Спеціальні потреби

Міжнародні лідери реагують на вихід Байдена з президентських перегонів у США


Президент США Джо Байден саду Білого дому, вересень 2022 року
Президент США Джо Байден саду Білого дому, вересень 2022 року

Наводимо деякі реакції з-за кордону на рішення президента США Джо Байдена в неділю вийти з президентських перегонів:

Президент України Володимир Зеленський на Х:

"Україна вдячна президенту Байдену за непохитну підтримку боротьби України за свободу, яка, разом із потужною двопартійною підтримкою в Сполучених Штатах була і залишається критично важливою".

"Ми поважаємо це складне, але потужне рішення. Ми завжди будемо вдячні президенту Байдену за лідерство ... ми щиро сподіваємось, що продовження потужного лідерства Америки не дозволить російському злу виграти ..."

Канцлер Німеччини Олаф Шольц на X:

"Джо Байден досяг багато чого: для своєї країни, для Європи, для світу. Завдяки йому трансатлантичне співробітництво є тісним, НАТО - сильним, а США - хорошим і надійним партнером для нас. Його рішення більше не балотуватися заслуговує на визнання".

Британський прем'єр-міністр Кейр Стармер:

"Я поважаю рішення президента Байдена і з нетерпінням чекаю на нашу спільну роботу протягом решти терміну його президентства", — заявив Стармер.

"Я знаю, що, як він і робив протягом усієї своєї видатної кар’єри, президент Байден прийняв своє рішення, виходячи з того, що, на його думку, відповідає найкращим інтересам американського народу".

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес на X:

"Я захоплююсь та визнаю сміливе та гідне рішення президента @JoeBiden. Завдяки його рішучості та лідерству США подолали економічну кризу після пандемії, серйозного нападу на Капітолій і давали приклад підтримки України перед лицем російської агресії Путіна, великий жест від великого президента, який завжди боровся за демократію та свободу".

Прем'єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс на X:

"Від імені народу та уряду Ірландії. Я... хотів би подякувати вам, пане президенте, за ваше глобальне лідерство та вашу дружбу в час вашого оголошення, що ви не балотуватиметеся на президентських виборах у США у 2024 році", — заявив Гарріс.

"Джо Байден, на всіх посадах, які він обіймав, завжди був рішучим голосом і пристрасним борцем за мир на острові Ірландія, і наша країна у великому боргу перед ним за це".

"Президент Байден був голосом розуму, ефективної багатосторонності та спільних рішень".

Речник Кремля Дмитро Пєсков в інтерв'ю виданню ШОТ:

"До виборів ще чотири місяці, а це великий термін, за який багато що може змінитися. Потрібно набратися терпіння і уважно стежити за тим, що відбувається. Пріоритетом для нас є спеціальна військова операція", - сказав Пєсков, маючи на увазі війну в Україні.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Сторе:

"Я поважаю рішення президента Джо Байдена не балотуватися на переобрання. Він виправдовує це рішення тим, що хоче поставити інтереси країни вище за власні. Така аргументація викликає повагу", — сказав Сторе в заяві Reuters.

"Джо Байден був одним із найвидатніших політиків Америки протягом кількох десятиліть і президентом, який провів кілька важливих реформ. Я особливо вдячний йому за його лідерство в НАТО і з нетерпінням чекаю співпраці з Байденом як президентом Сполучених Штатів до кінець січня".

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск на X:

"Пане президенте @JoeBiden, багато разів ви приймали важкі рішення, які робили Польщу, Америку та світ безпечнішими, а демократію та свободу - сильнішими. Я знаю, що ви керувалися тими ж принципами, оголошуючи своє останнє рішення. Можливо - найважче у вашому житті".

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала на X:

"Це, безсумнівно, рішення державного діяча, який десятиліттями служив своїй країні. Це відповідальний і особисто важкий крок, але він тим більш цінний. Я тримаю кулаки за США, щоб у США в результаті демократичного змагання сильних і рівноправних кандидатів переміг хороший президент".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG