Спеціальні потреби

У Європі засуджують насильство у Білорусі, не визнають результати виборів - лідери ЄС обговорять допомогу країні


Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс
Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс

Литва заявляє, що якщо Росія надасть військову допомогу Лукашенко, це буде вторгненням

Європейські країни у понеділок зробили кілька важливих заяв про події у Білорусі після проведених там 9-го серпня президентських виборів та наступних масових протестів.

Міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб зробив офіційну заяву про те, що його країна не визнає результати виборів в Білорусі, на яких, за офіційними даними, переміг Олександр Лукашенко.

Великобританія не визнає результати виборів. Нам терміново необхідно провести незалежне розслідування в рамках ОБСЄ щодо порушень, які зробили ці вибори нечесними
Міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб

«Великобританія не визнає результати виборів. Нам терміново необхідно провести незалежне розслідування в рамках ОБСЄ щодо порушень, які зробили ці вибори нечесними. Також слід розслідувати жорстокі репресії, які за ними послідували», - йдеться в заяві Домініка Рааба.

Також Домінік Рааб заявив, що «світ з жахом дивиться на насильство, яке білоруське керівництво застосовує для того, щоб придушити мирні протести, що послідували за фальсифікованими виборами», і що Лондон «буде працювати з міжнародними партнерами, щоб ввести обмежувальні заходи проти тих, хто несе за це відповідальність».

Повідомляється, що лідери ЄС в середу проведуть відеоконференцію, присвячену ситуації в Білорусі. Про це заявивголова Європейської ради Шарль Мішель.Лідери 27 країн ЄС обговорять, яку підтримку вони можуть надати Білорусі.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив у понеділок, що російська військова допомога, у разі надання її режиму Лукашенка, буде вважатися «вторгненням» в Білорусь: «Причин для військової підтримки з боку Росії немає, для неї немає також правових та інших підстав. Вона стане вторгненням (в Білорусь - ред.) І знищить останні сліди її незалежності».

Їй слід зрозуміти, що вторгнення не буде виправдано ні в юридичному, ні в моральному, ні в політичному плані
Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс про можливу військову допомогу Росії Лукашенку

«Росія багато чим ризикує, якщо піде на це в умовах подій в Білорусі, в умовах народної підтримки. Їй слід зрозуміти, що вторгнення не буде виправдано ні в юридичному, ні в моральному, ні в політичному плані», - додав - заявив Лінас Антанас Лінкявічюс в розмові з журналістами у Вільнюсі.

Глава МЗС Литви таким чином відреагував на повідомлення про те, що Москва у разі необхідності готова допомогти Мінську в рамках договору про колективну безпеку.

У свою чергу, президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр в понеділок закликав білоруських військових не вдаватися до насильства на акціях протесту проти підсумків президентських виборів, які, на думку їхніх учасників, були сфальсифіковані.

«Я закликаю білоруських військових не йти проти власного народу, застосовуючи силу», - заявив Франк-Вальтер Штайнмаєр, чия посада носить, в основному, церемоніальний характер.

Штайнмаєр, який заявив, що його захоплює мужність демонстрантів, закликав президента Олександра Лукашенка до діалогу з ними і сказав, що народ Білорусі заслуговує солідарності і підтримки.

Дивіться також: У різних країнах світу відбуваються акції на підтримку протестувальників у Білорусі

  • 16x9 Image

    Російська служба "Голосу Америки"

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG