Спеціальні потреби

Російські пропагандисти просувають фейк, що Зеленський, буцімто, купив машину Гітлера


Заголовок статті на фейковому сайті Seattle Tribune. У матеріалі стверджується, що президент України Володимир Зеленський купив "машину Гітлера". Це брехня.
Заголовок статті на фейковому сайті Seattle Tribune. У матеріалі стверджується, що президент України Володимир Зеленський купив "машину Гітлера". Це брехня.

У новій статті Seattle Tribune є все: президент України Володимир Зеленський, Адольф Гітлер та класичний автомобіль вартістю 15 мільйонів доларів. Не дивно, що її швидко підхопили російські державні видання.

Щоправда, тематика новини виглядає дивною для цього американського сайту міських новин. Такі видання зазвичай висвітлюють лише місцеві події.

Насправді стаття із заголовком "Парадний автомобіль Гітлера купив український президент Зеленський" — черговий фейк, який поширює російська пропаганда.

Не існує ЗМІ під назвою Seattle Tribune (є лише сайт, що маскується під видання), а стаття є добіркою найпопулярніших російських дезінформаційних наративів про Україну: "нацизм", "корупція" та "розтрата американської допомоги".

Згідно з цим матеріалом, Зеленського нібито "помітили", коли він виходив із Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen, парадної машини Адольфа Гітлера, у Києві. Це, буцімто, сталося через кілька днів після повернення президента зі США, де американська влада виділила Україні багатомільярдний пакет допомоги.

У статті наводиться скріншот посту українського телеграм-каналу "Реальна Війна" із фотографією цього автомобіля, нібито припаркованого перед Офісом президента України.

Зображення підробленого допису, нібито опублікованого Телеграм-каналом "Реальна війна"
Зображення підробленого допису, нібито опублікованого Телеграм-каналом "Реальна війна"

Однак, окрім того, що видання Seattle Tribune не існує, зі статтею є і інші проблеми.

По-перше, "Реальна Війна" не розміщувала допис, показаний на скріншоті. По-друге, фотографія машини також є монтажем, складеним із різних зображень: так, зображення Tourenwagen було вкрадено з іншого поширеного в інтернеті фотографії.

Голос Америки встановив, що ракурс цієї широко поширеної фотографії, чорна пляма на асфальті під дверима машини та відображення на передньому вітровому склі повністю відповідають фотографії "машини Гітлера".

Популярне фото з якої було вирізано зображення "машини Гітлера" для фейка про Зеленського
Популярне фото з якої було вирізано зображення "машини Гітлера" для фейка про Зеленського

По-третє, сайт Seattle Tribune було зареєстровано 3 жовтня цього року, за шість днів до публікації фейкової статті, і лише на рік.

Seattle Tribune може належати мережі сайтів, керованих Джоном Марком Дуганом, американцем, який живе в Росії. Про це пише в мережі Х (колишній Twitter) Шаян Cардарізаде, журналіст BBC Verify, який займається перевіркою інформації та спростуванням фейків. За словами Сардарізаде, використання підроблених сайтів місцевих новин є стандартним для Дугана підходом.

Дуган втік від кримінального переслідування із США до Росії, де отримав політичний притулок. Згідно з опублікованим у травні 2024 року розслідуванням медіаорганізації NewsGuard, Дуган контролює мережу із щонайменше 167 дезінформаційних сайтів.

Раніше його сайти розповсюджували фейк про те, як перша леді України Олена Зеленська нібито купила суперкар Bugatti під час візиту до Франції, куди вона поїхала, щоб вшанувати пам'ять полеглих військових антигітлерівської коаліції, які брали участь у висадці в Нормандії 1944 року. Та стаття, схоже, була спрямована на західну аудиторію; на відміну від неї новий фейк поки що переважно поширюється в російському інформаційному середовищі.

Дуган повідомив Голосу Америки, що не знав про сайт Seattle Tribune.

Як часто буває з "якіснішими" фейками, стаття про "машину Гітлера" поєднує вигадану історію про купівлю Зеленським автомобіля зі справжніми фактами про продаж подібної машини в США.

Інформація була взята із статті справжнього американського видання Seattle Times (не Tribune!). У лютому 2018 року це видання міста Сіетл повідомляло, що машина виставлялася на аукціоні в м. Скоттсдейл (Арізона). Тоді її продати не вдалося, але через деякий час автомобіль все ж таки знайшов покупця.

Пізніше "машину Гітлера" на короткий час вивантажили з вантажівки у багатому передмісті Сіетла Медіна, де автомобіль привернув увагу місцевої мешканки, яка розповіла про це виданню. Згодом, як видається, автомобіль відвезли.

У коментарі для Seattle Times директор компанії Worldwide Auctioneers Род Еган (його ім'я згадується і у фейковому тексті на сайті Seattle Tribune), яка організовувала аукціон, відмовився назвати покупця автомобіля, посилаючись на угоду про нерозголошення інформації.

Однак Еган сказав, що пункт призначення для відправлення машини був "дуже, дуже далеко" за межами США.

У статті також наводився коментар німецького продавця старовинних автомобілів, який казав, що у 2009 році шість подібних машин було куплено російським мільярдером. Серед них був і автомобіль, згаданий у фейковій статті.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG