Спеціальні потреби

Готуватися до гіршого і допомагати Україні. Експерти про завдання Бухарестської дев'ятки


Президент України Володимир Зеленський та президент Румунії Клаус Йоганніс, Бухарест, 10 жовтня 2023. AP Photo/Andreea Alexandru
Президент України Володимир Зеленський та президент Румунії Клаус Йоганніс, Бухарест, 10 жовтня 2023. AP Photo/Andreea Alexandru

Європейські країни повинні готуватися до погіршення безпекової ситуації і у наступні роки через російську війну в Україні. Також вони мають докладати більших зусиль до посилення власної обороноздатності, передусім у протиповітряному захисті, а найбільше – допомагати самій Україні подолати російську агресію, бо від цього залежить майбутнє всього континенту. Так вважають аналітики з країн Центральної та Східної Європи.

На тлі невизначеності з безпековою політикою у США небезпеки наростатимуть, тож країни Бухарестської дев'ятки (B9), тобто Болгарія, Чехія, Естонія, Литва, Латвія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина відчуватимуть найбільші наслідки російської війни в Україні, вважають аналітики, яких зібрав на дискусію Німецький фонд Маршалла 19-го березня.

Безпека В9 залежить від того, чи вистоїть Україна, тому допомагати їй потрібно всіма способами, кажуть експерти.

"Допомога Україні на політичному і практичному рівні є найважливішим завданням у найближчі місяці, а може й роки, тому що те, як закінчиться агресія, матиме прямий вплив на наші країни. Це вплине на все, що ми робимо. Це надзвичайно важлива річ. Зараз у нас третій рік, можливо, це навіть важливіше, ніж будь-коли", – вважає військовий аналітик зі Словаччини Томаш Надь.

Країни В9 мають докласти всіх зусиль для того, щоб тиснути на західних партнерів, щоб вони не піддавалися на тиск Росії
Оана Попеску-Замфір

Підтримка України відбуватиметься у складніших умовах цього року, вважає румунська експертка Оана Попеску-Замфір, тому що наростає "втома від війни" і не зникає страх ескалації. Але якщо Захід вирішить шукати компроміси і намагатися задовольнити вимоги президента Росії Владіміра Путіна, це дасть йому важіль вирішувати багато питань щодо безпеки Європи, попереджає вона.

"Країни В9 мають докласти всіх зусиль для того, щоб тиснути на західних партнерів, аби вони не піддавалися на тиск Росії й не здавалися у питанні підтримки України, її територіальної цілісності, і не штовхали Україну до переговорів про "мир за всяку ціну", тому що кожна поступка щодо принципів міжнародного права обернеться проти нас у майбутньому набагато більшими проблемами", – каже Попеску-Замфір, яка очолює дослідницький центр Global Focus.

Експерти наголошували, що подія, яка буде другою за значущістю і визначить безпекову ситуацію в Європі, – це вибори у США. Пов'язана з ними невизначеність щодо майбутньої ролі Америки в європейській безпеці особливо непокоїть країни, що є на передньому краї НАТО.

Тому ці країни повинні демонструвати власним прикладом те, чого б вони хотіли досягти в межах цілого альянсу – збільшити витрати на оборону, розвивати стійкість до гібридних загроз і посилювати стратегічне стримування – нарощувати обороноздатність альянсу, погоджуються оглядачі.

Потрібне нарощування потужностей і допомога союзників у тому, щоб ми могли захистити наше небо
Томаш Надь

У своєму дослідженні про виклики, які стоять перед країнами сходу Європи, радник з оборонної політики в офісі заступника міністра оборони Словаччини наголошує, що незалежно від розвитку подій в Україні, країнам B9 потрібно посилювати протиповітряну та протиракетну оборону за допомогою НАТО.

"Потрібне нарощування потужностей і допомога союзників у тому, щоб ми могли захистити наше небо. Це один із головних уроків, винесених із конфлікту в Україні. Якщо, боронь Боже, ви спробуєте уявити, що станеться війна проти російської агресії, то, ймовірно, повітряна сфера відігравала би дуже важливу роль, можливо, навіть більшу, ніж вона зараз відіграє в Україні зараз. Це – те, що має стати для нас пріоритетом, і це те, над чим ми в Центральній та Східній Європі працюємо, потрібно лише довести цю справу до кінця", – вважає словацький експерт.

Формат Бухарестської дев’ятки (B9) був створений у 2015 році у відповідь на російську агресію проти України, що почалася з окупації Криму та розв'язання війни на сході України. Країни дев'ятки, які опинилися у першій лінії оборони НАТО об’єднали свої зусилля для того, щоб зміцнити свою обороноздатність та взаємодію з іншими державами НАТО.

В9 значно збільшили витрати на оборону, а також надають значну збройну підтримку Україні, організовують транспортування західної зброї через свою територію, підготовку українських військових.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Грузини готуються до вирішальних виборів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG