Спеціальні потреби

ЄС закликає країни BRICS тиснути на Путіна для припинення війни та підтримує візит генсека ООН до Росії


Лідери Росії, Китаю, Ірану, Південної Африки, Індії, Єгипту, ОАЕ, Ефіопії у виставковому центрі "Казань Експо" під час саміту BRICS, 23 жовтня 2024 р. Hamad AL-KAABI/UAE PRESIDENTIAL COURT/AFP
Лідери Росії, Китаю, Ірану, Південної Африки, Індії, Єгипту, ОАЕ, Ефіопії у виставковому центрі "Казань Експо" під час саміту BRICS, 23 жовтня 2024 р. Hamad AL-KAABI/UAE PRESIDENTIAL COURT/AFP

Європейський Союз закликав країни, які беруть участь у саміті BRICS у Росії, звернутися до президента Владіміра Путіна із закликом припинити війну проти України.

"Віримо, що всі учасники саміту в Казані використають цю подію, щоб ще раз закликати Путіна негайно припинити війну проти українського народу", – заявив речник ЄС із зовнішньої політики Пітер Стано.

Він засудив "зловживання Росією" своїм головуванням у групі BRICS, нагадавши про існування ордера МКС на арешт російського президента.

Разом з тим, речник ЄС додав, що ЄС підтримує участь генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша у саміті: "Ми сподіваємося, що він посилить заклик до Росії і до Путіна повністю і беззастережно припинити жорстоку агресію проти українського народу".

Як повідомляв Голос Америки, у саміті в Казані беруть участь понад 20 світових лідерів, у тому числі президент Китаю Сі Цзіньпін, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент Ірану Масуд Пезешкіан.

За інформацією Reuters, лідери Китаю, Індії та деяких інших країн вже обговорили війну в Україні з Путіним у Казані.

Моді публічно заявив Путіну, що хотів би миру в Україні, а Сі Цзіньпін обговорив з ним війну в Україні за закритими дверима.

Очікується, що у підсумкове комюніке саміту, ймовірно, увійдуть посилання на пропозиції Китаю та Бразилії щодо припинення війни.

Оглядачі нагадують, що Кремль, скликаючи саміт BRICS, мав на меті саме демонстрацію того, що Росія – не ізольована у світі через свої дії.

Відкриваючи саміт, Путін заявив, що "понад 30 держав висловили зацікавленість у приєднанні" до групи і зауважив, що "важливо знайти баланс у будь-якому розширенні".

Інтерес країн Глобального Півдня і Сходу до зміцнення контактів з BRICS він назвав безпрецедентним.

Помічник Путіна з питань зовнішньої політики додав, що вже узгоджено список із 13 країн-кандидатів на вступ до BRICS.

Путін заявив, що Москва не віддасть чотири регіони на сході України, які, за його словами, зараз є частиною Росії, і що Москва хоче, щоб її "довгострокові інтереси безпеки" враховувалися в Європі.

Він також додав, що китайсько-бразильські пропозиції можуть стати "основою для припинення війни".

Стосовно інших тем саміту BRICS, то президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва закликав об’єднання створити альтернативні методи міжнародних фінансових розрахунків.

"Не йдеться про заміну наших валют, але ми повинні працювати над тим, щоб багатополярний порядок, до якого ми прагнемо, знайшов відображення в міжнародній фінансовій системі", — сказав Лула, беручи участь у саміті через відеозв’язок, оскільки не міг полетіти до Росії через травму голови.

Лула заявив, що ініціативи BRICS відходять від практики, де "економіки, що розвиваються, фінансують розвинений світ".

Лула також повторив свій заклик до мирних переговорів між Росією та Україною і назвав війну Ізраїлю проти Гази "дурістю, яка зараз поширюється на Західний берег і Ліван".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG