Спеціальні потреби

ЄС має інформацію "що заслуговує на довіру" про постачання Іраном балістичних ракет Росії


Твердопаливна ракета класу "земля-земля" Ghadr-H (у центрі) і портрет верховного лідера аятоли Алі Хаменеї виставлені на щорічному Тижні оборони на площі Бахарестан в Тегерані, 24 вересня 2017 р. (Фото: AP Photo/Vahid Salemi)
Твердопаливна ракета класу "земля-земля" Ghadr-H (у центрі) і портрет верховного лідера аятоли Алі Хаменеї виставлені на щорічному Тижні оборони на площі Бахарестан в Тегерані, 24 вересня 2017 р. (Фото: AP Photo/Vahid Salemi)

Представник Європейського Союзу заявив 9 вересня, що союзники ЄС надали розвіддані, які підтверджують постачання Іраном балістичних ракет Росії.

“Нам відома надана союзниками інформація, що заслуговує на довіру, про поставки іранських балістичних ракет Росії”, – зазначив речник ЄС Петер Стано.

Посадовець також заявив, про можливість ввести нові санкції проти Тегерана, якщо таке постачання ракет буде підтверджено.

Кремль 9 вересня не заперечив доставлення іранських ракет до Росії.

Відповідаючи на запитання щодо статті видання The Wall Street Journal про надання Іраном балістичних ракет малої дальності до Росії, речник Кремля Дмитро Пєсков зазначив, що Іран є важливим партнером Росії, і що дві країни розвивають діалог у всіх сферах.

“Іран - наш важливий партнер, ми розвиваємо наші торговельно-економічні відносини, ми розвиваємо наше співробітництво і діалог у всіх можливих сферах, включаючи найбільш чутливі”, - заявив Пєсков журналістам.

Він також додав, що бачив статтю WSJ, і що “не завжди така інформація правдива”.

Тим часом за повідомленнями державних ЗМІ Ірану, старший командир Корпусу вартових революції Фазлолла Нозарі заявив 9 вересня, що повідомлення про передачу Іраном ракет Росії є “психологічною війною”.

Як повідомляв раніше Голос Америки, адміністрація президента США Джо Байдена “стривожена” непідтвердженими новинами про передачу Іраном ракет Росії для використання проти України.

Зокрема, у коментарі Голосу Америки 6 вересня Шон Саветт, речник Ради нацбезпеки, зазначив, що США “стурбовані цими повідомленнями”.

“Будь-яка передача іранських балістичних ракет Росії означатиме значну ескалацію підтримки Іраном загарбницької війни Росії проти України”, — сказав Саветт, але не прокоментував, чи США відомо про таку передачу.

Видання The Wall Street Journal повідомило кілька днів тому, що неназвані посадовці США та Європи отримали дані про постачання Іраном балістичних ракет Росії в рамках військового партнерства двох країн.

В статті використано матеріал AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG