Спеціальні потреби

Україна та партнери працюють над документами для другого саміту миру


Конференція з енергетичної безпеки, яка відбулася 22 серпня, за словами українського посла Сергія Кислиці, відкрила серію заходів, спрямованих на виконання домовленостей, досягнутих на інавгураційному саміту миру в Швейцарії
Конференція з енергетичної безпеки, яка відбулася 22 серпня, за словами українського посла Сергія Кислиці, відкрила серію заходів, спрямованих на виконання домовленостей, досягнутих на інавгураційному саміту миру в Швейцарії

22 серпня в онлайн форматі відбулася Конференція з енергетичної безпеки. Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця у своєму виступі на засіданні Ради Безпеки ООН у середу. "Вона відкрила серію заходів, спрямованих на виконання домовленостей, досягнутих на інавгураційному саміту миру в Швейцарії", - заявив він.

Він також додав, що метою зустрічі було обговорення додатків до так званої "формули миру" президента України Володимира Зеленського, які будуть представлені на Другому саміті миру.

Український посол повідомив, що Україна залишається відданою мирному процесу, спрямованому на припинення насильства, військових дій та порушень міжнародного права. "Всеосяжний, справедливий і міцний мир повинен і буде базуватися на принципах Статуту ООН. Це основа української формули миру, реалізація якої йде на повну силу ", - повідомив він.

Нагадаємо, раніше про першу тематичну конференцію з енергетики, яку провели у рамках першого Саміту миру, Зеленський повідомив на пресконференції, відповідаючи на запитання журналістки BBC, чи зірвала Курська операція енергетичні переговори у Катарі.

Напередодні газета Le Monde з посиланням на джерело повідомила, що у серпні мали відбутися непрямі перемовини між Україною та Росією щодо енергетики за посередництва Катару. Проте, вони не відбулися начебто через операцію Збройних сил України в Курській області.

За словами Зеленського, на основі тематичних конференцій, мають сформувати документ. "У нас був інавгураційний Саміт миру. Після цього ми сказали, що підготуємо документ, що щодо головних трьох висновків, які були задані першим, інавгураційним Самітом, будуть зустрічі", – пояснив президент. У підсумковому комюніке мова, зокрема, йшла про енергетичну та ядерну безпеку, продовольчу безпеку, а також звільнення всіх полонених і депортованих українців.

Президент повідомив, що також заплановані зустрічі щодо двох інших пунктів. "Усі три пункти будуть опрацьовані, і буде весь документ – я думаю, ми це зробимо та встигнемо на листопад. Це наше завдання: зробити документ як підготовчий пункт або етап до другого Саміту миру", – підсумував він.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG