Спеціальні потреби

Боррель пропонує спрямувати доходи від заморожених активів РФ до збройового фонду ЄС для України


Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель, 18 березня 2024. Фото Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель, 18 березня 2024. Фото Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Європейський Союз має спрямовувати 90% доходів від російських активів, заморожених у Європі, до фонду ЄС із фінансування оборонної допомоги для України.

Деталі такої пропозиції глава ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель офіційно представить урядам 27 країн ЄС напередодні саміту лідерів блоку 21-22 березня.

"Якщо ми це зробимо, росіяни не будуть дуже щасливі, — сказав Боррель. — Сума грошей — три мільярди (євро) на рік — навіть не надзвичайна. Але не є незначною".

Як пише Reuters, на саміті, найімовірніше, не буде ухвалено рішення щодо пропозиції, а буде проведено її початкове обговорення.

Близько 70% усіх російських активів, заморожених на Заході, зберігаються в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, який має різні цінні папери та готівку російського центрального банку на суму еквівалентну 206,1 мільярда доларів.

Йдеться про використання не самих активів, а саме надходжень від них, пояснив Боррель.

За його планом, 90% цих надходжень ітимуть до Європейського фонду миру і використовуватимуться в основному для України, а решта 10% конфіскованих надходжень підуть до центрального бюджету ЄС для підвищення потужності української оборонної промисловості.

Тим часом Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон висунув радикальнішу пропозицію щодо передачі російських активів Україні. На початку березня він запропонував передати Україні не лише доходи від російських державних паперів за кордоном, а самі ці активи, що складають близько 300 мільярдів доларів.

Як повідомляв Голос Америки, британський міністр запропонував оформити передачу російських грошей Україні як позику на тій підставі, що Росія буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни. За словами міністра, таким чином активи будуть використані як гарантія виплати репарацій.

У статті використано матеріали Reuters

Передача російських активів Україні: прогнози Мін’юсту. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG