Спеціальні потреби

Роскосмос : «Фобос-Ґрунт» упав через космічну радіацію та неякісні закордонні чіпи


Роскосмос : «Фобос-Ґрунт» упав через космічну радіацію та неякісні закордонні чіпи
Роскосмос : «Фобос-Ґрунт» упав через космічну радіацію та неякісні закордонні чіпи

Збій, який призвів до втрати контролю над апаратом, міг статись у результаті технічної несправності.

Причиною аварії «Фобос-Ґрунту» стала космічна радіація – про це у вівторок повідомила міжвідомча комісія із розслідування аварії.

За словами голови Роскосмосу Володимира Поповкіна, на борту Фобоса, через вплив космічної радіації стався перезапуск бортового комп’ютера.

Раніше Поповкін висував тезу, що причиною провалу місії «Фобос-Ґрунту» міг бути саботаж.

Натомість у вівторок він визнав, що збій, який призвів до втрати контролю над апаратом, міг статись у результаті технічної несправності – електронне устаткування апарата не було розраховане на вплив космічного випромінювання, яке, за словами Поповкіна, «не можна було не враховувати».

Поповкін також заявив, що мікрочіпи закордонного виробництва, які використовувались при створенні космічного апарата, не відповідали вимогам якості.

Одночасно в Росії було оприлюднено й інші версії причин аварії. Так газета «Коммерсант» повідомила, що за результатами розслідування, проведеного міжвідомчою комісією, аварію спричинила помилка у програмному коді.

«Фобос-Ґрунт» мав дослідити супутник Марса – Фобос та зібрати зразки його ґрунту. Втім за кілька годин після старту 9-го листопада апарат вийшов з під контролю. Намагання поновити зв’язок із ним закінчились нічим. 15-го січня «Фобос-Ґрунт» зійшов з орбіти та згорів в атмосфері Землі.

Останнім часом космічна агенція Росії зіткнулась із одразу кількома аваріями. Зокрема у серпні на шлях до МКС розбився вантажний транспорт.

Після відмови США від використання космічних човників, Росія є єдиною країною, яка здійснює доправлення людей та вантажів на Міжнародну космічну станцію на орбіті Землі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG