Спеціальні потреби

“Референдум у радянському стилі” і “фальшиві вибори” – світові ЗМІ про голосування за президента Росії


Члени місцевої виборчої комісії у супроводі військовослужбовця забезпечують голосування на пересувній виборчій дільниці під час виборів президента РФ-2024 в окупованому Росією українському Донецьку. STRINGER/AFP
Члени місцевої виборчої комісії у супроводі військовослужбовця забезпечують голосування на пересувній виборчій дільниці під час виборів президента РФ-2024 в окупованому Росією українському Донецьку. STRINGER/AFP

У Росії тривають триденні голосування за президента, які міжнародні оглядачі називають “виборами без вибору” та “майже напевне” очікують перемоги чинного президента РФ Володимира Путіна, що закріпить його перебування на посаді ще на 6 років.

Російська влада намагається провести вибори і на окупованих нею українських територіях, що засудила Україна та понад 55 країн ООН.

Вибори на тлі безжальних репресій

“Путін придушив інакомислення” у країні, пише інформаційне агентство Associated Press, аналізуючи те, що відбувається у РФ. У публікації агенції йдеться, що “Путін не зіткнувся з реальною конкуренцією на виборах після того, як двох опозиційних кандидатів не допустили балотуватися”.

За інформацією агентства, на виборчих дільницях зафіксовано кілька випадків “вандалізму”, серед яких підрив коктейлю Молотова та зелена рідина, вилита в урни для бюлетенів. Натомість сам Путін проголосував онлайн, інформує АР з посиланням на Кремль. Це вперше у країні буде доступна система дистанційного онлайн-голосування.

Вибори, додає агентство, тривають на тлі “безжальних репресій проти незалежних ЗМІ та правозахисних груп, що дали Путіну повний контроль над політичною системою”.

“Вибори в Росії в цілому – це бутафорія. Кремль контролює, хто буде у виборчому бюлетені. Кремль контролює, як вони проводять кампанію. Не кажучи вже про можливість контролювати кожен аспект голосування та процес підрахунку голосів”, – цитує АP Сема Гріна, представника Центру аналізу європейської політики у Вашингтоні.

Путін поб'є рекорд 29-річного правління Сталіна

Газета The New York Times пише, що президентські вибори в Росії “більше схожі на заздалегідь визначений референдум у радянському стилі”. А сам Путін “скоро перевищить рекорд – 29-річне правління Йосипа Сталіна”.

Голосування на українських територіях, окупованих Росією, а також онлайн створюють передумови для непрозорості голосування, пише видання.

На потенційному фальшуванні результатів виборів наголошує і видання USA Today. Крім того, зазначає: Путін використав усі владні важелі впливу, щоб послабити будь-яку загрозу його авторитету.

Оглядачі видання також порівнюють дії Путіна із Сталіним, оскільки за часів останнього “все вирішували не російські виборці, а лічильники голосів”.

Крім того, газета зазначає, що усі наявні канидидати, як і сам Путін, входять до санкційних списків Заходу.

“Фальшиві президентські вибори, які принесуть Путіну п'ятий термін”, – так пише про вибори британське видання Independent.

Вибори та самі кандидати жорстко контролюються Кремлем, зазначає видання.

Independent з посиланням на міжнародних експертів вказує, що президентські вибори в Росії “покликані надати легітимності Володимиру Путіну та політичній системі Росії”, створюючи ілюзію демократії.

Переконлива причина голосувати – російський військовий зі зброєю

Катарський канал Al Jazeera цитує заяву українських посадовців про те, що вибори на окупованих РФ територіях України відбуваються “під дулом зброї”, а також свідчить про голосування:

“Українці рідко відмовляються заповнювати бюлетень через дуже переконливу причину – російський військовослужбовець у масці, зі зброєю в руках, височіє поруч із чиновником, а поруч – машина, наповнена більшою кількістю озброєних людей”.

Зазвичай “голосування” відбувається прямо біля входу і працівник комісії разом із озброєним солдатом бачать, чиє ім’я позначено галочкою в бюлетені, інформує Al Jazeera.

Російський військовослужбовець зі зброєю в руках супроводжує членів виборчої дільниці, відвідуючи виборців для голосування вдома. STRINGER/AFP
Російський військовослужбовець зі зброєю в руках супроводжує членів виборчої дільниці, відвідуючи виборців для голосування вдома. STRINGER/AFP

“Таємниці голосування немає"

“Таємниці голосування немає, — цитує Al Jazeera колишню жительку Маріуполя, яка розповідає про голосування її друзів і родичів. — Люди, які люблять Україну, повинні підкорятися режиму і робити вигляд, що підтримують усе, що відбувається, бо бояться за своє життя”.

Видання також повідомило, що Росія дозволяє голосувати навіть тим, хто ще не отримав російські паспорти, грубо порушуючи власне виборче законодавство.

Крім того, пише агенство, виборці можуть пред’явити будь-яке дійсне посвідчення особи, навіть український паспорт або водійські права.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG