Спеціальні потреби

В Європі засудили вирок Тимошенко


Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон
Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон

Європейський Союз відреагував на оголошення вироку про тривалий термін ув’язнення Юлії Тимошенко надзвичайно швидко і доволі різко. Верховний представник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон від імені Євросоюзу висловила занепокоєння вибірковим застосуванням правосуддя та політичним переслідуванням лідерів опозиції. Заява Ештон, очевидно, одна з найкритичніших із тих, які досі лунали від представників ЄС щодо цієї справи.

«Європейський Союз глибоко розчарований вироком Печерського районного суду в Україні в справі Юлії Тимошенко. Вирок винесено в результаті процесу, який не відповідав міжнародним стандартам щодо справедливості, прозорості та незалежності правових процедур, до яких я неодноразово закликала у попередніх заявах. На жаль, це підвержує, що правосуддя застосовувалося вибірково для політично вмотивованого переслідування лідерів опозиції та членів попереднього уряду. Це особливо прикро з огляду на те, що країна зараз головує у Комітеті міністрів Ради Європи. Європейський Союз закликає відповідних українських посадовців забезпечити справедливий, прозорий, і позапартійний процес під час апеляції в справі пані Тимошенко так і в справах інших колишніх українських урядовців».

У заяві також ідеться про неприпустимість обмежень для лідерів опозиції брати участь у майбутніх парламентських виборах. В ЄС також застерігають: від того, як українські посадовці поважатимуть цінності верховенства права у справах опозиційних лідерів, залежить подальші двосторонні стосунки України з Євросоюзом. В Брюсселі також попереджають про негативні наслідки для укладення угоди про асоціацію та політичного діалогу, якщо у Києві вирішать не дослухатися до цих рекомендацій.

Різка критика пролунала також від президента Європейського парламенту Єжи Бузека:

«Мені глибоко шкода щодо рішення суду про ув’язнення колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко на сім років. Зміст та обставини винесення цього вироку викликають занепокоєння щодо політичної вмотивованості та вибіркового застосування правосуддя в Україні. Я маю серйозні сумніви щодо справедливості, незалежності та прозорості процесу».

Пан Бузек також звертає увагу, що Тимошенко притягли до кримінальної відповідальності за політичне рішення, що непритаманно для демократичних країн. Президент Європейського парламенту закликав переглянути вирок українському екс-прем’єру.

Тимчасом Росія піддала критиці Україну за вирок у справі пані Тимошенко, оснований на звинуваченні в перевищенні повноважень щодо газових угод між обома країнами, яку було підписано у 2009 році.

Міністерство закордонних справ РФ заявило у вівторок, що бачить «антиросійський підтекст» у рішенні Печерського суду в Києві. Воно повторило офіційну позицію, що газові угоди у 2009 році було підписано у повній відповідності до російських і українських законів.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG