Спеціальні потреби

Виборча система США надійна і витримає усі виклики, запевняють експерти


Архівне фото. Виборча кабінка на дільниці у штаті Массачусеттс, 24 лютого 2020
Архівне фото. Виборча кабінка на дільниці у штаті Массачусеттс, 24 лютого 2020

До виборів президента США залишається менш як два місяці. Безпекова ситуація довкола голосування, за словами посадовців, стає все більш непевною, при цьому інфраструктура для проведення виборів стає все більш безпечною.

За словами Кейт Конлі, старшої радниці Агентства з кібербезпеки та безпеки інфраструктури США (CISA), державного органу, відповідального за нагляд за безпекою виборів, напередодні виборів 2024 року спостерігалася "найскладніша ситуація із загрозами".

"Ми дійсно бачимо зростальний і різноманітний набір іноземних супротивників, іноземних гравців, які намагаються зірвати наші вибори", — сказала Конлі на конференції AI and Tech Summit Politico у Вашингтоні.

Але виборці США повинні відчувати себе впевнено, додала вона.

"Ми збільшили ресурси, — сказала Конлі. — Ми побачили величезні інвестиції та прогрес щодо повного спектра безпеки та стійкості нашої виборчої інфраструктури".

Однак, Конлі та інші офіційні особи США визнають небезпеки.

Фізичні погрози

ФБР і Поштова служба США заявили у вівторок, що вони розслідують підозрілі пакунки, надіслані працівникам дільниць щонайменше в 12 штатах.

Представники CISA повідомили про зростання кількості інцидентів — неправдивих повідомлень екстреним службам про насильство чи надзвичайну ситуацію вдома чи в іншому місці — проти працівників виборчих дільниць.

Ми бачимо безпрецедентний і надзвичайно тривожний рівень загроз насильства, а також насильства проти державних посадових осіб
Ліза Монако, заступниця генпрокурора США

І кількість прямих загроз стрімко зростає.

"Ми бачимо безпрецедентний і надзвичайно тривожний рівень загроз насильства, а також насильства проти державних посадових осіб", — заявила заступниця генпрокурора США Ліза Монако, також виступаючи на саміті у Вашингтоні.

Вона додала, що такі погрози надходять "точно щотижня, а іноді й щодня".

Багато погроз спрямовані проти посадових осіб, відповідальних за проведення виборів.

"Це люди, які просто добровільно витрачають свій час, щоб допомогти всім нам реалізувати найважливіше право, — сказала вона. — Це люди, яким погрожують просто за те, що вони виконують свою роботу".

Чиновники також попереджають, що інші державні службовці, включаючи правоохоронців, прокурорів та обраних посадових осіб і кандидатів, також отримують все більше погроз.

"Це серйозно", — сказав міністр внутрішньої безпеки Алехандро Майоркас, посилаючись на недільну ймовірну спробу замаху на експрезидента і кандидата у президенти від республіканців Дональда Трампа, коли він грав у гольф на своєму полі у Флориді.

Він також вказав на низку погроз у Спрінгфілді, штат Огайо, після поширення необґрунтованих чуток про те, що іммігранти з Гаїті нібито їдять домашніх тварин, про що під час теледебатів сказав Трамп.

"Ми перебуваємо в середовищі підвищеної загрози… середовищі загрози, яке викликає глибоке занепокоєння, — сказав Майоркас. — Це вимагає пильності на всіх рівнях влади і, щиро кажучи, у кожній громаді в цій країні".

Занепокоєння щодо середовища підвищеної загрози не є новими.

Працівники Служби внутрішньої безпеки попереджають про небезпеку принаймні з січня 2021 року, заявляючи, що поодинокі злочинці або невеликі групи можуть бути мотивовані здійснювати напади, мотивовані низкою політичних і особистих образ.

Зараз гострі емоції щодо виборів у поєднанні з зусиллями противників США підживлюють невдоволення та гнів, що може призвести до нових нападів.

Кібероперації

"Коли йдеться про кампанії зловмисного впливу, ми бачимо дуже агресивну групу áкторів", – сказав Монако.

Багато зусиль щодо сіяння розбрату походять від Росії та Ірану та, меншою мірою, Китаю, сказала вона. Але є і інші зловмисники.

"Ми бачимо, що все більше áкторів у цьому просторі діють більш агресивно в більш поляризованому середовищі та роблять більше з технологіями, зокрема ШІ", — сказав Монако.

Раніше цього місяця Міністерство юстиції США вжило заходів проти двох російських змов з поширення дезінформації, ліквідувавши 32 вебсайти фейкових новин і висунувши звинувачення двом співробітникам телеканалу RT, який підтримує Кремль. Їх звинуватили у спрямуванні майже 10 мільйонів доларів через американську компанію для просування матеріалів, сприятливих для російського уряду.

А минулого тижня Державний департамент США звинуватив низку російських медіакомпаній, у тому числі RT, у прямій роботі на російські спецслужби. Росія та RT заперечують ці звинувачення.

Приготування США

Найкращий захист, за словами Монако, полягає в тому, щоб американські виборці були обережними щодо того, звідки вони отримують інформацію.

"Ми повинні бути дуже пильними щодо того, що ми споживаємо", – сказала вона.

Такі експерти, як Маргарет Талев, яка керує Інститутом демократії, журналістики та громадянства Сіракузського університету у Вашингтоні, погоджуються.

Виборці повинні "зробити паузу, подумати хвилинку", - сказала Талєв Голосу Америки і додала: "Це передбачає, що ми всі навчаємося, не поспішаємо і намагаємося перевірити інформацію з багатьох джерел, а не просто вірити першому, що ми бачимо".

Національна асоціація державних секретарів (NASS), члени якої відіграють ключову роль у проведенні виборів, також прагнула спростити отримання перевіреної інформації, розпочавши кампанію в соціальних мережах під назвою #TrustedInfo2024.

NASS каже, що мета полягає в тому, щоб "просувати посадових осіб виборного органу як надійне джерело інформації про вибори протягом виборчого циклу 2024 року та після нього".

А CISA, агентство з кібербезпеки та безпеки інфраструктури, співпрацює з представниками виборних органів по всій країні, щоб переконатися, що вони готові майже до будь-яких непередбачених обставин.

Представники CISA також намагалися приборкати ажіотаж про небезпеку ШІ (штучного інтелекту), який звинувачують у тому, що він допомагає супротивникам США ефективніше поширювати дезінформацію.

"Штучний інтелект не створюватиме нові загрози у цьому виборчому циклі", — сказала Конлі Голосу Америки раніше цього місяця.

Хоча штучний інтелект посилює наявні загрози, наразі він не створив нічого, чого б не бачили представники виборних органів.

"Цей вектор загрози для них не новий, – сказала Конлі. – І вони вжили заходів, щоб переконатися, що вони готові ефективно реагувати".

Розслідувач проєкту "Схеми" про роботу російської "фабрики фейків”. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:23 0:00
  • 16x9 Image

    Джефф Селдин

    Кореспондент Голосу Америки з питань національної безпеки. Висвітлює такі теми, як розвідка, боротьба з тероризмом, кібербезпека. 

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG