Спеціальні потреби

G7 засвідчує "прогрес" в обговорені щодо російських державних активів. Заява не така слабка, як здається, кажуть аналітики


Міністри фінансів та очільники центральних банків країн "Групи семи" обговорили наступні кроки з використання російських державних активів на користь Україні. Фото: Reuters/Massimo Pinca
Міністри фінансів та очільники центральних банків країн "Групи семи" обговорили наступні кроки з використання російських державних активів на користь Україні. Фото: Reuters/Massimo Pinca

Міністри фінансів країн "Групи семи" засвідчили "прогрес" в мобілізації доходів від заморожених російських активів, щоб нагально надати кошти Україні. Відповідні пропозиції будуть представлені на саміті G7 через три тижні, йдеться в заяві міністрів фінансів та очільників центральних банків "Групи семи", виданій 25 травня за результатами зустрічі в Італії.

Після початку повномасштабної російської агресії в Україні країни-союзниці заморозили майже 300 мільярдів доларів активів російського центробанку. Минулого тижня країни ЄС погодились спрямувати на оборонну допомогу Україні 90% доходів від заморожених російських активів. США виступили з пропозицією використати ці кошти, надавши Україні позику обсягом до 50 мільярдів доларів.

"Ми досягаємо прогресу в наших обговореннях щодо можливих шляхів одразу використати надзвичайні прибутки від знерухомлених державних російських активів на користь України, відповідно до міжнародного права, правових систем наших країн, з тим, щоб представити варіанти додаткової підтримки України нашим лідерам перед самітом в Апульї в червні", - йдеться в заяві міністрів фінансів та очільників центробанків країн "Групи семи".

В G7 визнають, що всередині групи є розбіжності. Міністр фінансів Італії, яка зараз головує в G7, Джанкарло Джорджетті заявив під час пресконференції в суботу, що попри прогрес, рішення не затверджено остаточно, через "істотні технічні та правові питання". "Ми не заперечуємо, що існують розбіжності, але є чітка рішучість схвалити рішення", - вказав він.

"Успіх на саміті в Італії не можна сприймати як належне", - зауважує колишній посол США в Україні Джон Гербст. Однак, якщо США зможуть домогтись затвердження цієї пропозиції, це зміцнить позиції Вашингтона серед союзників в тому, щоб зробити наступний крок, і конфіскувати всю суму державних російських активів на користь України, пише Гербст в огляді експертних думок, зібраних американським центром "Атлантична рада".

Колишній координатор санкцій в Держдепі США Деніел Фрід вважає, що оголошення G7 щодо "прогресу" не порівнюється із потребами. "Норми мирного часу мають поступитись нормам, що підходять до теперішніх жорстких часів, подобається це нам чи ні", - пише Фрід, вказуючи на те, що Росія намагається залякати Європу, щоб відновити російську імперію.

Аналітик "Атлантичної ради" Чарльз Лічфід не погоджується з оцінкою Фріда. "Заява міністрів фінансів "Групи семи" не настільки без зобов'язань, як це звучить". Тепер, як вказує Лічфілд, фінансисти схвалили єдиний підхід - використати доходи для того, щоб забезпечити Україні позику. Аналітик переконаний, що у G7 достатньо рішучості, щоб досягнути рішення вже на саміті "Групи семи" в червні.

Брифінг. США витрачають $740 тисяч в місяць на яхту олігарха з Росії
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG