Спеціальні потреби

Китай зображує НАТО як організацію, що загрожує миру, поки сам проводить військові навчання на кордоні з членом альянсу


Президент Джо Байден виступає на відкритті саміту НАТО 10 липня 2024 року у Вашингтоні, округ Колумбія. (Evan Vucci/AP)
Президент Джо Байден виступає на відкритті саміту НАТО 10 липня 2024 року у Вашингтоні, округ Колумбія. (Evan Vucci/AP)
Xinhua News Agency

Xinhua News Agency

Державне інформаційне агентство Китаю

"Проте, більш ніж через два роки після початку українсько-російського конфлікту, мир все ще здається далеким, що слугує прикладом того, що коаліція [НАТО] не сприяє миру, а скоріше загрожує йому".

False

Китайські державні ЗМІ поширили дезінформацію та пропаганду щодо вашингтонського саміту НАТО, який пройшов минулого тижня. Вони зобразили альянс як такий, що служить лише інтересам США і становить загрозу для миру в усьому світі.

Лідери 32 країн НАТО зустрілися країні, де альянс був створений, щоб відзначити його 75-ту річницю та ухвалити "ключове рішення про те, як продовжувати захищати один мільярд своїх громадян в час, коли світ опинився в найнебезпечнішому безпековому середовищі з часів Холодної війни", - йдеться в заяві НАТО.

НАТО визнало Росію найбільш "значною і прямою загрозою безпеці членів альянсу", заявивши, що Москва "зруйнувала мир і стабільність в євроатлантичному регіоні" своєю війною в Україні.

Смертоносний удар Росії по дитячій лікарні в Києві 8 липня лише підкреслив це твердження.

НАТО підтвердила свою відданість допомозі Україні у збереженні її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності, в тому числі шляхом надання Києву систем протиповітряної оборони, забезпечення навчань військових та інших форм підтримки.

Країни НАТО заявили, що Китай залишається "вирішальним чинником, що сприяє війні Росії проти України" і "продовжує становити системні виклики євроатлантичній безпеці".

Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав Китай "основним вкладником в російську оборонно-промислову базу, що дозволяє Москві "продовжувати свою агресію проти України".

У відповідь Пекін підтримав пропагандистську тезу Кремля про те, що НАТО, а не Росія, є силою, яка перешкоджає миру в Україні.

Китай також провів військові навчання в Білорусі, яка є вірним союзником Росії. Навчання відбувалися вздовж кордонів країни-члена НАТО - Польщі.

Китайські державні ЗМІ, дипломати та посадовці були єдині у своїй позиції, поширюючи повідомлення про те, що НАТО зрештою винне в російській агресії, протистоянні з Китаєм і підриві глобальної безпеки.

Китайське інформаційне агентство "Сіньхуа", до прикладу, повідомило:

"Проте, більш ніж через два роки після початку українсько-російського конфлікту, мир все ще здається далеким, що слугує прикладом того, що коаліція [НАТО] не сприяє миру, а скоріше загрожує йому".

Це неправда.

Президент Росії Володимир Путін вважає передумовою будь-яких можливих мирних переговорів капітуляцію Києва та відмову України від п'ятої частини своєї суверенної території. Міжнародний кримінальний суд оголосив у розшук Путіна і низку його цивільних та військових посадовців за звинуваченнями у скоєних воєнних злочинах в Україні.

Міжнародний суд ООН відкинув озвучений Росією привід для вторгнення в Україну в лютому 2022 року, яке радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван та інші називають "війною за вибором".

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден під час ініціативи "Український договір" на полях саміту НАТО у Вашингтоні 11 липня 2024 року. (Ludovic Marin/AFP)
Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден під час ініціативи "Український договір" на полях саміту НАТО у Вашингтоні 11 липня 2024 року. (Ludovic Marin/AFP)

Росія вперше здійснила вторгнення в Україну і незаконно анексувала Кримський півострів у 2014 році, після того, як Україна відмовилася від своїх амбіцій щодо членства в НАТО, ухваливши у 2010 році закон, що закріплював її статус позаблокової держави у військовій сфері.

Джерела, близькі до російського керівництва, повідомили Reuters у вересні 2022 року, що Путін відкинув тимчасовий мирний план, який би утримував Україну поза НАТО. Росія це заперечує.

Росія та її союзники також використали проєкт мирного договору між Росією та Україною від 2022 року, стверджуючи, що саме Київ та його союзники відкинули мир.

Але копія цього проєкту договору показує, що Україна була готова піти на поступки, в тому числі відмовитися від членства в НАТО і стати "постійно нейтральною державою".

Наполягання Москви на тому, що вона може накласти вето на будь-яке військове втручання союзників у разі, якщо Росія повторно вторгнеться в Україну, саботувало ці переговори.

Аналітики Інституту вивчення війни, аналітичного центру у Вашингтоні, стверджують, що Путін пішов на вторгнення в Україну, тому що вважав, що "НАТО слабке" і що він не зустріне значного опору Заходу в досягненні своєї мети - встановлення "російського контролю над Україною".

Як вважають дослідники, Путін виступав проти того, щоб Захід пропонував "альтернативний шлях" країнам, на які він вважав, Москва мала право впливати або контролювати.

Аналітики та західні посадовці стверджують, що російська агресія проти України тривала тому, що НАТО побоювалося прямого зіткнення з Москвою, що призвело до надто повільного надання допомоги та встановлення обмежень на використання Україною поставленої зброї.

Після вторгнення Росія відвела засоби протиповітряної оборони та війська від своїх кордонів з країнами-членами НАТО, що свідчить про те, що Росія не боїться військової конфронтації з альянсом.

Київ заявляє, що Москва прагне повного знищення української держави та викорінення української ідентичності.

Російські державні ЗМІ та офіційні особи також неодноразово давали зрозуміти, що Росія прагне знищення України.

10 липня колишній президент Дмитро Медведєв, нині заступник голови Ради безпеки Росії, заявив, що навіть якщо Україна повністю капітулює перед вимогами Росії та відмовиться від своїх амбіцій в НАТО, Москва все одно буде змушена знищити українську державність і поглинути всю її територію в складі Росії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в X

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в X

XS
SM
MD
LG