Спеціальні потреби

Геймери розшифрували вірус схожий на СНІД швидше за вчених


Close-up of DNA strand & molecular structure
Close-up of DNA strand & molecular structure

Шанувальники онлайн-ігор зробили прорив, що виходить за межі віртуальної реальності: їм вдалося розшифрувати структуру ферменту вірусу, схожого зі СНІДом. Над розгадкою цієї таємниці вчені билися протягом цілого десятиліття.

Повідомив про відкриття журнал «Nature Structural & Molecular Biology», визнавши гравців і вчених колегами по дослідженню.

Метою роботи був мономерний фермент протеази, що розщеплює молекулярний зв'язок ретровірусів, до числа яких належить і ВІЛ. Знання структури цієї білкової молекули може допомогти зрозуміти причини багатьох захворювань і розробити ліки від них.

Мікроскоп дозволяє побачити лише плоску картинку, яка недосвідченому глядачеві нагадає тарілку спагеті. Щоб обчислити, на які ділянки можна впливати за допомогою ліків, фармацевтам необхідно повне тривимірне зображення.

У 2008-му році вченим Вашингтонського університету прийшла в голову ідея створення гри «Foldit». Гравці діляться на дві команди і за допомогою набору інструментів намагаються випередити один одного в «розплутуванні» ланцюжків амінокислот, з яких складаються білки. На превеликий подив учених всього за три тижні гравцям вдалося створити точну модель ферменту.

Розшифрування структури ферменту «відкриває широкі перспективи для розробки нових антиретровірусних препаратів», – наголошується в дослідженні. Мова врешті піде про можливість створення ліків від СНІДу.

Гравці вперше в історії допомогли вирішити таку важливу наукову проблему. Один з творців гри «Foldit» Сет Купер пояснив інформагентству Reuters, чому звичайним користувачам Інтернету вдалося зробити те, що виявилося не під силу комп'ютерам:

«Людям властиве просторове мислення, а в комп'ютерів з цим поки що проблеми. Простір гри дозволив нам об’єднати сильні сторони людини і комп’ютера. І, як показав наш експеримент, поєднання гри з науковими знаннями і потужністю обчислювальної техніки дозволяє здійснювати безпрецедентні прориви».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Viber

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Viber

XS
SM
MD
LG