Спеціальні потреби

Фінляндія отримає підтримку від ЄС для допомоги на східному кордоні з Росією


Фінляндія раніше заявила, що закриє всі пункти перетину кордону з Росією, окрім найпівнічнішого, після того, як зафіксувала наплив нелегальних мігрантів. Фото: Reuters
Фінляндія раніше заявила, що закриє всі пункти перетину кордону з Росією, окрім найпівнічнішого, після того, як зафіксувала наплив нелегальних мігрантів. Фото: Reuters

Європейський Союз заявив в четвер, 23 листопада, що прикордонна служба ЄС Frontex надішле в Фінляндію прикордонних офіцерів, щоб допомогти країні із збільшенням кількості мігрантів на східному кордоні з Росією. Сама ж Фінляндія заявила, що прагне обмежити кількість шукачів притулку, які приїжджають через Росію.

Йдеться про 50 офіцерів прикордонної служби Європейського Союзу. Також, ЄС надає Фінляндії інший персонал та обладнання, включно із патрульними автівками для посилення контролю.

“Це зроблено з міркувань безпеки, тому що ми не знаємо, хто перетне кордон”, – заявила міністерка внутрішніх справ Фінляндії Марі Рантанен. ЄС надішле першу групу прикордонників до Фінляндії вже 29 листопада.

Фінляндія раніше заявила, що закриє всі пункти перетину кордону з Росією, окрім найпівнічнішого, після того, як зафіксувала наплив нелегальних мігрантів.

Це зроблено з міркувань безпеки, тому що ми не знаємо, хто перетне кордон
Марі Рантанен

"Агентство чітко усвідомлює гуманітарний аспект цього сценарію, особливо враховуючи суворі погодні умови та непідготовленість людей, які прибувають на фінський кордон", - йдеться у заяві прикордонної служби Європейського Союзу.

Гельсінкі вважає, що російська влада сприяє проїзду мігрантів на кордон з Фінляндією. Зокрема, Фінляндія звинувачує Москву у направленні близько 700 мігрантів з Ємену, Афганістану, Кенії, Марокко, Пакистану, Сомалі та Сирії до кордону Фінляндії за останні два тижні. Кремль ці звинувачення заперечує.

Як раніше повідомляв Голос Америки, уряд Фінляндії ухвалив рішення закрити ще три пункти пропуску, тому що "ситуація погіршується", повідомив Петтері Орпо під час пресконференції у середу 22 листопада. За словами представників прикордонної служби Фінляндії, після того, як минулого тижня влада закрила половину пунктів пропуску нелегальні мігранти спробували пройти через ті, де ще приймали документи про біженство у Вартіусі та Саллі.

Від півночі п'ятниці 25 листопада єдиним робочим прикордонним пунктом буде Рай-Йоосеппі, куди дістатись "вимагає чималих зусиль", повідомив фінський прем'єр. Він знаходиться у провінції Лапландія, за полярним колом. У понеділок президент Фінляндії Саулі Ніїісте закликав ЄС знайти спільне розв'язання проблеми, що виникла, тому що повернути людей, що не відповідають критеріям шукачів притулку "стає дедалі важче".

Раніше в інтерв'ю українській службі Голосу Америки колишній посол Польщі у Фінляндії Ярослав Сухоплес розповідав, що ця криза є тестом реакції Фінляндії на можливість подібних гібридних викликів Росії Заходу.

Дивіться також: Фінляндія закриває кордони, Естонія готується. Нелегальні мігранти йдуть з боку Росії

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG