Кримської платформи в Києві 11 вересня, 2024 р. (Фото Леона Ніла / AFP)
Президент України Володимир Зеленський, президент Литви Гітанас Науседа (2-й ліворуч) і президент Хорватії Андрей Пленкович (2-й праворуч) дивляться виступ Реджепа Ердогана під час Четвертого саміту лідерів Кримської платформи в Києві 11 вересня, 2024 р. (Фото Леона Ніла / AFP)

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Росія повинна повернути Крим Україні, та знову підтвердив прихильність офіційної Анкари територіальній цілісності та суверенітету України.

“Повернення Криму до складу України є вимогою міжнародного права”, - заявив Ердоган 11 вересня у відеозверненні до Четвертого саміту лідерів Кримської платформи, цитує турецький громадський телеканал TRT World та інші турецькі та міжнародні медіа.

“Наша підтримка територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України є непохитною”, — додав турецький президент.

Коментуючи висловлювання турецького лідера, американський адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс написав на своїй сторінці в мережі Х:

“Я не завжди погоджуюся з президентом Ердоганом, але в цьому випадку його заклик повернути Крим Україні є абсолютно правильним. Це серйозний удар по Володимиру Путіну”.

Видання Newsweek також назвало заяву Ердогана “ударом” по Путіну.

“Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, якого Володимир Путін у минулому називав “дорогим другом”, завдав удару російському лідеру, виступивши за повернення анексованого Криму Україні”, - зазначило видання.

Newsweek також нагадав, що після вторгнення Росії в Україну, Туреччина, яка є членом НАТО з 1952 року, з одного боку продовжувала підтримувати теплі стосунки з Москвою та виступала проти західних санкцій, накладених на Росію. Водночас вона також засудила російське вторгнення й продавала Україні озброєння, зокрема безпілотники “Байрактар”.

На додаток президент Ердоган раніше вже висловлював позицію про те, що Крим має бути повернуто Україні. Так у вересні 2022 року у розмові з PBS NewsHour Ердоган заявив, зокрема, що “Загарбані землі будуть повернуті Україні”.

“Це те, що очікується”, - додав він.

Назвавши Путіна своїм “дорогим другом”, Ердоган також сказав тоді: “Ми попросили його повернути Крим його законним власникам”.

У жовтні 2020 року на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським Ердоган зазначив: “Ми підтримували й завжди будемо підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України, в тому числі щодо Криму”.

“Туреччина розглядає Україну як ключову країну для забезпечення стабільності, безпеки, миру та процвітання в нашому регіоні”, - додав тоді він.

Водночас журналіст чиказького радіо WGN Radio Джей Пі Ліндслі, який веде репортажі з України, назвав слова Ердогана “зміною ставлення”.

“Це зміна ставлення: [президент] Туреччини Ердоган чітко каже, що Крим має бути звільнений і повернений Україні. В Криму споконвічно мешкає татарський народ, який розмовляє турецькою мовою (мовою тюркської групи - ред.) - і який неодноразово був насильно депортований Москвою”, - написав він на своїй сторінці в мережі Х.

“Минулого тижня я зустрівся з лідером татар у вигнанні в Києві, і я думаю, що кримці переконують Туреччину підтримувати Україну, автономною республікою якої був Крим, з такою свободою, яку Москва не дозволяє”, - додав він.

У своїй заяві 11 вересня для Четвертого саміту лідерів Кримської платформи турецький лідер також підтвердив зацікавлення своєї країни у припинення війни в України.

“Наше щире бажання полягає в тому, щоб війна закінчилася справедливим і тривалим миром на основі територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України”, - сказав він.

Він висловив підтримку заходів для забезпечення прав кримських татар.

“Я вірю, що в найближчий період будуть продовжені додаткові кроки для зміцнення прав кримських татар”, - зазначив Ердоган.

Турецький мовник TRT World нагадав у цьому контексті, що від моменту окупації Криму Росією у 2014 році етнічні кримські татари “зазнавали переслідувань”, й “продовжують боротьбу за територіальну цілісність України проти російської окупації”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG