Спеціальні потреби

Фронт на Харківщині стабілізувався. РФ втратила багато техніки й не може дозволити великих наступів - аналітики


Військовий ЗСУ на передовій в Донецькій області, 13 квітня 2024 року. REUTERS/Thomas Peter
Військовий ЗСУ на передовій в Донецькій області, 13 квітня 2024 року. REUTERS/Thomas Peter

Лінія фронту на Харківщині більш-менш стабілізувалася, а загальна ситуація на фронті для України зараз виглядає краще, ніж місяць-півтора тому.

При цьому Збройні сили України відчувають наслідки затримки допомоги від США та проблем із мобілізацією.

Про це йшлося під час онлайн-дискусії "Переломний рік: оцінка російсько-української війни 2024 рік", організованої Фондом Карнеґі за міжнародний мир (CEIP).

"Бойові дії для Росії на Харківщині значною мірою зайшли у глухий кут"

"Наступ росіян на Харківщині був спрямований на створення буферної зони, та, що найголовніше, це була спроба перемістити українські резерви та закріпити їх там", – вважає Майкл Кофман, старший науковий співробітник Фонду Карнеґі.

Бойові дії для Росії там значною мірою зайшли у глухий кут
Майкл Кофман, експерт Фонду Карнеґі

Він зазначає, що ці плани росіянам реалізувати не вдалося:

"На мою думку, бойові дії для Росії там значною мірою зайшли у глухий кут."

Однак, попри відносну стабілізацію на Харківщині, Україна зараз перебуває у "вразливому періоді" на полі бою, вважає Кофман.

За його словами, Росія зберігає стратегічну ініціативу на більшій частині лінії фронту та має перевагу в техніці та боєприпасах, а також живій силі, "оскільки провела певною мірою ефективну мобілізацію".

Водночас, наголошує аналітик, Росії поки не вдається скористатися цими перевагами так, щоб вони були визначальними на полі бою:

"Російська армія переважно обмежується поступовими успіхами, повільним просуванням і дуже обмежена у своїх можливостях застосовувати силу у великих масштабах."

Україна продовжує відновлюватися від низки викликів

Україна тим часом продовжує відновлюватися після низки викликів, зокрема, проблем із мобілізацією та затримкою допомоги від США, зазначив Кофман.

Він додав, що ухвалення допомоги Конгресом, хоча й з затримкою, "дозволить виграти час, додасть упевненості та ресурсів і надасть можливість відновити військову міць України".

Також, за словами Кофмана, оновлений закон про мобілізацію покращив ситуацію в українській армії.

Ще одним викликом експерт називає будівництво ЗСУ захисних укріплень:

"Україна перебуває у процесі зведення укріплень. Однак їй ще багато чого потрібно зробити, якщо подивитися на розмір як лінії контролю, так і всієї лінії фронту, враховуючи кордон із Росією", – сказав аналітик.

Водночас директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест зазначила, що затримка допомоги від США вплинула, зокрема, на бойових дух української армії, і матиме довготривалі наслідки у майбутньому:

"Ми бачили звіти, що їм дійсно потрібно рахувати, скільки ракет можна використати за день, і як вплинуло на поле бою. Тож у психологічному плані це викликало запитання... І це дозволило Росії скористатися поширенням своєї пропаганди через соцмережі. Мовляв, подивіться, США покинули Афганістан, і ви будете наступними."

Проте, на думку Шелест, ця ситуація не була ключовою у проблемах із мобілізацією в Україні, які більше залежать від внутрішньої ситуації.

"Росія спалила багато техніки і не може дозволити собі багато наступів, як в Авдіївці"

Росія все ж і далі зосереджена на захопленні інших українських територій на Донбасі, вважає Кофман.

Він вважає, що росіяни насамперед націлені на просуванні в напрямку основних транзитних вузлів та населених пунктів Донеччини:

"Два основні шляхи, на яких вони намагаються просунутися, – на одному із них від моменту захоплення Авдіївки, – шлях від Авдіївки у напрямку Покровська, на схід від Покровська, головного транзитного вузла, а інший – через Часів Яр, щоб захопити стратегічні висоти і забезпечити доступ до Слов'янська та Краматорська."

Утім, як зазначив Кофман, Росія втратила значну кількість техніки, і саме це для неї є наразі головним "критичним стримуючим фактором":

"Росія спалила багато техніки і не може дозволити собі надто багато наступів, подібних до таких, як в Авдіївці. Погляньте, як вони зараз ведуть бойові дії, більшість із них – із досить невеликою кількістю бойових броньованих машин, великою кількістю спішеної піхоти."

За словами Кофмана, це не означає, що Росія виснажена настільки, що готова зупинитися, але, на думку експерта, її "відносна перевага в порівнянні з цілями, ймовірно, спаде з наближенням до нового року".

"Росія абсолютно не налаштована зупиняти війну"

Якщо вони вирішать запропонувати припинення вогню, це станеться лише для того, щоб зібрати ударну групу, фактично накопичити критичну масу можливостей
Андрій Загороднюк, колишній міністра оборони України

Міністр оборони України у 2019-2020 роках Андрій Загороднюк, який теж узяв участь у дискусії Фонду Карнеґі, вважає, що наразі Росія "абсолютно не налаштована зупиняти війну".

"Якщо вони вирішать запропонувати припинення вогню, це станеться лише для того, щоб зібрати ударну групу, фактично накопичити критичну масу можливостей", – сказав Загороднюк.

Він зазначив що зараз уся техніка, яку Росія виготовляє чи ремонтує, негайно спрямується відразу на фронт.

"На "параді перемоги" у них був лише один танк. І це, очевидно, не випадково, бо них просто немає вільних ресурсів, а вони хотіли б мати можливість зібрати ударну групу, критично необхідну масу озброєння," - каже Загороднюк.

Він переконаний, що російська влада просто не може дозволити собі зупинити війну, з огляду на масштаби розбудови їхнього військово- промислового комплексу:

"Їм потрібно постійно годувати цього звіра, тому що якщо він не буде зайнятий і якщо він не буде підтримуватися війною, по суті, це створить внутрішні проблеми для Росії".

Майкл Кофман додав, що зараз 70-80% обладнання, яке Росія використовує на полі бою в Україні, дістається зі старих запасів Радянського Союзу.

"Так, російське домашнє виробництво зросло, але далеко не настільки, щоб компенсувати втрати", – вважає експерт.

На думку Кофмана, якщо виробництво зброї та її використання залишаться на такому ж рівні, Росія ризикує "зіштовхнутися з реальними проблемами щодо заміни обладнання".

Попри це, Кофман спрогнозував, що 2024-й рік є "відносним вікном можливостей для Росії."

"Але поки вони не особливо цим скористалися, і їхня відносна перевага в порівнянні з їхніми цілями, ймовірно, спаде з наближенням нового року", - сказав аналітик.

Він вважає, що цього року в України є можливість стримати Росію і "в ідеалі стабілізувати фронт".

"Сподіваюся, потужності Заходу щодо виробництва боєприпасів та інших ресурсів зростуть до кінця року", – зазначив Кофман.

Загороднюк наголосив також на важливості вторинних санкцій проти компаній, які в обхід санкцій дозволяють Росії виробляти дрони:

"Ми "приземлили" багато їхніх дронів, і коли ми їх відкрили, вони були переповнені компонентами з усіх західних країн, які тільки можна уявити. І це в 2022, 2023, 2024 роках. Отже, усі механізми санкцій дуже важливі, але набагато важливіше мати вторинні санкції та переслідувати компанії, які уникають їх".

Як повідомляв Голос Америки, радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван на каналі CBS News заявив, що імпульс російської операції на Харківщині застопорився.

Відповідаючи на питання, чи вплинуло надання США дозволу на використання американської зброї по цілях на території Росії на ситуацію на полі бою, він також заявив, що це рішення з точки зору президента США Джо Байдена було проявом "здорового глузду".

У середу США оголосили про розширення санкцій проти російських компаній, а також компаній з Китаю та інших країн, які допомагають Росії з виробництвом дронів та іншої технологічної зброї.

Як повідомив Голос Америки, санкції мають обмежити можливості російської військово-промислової бази використовувати переваги програмного забезпечення зі США та інших інформаційних технологій.

Санкції накладено проти понад 300 фізичних та юридичних осіб у Росії та у країнах Азії, Близького Сходу, Європи, Африки та Карибського басейну. Їхні продукти та послуги досі дозволяли Росії підтримувати війну в Україні та ухилятись від західних санкцій.

Дивіться також:

Брифінг. США розглядають передачу Україні ще однієї батареї Patriot
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG