Спеціальні потреби

Група семи наближається до рішення щодо використання на користь України російських активів


Міністерка фінансів США Джанет Єллен (л), президентка ЄЦБ Крістін Лагард, міністерка фінансів Канади Христя Фріланд, голова правління МВФ Крісталіна Георгієва та керівниця скарбниці з міжнародних фінансів Британії Ліндсі Вайт. Зустріч G7, Стрезі, Італія, 24 травня 2024 року. (AP)
Міністерка фінансів США Джанет Єллен (л), президентка ЄЦБ Крістін Лагард, міністерка фінансів Канади Христя Фріланд, голова правління МВФ Крісталіна Георгієва та керівниця скарбниці з міжнародних фінансів Британії Ліндсі Вайт. Зустріч G7, Стрезі, Італія, 24 травня 2024 року. (AP)

Міністр фінансів Канади Христя Фріланд заявила, що вона оптимістично налаштована на те, що Велика сімка досягне угоди про те, як найкраще використовувати заморожені російські активи для допомоги у відбудові України.

Фріланд, виступаючи в п'ятницю перед журналістами на зустрічі міністрів фінансів Великої сімки в Італії, сказала, що група працює над «підходом до співпраці», коли всі партнери можуть знайти згоду, повідомляє Reuters.

Агентство також повідомляє, що президент Світового банку Аджай Банга заявив, що він «абсолютно» відкритий до управління фондом для України, який надається за рахунок кредиту G7.

В інтерв'ю агентству Reuters у п'ятницю він сказав, що цей кредит надаватиметься на основі доходів від заморожених російських активів, принаймні на невійськові цілі.

«Все, що я знаю, це те, що якщо вони вирішать надати його нам, чи буду я готовий? Так, – сказав Банга. – Я міг би керувати таким фондом».

Банга бере участь у зустрічі міністрів фінансів країн Великої сімки, які обговорюють концепцію такого кредиту.

В інтерв'ю Reuters він наголосив, що Світовий банк має багатий досвід управління подібними невійськовими донорськими фондами, зокрема для Афганістану, а тому може повторити цю роботу з кредитом Україні.

Виступаючи в кулуарах зустрічі на півночі Італії, Банга зазначив, що представники Мінфіну США чи урядів країн «Великої сімки» до нього не зверталися з цього питання, але він буде готовий це зробити. Він сказав, що не є учасником дискусій G7 щодо фінансування України.

Як повідомляв Голос Америки напередодні, міністерка фінансів США Дженет Єллен заявила, що заморожені союзниками російські активи загальною сумою майже 300 мільярдів доларів, можуть дозволити Україні отримати позику до 50 мільярдів доларів.

На пресконференції 23 травня Єллен привітала рішення ЄС використати на користь України доходи від заморожених державних російських активів, але закликала працювати над розробкою амбітніших варіантів, щоб представити їх на саміті "Групи семи" 13-14 червня в Італії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG