Спеціальні потреби

У боротьбі за посаду віцепрезидента у Трампа намітилися фаворити


Найімовірніший кандидат у президенти від Республіканської партії, колишній президент Дональд Трамп виступає на передвиборчому мітингу в університеті Темпл у Філадельфії, штат Пенсільванія, 22 червня 2024. AP Photo/Chris Szagola
Найімовірніший кандидат у президенти від Республіканської партії, колишній президент Дональд Трамп виступає на передвиборчому мітингу в університеті Темпл у Філадельфії, штат Пенсільванія, 22 червня 2024. AP Photo/Chris Szagola

Колишній президент Дональд Трамп ще не оголосив ім'я свого "напарника" на виборах, котрий у разі перемоги стане віцепрезидентом, але повідомлення медіа та натяки від осіб, причетних до кампанії Трампа, свідчать про те, що він міг би зробити вибір ще до з’їзду республіканців наприкінці липня.

Хоча Трамп, безперечно, міг би прийняти несподіване рішення, більшість оглядачів припускають, що він звузив коло своїх пошуків приблизно до п'яти потенційних кандидатів.

До першої трійки входять два чинних сенатори США — Марко Рубіо та Джей Ді Венс, і один чинний губернатор — Даг Бургум із Північної Дакоти.

Також, як кажуть, розглядаються сенатор Тім Скотт і конгресвумен Еліз Стефанік.

Потенційні кандидати принесли б різний досвід і різні сильні сторони. Дехто різко критикував Трампа, але підтримав його після того, як республіканці об’єдналася за нього як кандидата від партії на президентських виборах 2016 року.

Цей вибір є важливим для кампанії Трампа, сказав Вільям Галстон, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса.

"Політичний імператив — це політична версія присяги Гіппократа: не нашкодь, — сказав Голстон Голосу Америки. — Тому що, якщо ви виберете когось, у кого невдовзі виявляться певні недоліки, то ви заплатите велику політичну ціну".

Стратегічні рішення

Галстон зазначив, що найсерйозніша розбіжність у Республіканській партії є між прихильниками Трампа та виборцями, які віддали перевагу колишній губернаторці Ніккі Гейлі на праймеріз Республіканської партії.

Трамп, схоже, не розмовляв з нею після того, як вона вийшла з виборчих перегонів, і, схоже, подолання цього розриву не є його пріоритетом.

Іноді кандидати вибирають близьких ідеологічних партнерів, які повторюють їхній політичний вибір. Або надають перевагу стабільним, досвідченим лідерам, які додають аури компетентності. А деякі обирають напарників, які звертаються до тієї частини виборців, до якої кандидат міг би важко дістатися.

Американець першого покоління

Сенатор Марко Рубіо виступає на передвиборчому мітингу в Маямі, Флорида, 6 листопада 2022 р.
Сенатор Марко Рубіо виступає на передвиборчому мітингу в Маямі, Флорида, 6 листопада 2022 р.

З трьох провідних кандидатів Рубіо є найвідомішим у Вашингтоні. Юрист, який служив в уряді на муніципальному, штатному та національному рівнях понад 25 років, останні 13 з них у Сенаті. Він є заступником голови Комітету Сенату з розвідки та працював головою, коли республіканці контролювали Сенат.

У свої 53 роки Рубіо одружений і має чотирьох дітей. Він уродженець Маямі та син іммігрантів, які приїхали до Сполучених Штатів з Куби до комуністичної революції в цій країні. Він, як правило, налаштований "яструбино" в питаннях національної безпеки.

Будучи кандидатом на праймеріз президентських виборів від Республіканської партії у 2016 році, Рубіо був різким критиком Трампа, про якого казав "шахрай" і "сором". Але став одним із найзапекліших прихильників колишнього президента в Конгресі.

"Рубіо, безумовно, найвідоміший, і він насправді приносить більше, ніж [Венс і Бургум]", — сказав Голосу Америки Ларрі Сабато, директор Центру політики Університету Вірджинії.

"Який результат він принесе, ми побачимо, але він іспаномовний. Він американець кубинського походження. А латиноамериканці певною мірою вислизають від демократів", – каже експерт.

Ефективний месенджер

Сенатор Джей Ді Венс на передвиборчому мітингу у Вандалії, штат Огайо, 16 березня 2024 року.
Сенатор Джей Ді Венс на передвиборчому мітингу у Вандалії, штат Огайо, 16 березня 2024 року.

Венс має найменший досвід у політиці, він працює в Сенаті з січня 2023 року і до цього не займав жодної виборної посади. Уродженець Огайо, йому 39 років, одружений і має трьох дітей. Після закінчення середньої школи він пішов у Корпус морської піхоти та служив на війні в Іраку, перш ніж отримати ступінь бакалавра та ступінь юриста.

Вперше Венс отримав широку популярність у 2016 році, коли опублікував свою книгу-бестселер "Елегія горян: мемуари про сім’ю та культуру в умовах кризи", в якій аналізував культуру та соціальні патології американського "Іржавого поясу" [частина Середнього Заходу та східного узбережжя США, де активно працювала промисловість, рудники, заводи тощо, - ред.]. Пізніше Венс став венчурним капіталістом, перш ніж балотуватися в Сенат у 2022 році.

Венс також був жорстким критиком Трампа в перші роки політичного життя колишнього президента, одного разу назвавши себе республіканцем "Ніколи за Трампа" і назвавши Трампа "культурним героїном".

Як і Рубіо, він також став гучним прихильником Трампа після того, як колишній президент успішно очолив Республіканську партію.

Ґалстон з Брукінгса сказав, що Венс не принесе очевидної переваги на виборах, оскільки його рідний штат дуже ймовірно й так проголосує за Трампа.

Проте, за його словами, "Венс був би ефективним посланцем Трампа, хоча Венс достатньо розумний, щоб іноді зробити помилку, думаючи самостійно. Час від часу можуть виникати певні суперечки, але вони не будуть тривалими".

Тиха компетентність

Губернатор штату Північна Дакота Даг Бургум на мітингу у Вайлдвуді, штат Нью-Джерсі, 11 травня 2024 року.
Губернатор штату Північна Дакота Даг Бургум на мітингу у Вайлдвуді, штат Нью-Джерсі, 11 травня 2024 року.

67-річний Бургум є уродженцем Північної Дакоти і обіймав посаду губернатора штату два терміни, з кінця 2016 року до сьогодні. Він зазначив, що не балотуватиметься на третій. У нього троє дітей від першого шлюбу, який розпався у 2003 році. У 2016 році він одружився вдруге.

Будучи заможним бізнесменом, Бургум створив кілька успішних компаній, у тому числі компанію з програмного забезпечення для бухгалтерського обліку, яку він продав корпорації Майкрософт за понад 1 мільярд доларів у 2001 році. Відтоді він брав активну участь у багатьох філантропічних ініціативах.

Бургум був кандидатом у президенти від Республіканської партії у 2024 році, але вибув із перегонів у грудні 2023 року. Хоча він помірно критикував Трампа під час кампанії, Бургум підтримав колишнього президента на початку року і продовжував регулярно бути присутнім на передвиборчій кампанії та медійний сурогат для нього.

"Він Трампу подобається і почувається з ним комфортно, — сказав Сабато. – Він діловий хлопець, і дуже тихий, у нього немає потужної харизми, і він не може перевершити Трампа, коли вони разом на сцені".

Інші варіанти

Сенатор Тім Скотт виступає під час президентських дебатів від Республіканської партії в Маямі, штат Флорида, 8 листопада 2023 року.
Сенатор Тім Скотт виступає під час президентських дебатів від Республіканської партії в Маямі, штат Флорида, 8 листопада 2023 року.

У той час як Рубіо, Венс і Бургум, здається, зараз мають найбільші шанси, вважається, що кандидатури Скотта і Стефанік залишаються актуальними.

Скотт, сенатор від Південної Кароліни, обіймає державну посаду з 1995 року, коли він почав свою кар'єру в місцевій політиці. Він є сенатором з 2013 року, а до цього один термін був у Палаті представників.

Як афроамериканець, Скотт міг би допомогти Трампу звернутись до темношкірих американців, серед яких він історично мав низький рейтинг. Однак Трамп вже має високі шанси на перемогу в Південній Кароліні, тому вибір Скотта мав би для нього мало користі.

Конгресвумен Еліз Стефанік махає прихильникам на конференції в Оксон-Хілл, штат Меріленд, 23 лютого 2024 р.
Конгресвумен Еліз Стефанік махає прихильникам на конференції в Оксон-Хілл, штат Меріленд, 23 лютого 2024 р.

З 2015 року Стефанік представляє свій район Нью-Йорка в Палаті представників і є головою Республіканської конференції Палати представників, займаючи посаду в керівництві партії.

Вона є відкритою прихильницею Трампа, яка привернула увагу колишнього президента частково через її агресивний захист президента під час розгляду Палатою представників його першого імпічменту.

Як жінка Стефанік може допомогти Трампу звернутись до жіночої аудиторії, з якими колишньому президенту іноді було важко. Однак, як і у випадку зі Скоттом, її вибір навряд чи вплине на голосування в її штаті.

Нью-Йорк не голосував за республіканців на посаду президента 40 років, і 61% виборців підтримали Джо Байдена в 2020 році, тоді як 38% з них підтримали Трампа.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG