Спеціальні потреби

І влада, і опозиція заявляють про перемогу на виборах у Грузії, посилаючись на дані екзитполів


Прихильники партії «Грузинська мрія» святкують у штаб-квартирі партії після оголошення результатів екзит-полу на парламентських виборах у Тбілісі, Грузія, 26 жовтня 2024 року. REUTERS
Прихильники партії «Грузинська мрія» святкують у штаб-квартирі партії після оголошення результатів екзит-полу на парламентських виборах у Тбілісі, Грузія, 26 жовтня 2024 року. REUTERS

Дані екзитполів, які опублікували проурядові та опозиційні ЗМІ, показують діаметрально протилежні результати голосування, повідомляє Російська служба Радіо Свобода.

Згідно з опитуванням телекомпанії "Імеді", панівна партія "Грузинська мрія" отримує понад 56% голосів і, таким чином, більшість у парламенті. Екзит-пол опозиційного "Головного каналу" показує, що "Грузинська мрія" отримує лише 42%, а різні опозиційні сили в сукупності – близько 50. Схожі результати і в опитуванні каналу "Формула", повідомляє Радіо Свобода.

Представники панівної партії, посилаючись на дані першого екзит-полу, заявили про свою перемогу. На мітингу "Грузинської мрії" у Тбілісі запустили святкові феєрверки. Прем'єр-міністр Іраклій Кобахідзе заявив про "впевнену перемогу", зазначивши, що не знає лише, чи йдеться про просту чи конституційну більшість.

Виборчі дільниці в Грузії закрилися в суботу після виборів, які багато громадян сприйняли як голосування про те, чи країна має приєднатися до Європейського Союзу, чи повернутися до російської зони впливу.

За 150 місць у парламенті цієї країни Південного Кавказу з населенням 3,7 мільйона людей, яка межує з Росією, боролися панівна партія «Грузинська мрія» та низка опозиційних партій, які виступають за повернення до європейського вектора розвитку країни.

Українська служба Радіо Свобода звертає увагу на те, що під час виборів було зареєстровано низку порушень виборчого законодавства.

Міністерство внутрішніх справ Грузії порушило кримінальну справу щодо ймовірної фальсифікації виборів, повідомляє телеканал «Руставі 2».

Як повідомляє Радіо Свобода, адвокатка Ніно Ломджарія та виконавча директорка Transparency International Ека Гігаурі опублікували відео з виборчої дільниці №69 у місті Марнеулі за 42 кілометри на південь від Тбілісі. У ролику видно невідомих чоловіків, які заштовхують в урну десятки бюлетенів перед очима у співробітників виборчої дільниці.

Видання Paper Kartuli з посиланням на телеканал Formula пише, що чоловік, який вкинув бюлетені, є заступником голови міської ради Марнеулі.

Центрвиборчком Грузії оголосив про закриття цієї виборчої дільниці. У владній партії «Грузинська мрія» пообіцяли «суворо покарати» причетних до інциденту.

Обшуки у будинках співробітників Атлантичної ради

Напередодні виборів американський недержавний дослідницький центр Атлантична рада повідомив про обшуки у будинках своїх співпробітниць у Тбілісі.

Вранці 24 жовтня співробітники Слідчої служби Міністерства фінансів Грузії провели обшук у будинках двох співробітниць Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень Atlantic Council у Тбілісі – Сопо Гелава та Ето Бузіашвілі, які займаються незалежною позапартійною роботою, спрямованою на захист і зміцнення демократії, та конфіскували їхні електронні пристрої. Їх не затримували і грузинська влада не пред'являла звинувачень, – мовиться у повідомленні, розміщеному на сторінці Атлантичної ради.

Грем Брукі, керівник Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень (DFRLab) та віцепрезидент Атлантичної ради з технологічних програм і стратегії закликав грузинську владу надати пояснення своїх дій, забезпечити безпеку співробітників Атлантичної ради та повернути їхню власність.

Того ж дня Атлантична рада опублікувала аналіз, згідно з яким, «Грузинська мрія», яку автор статті називає "прокремлівською партією", яка вже перебувала при владі протягом останніх дванадцяти років, і тепер "прагне отримати мандат на свою дедалі відвертішу підтримку тісніших зв’язків з Росією".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG