Спеціальні потреби

У США зростає кількість політиків нетрадиційної сексуальної орієнтації


У Сполучених Штатах набирає обертів президентська кампанія 2012-го року. Ресупбліканці вже почали боротьбу за право представляти партію на виборах. У листопаді наступного року окрім президента обиратимуть законодавців та представників до різних органів влади. Серед кандидатів з’являється все більше політиків, які не приховують своєї нетрадиційної сексуальної орієнтації. Якщо раніше це означало хрест на політичній кар’єрі, то у наш час, у певних округах, відвертість щодо сексуальних уподобань навіть допомагає кандидатам.

На сьогодні у різних органах влади США на виборних посадах перебуває приблизно півтисячі людей нетрадиційної орієнтації. Справжній бум стався в останні роки, коли кількість політиків-геїв та лесбійок на виборних посадах подвоїлась.

А нещодавно у Вашингтоні на захист прав сексменшин пройшов гей парад. Разом з чоловіками у шкіряній білизні та травесті дівами, центром міста крокують і геї-політики.

В Україні та багатьох інших країнах світу зізнання у нетрадиційній сексуальній орієнтації поставило б хрест на кар’єрі народного обранця. В Америці – навпаки, приналежність до сексменшин декому навіть приносить дивіденди на виборах.

Депутат з Вірджинії Адам Еббін – ніколи не приховував, що йому подобаються чоловіки. І виборці оцінили його щирість.

«Звичайно, у деяких випадках це зашкодило. Але загалом це допомогло мені перемогти, тому що там, де я живу – дуже неоднорідне населення, яке здебільшого підтримує Демократичну партію. Людей непокоїло наскільки консервативною є законодавча влада штату. І тому, я думаю, їм захотілось обрати когось, хто трохи відрізнявся», – зазначає Адам.

Адама Еббіна уже сім разів обирали до нижньої палати місцевого парламенту, а цього року він вирішив штурмувати сенат штату. У рамках виборчої кампанії кандидатові потрібно обійти за день 30 домівок потенціних виборців. Адам готовий і до незручних запитань:

«Одна жінка мене запитала чи я одружений, і я відповів, що ні. Тоді вона сказала, що ми маємо підшукати тобі пару. На що я відповів – добре, але це має бути чоловік».

В останні роки до різних щаблів влади потрапила рекордна кількість геїв та лесбійок. Усього в США нині близько півтисячі політиків нетрадиційної орієнтації. Це вдвічі більше, ніж ще кілька років тому. Цікаво те, що представники сексуальних меншин перемагають не лише на місцевому, а й на національному рівні.

На Капітолійському пагорбі нині працює чотири конгресмени, які відкрито зізналися у своїй нетрадиційній сексуальній орієнтації. Усі вони виграли вибори як кандидати від Демократичної партії».

Фонд «Вікторі» сприяє на виборах геям та лесбійкам. Тут кандидатів нетрадиційної орієнтації вчать як грамотно вести кампанію, що говорити виборцям та пресі, і навіть як збирати кошти на вибори. Представник фонду Чак Вольф зазначає:

«Лесбіянки та геї поступово отримують рівні права з іншими громадянами США, і ми бачимо усе більше людей, які почуваються комфортно в ролі кандидатів. Ми також бачимо зміни в суспільстві, погляди якого змінюються. Усе починається з великих міст, а потім ви бачите перемоги в Оклахомі, Небрасці та Колорадо. Минулого тижня ми навіть отримали перемогу у Денвері. Ви побачите, що кількість перемог всередині країни буде збільшуватися».

Чак Вольф також запевняє, що зростає кількість кандидатів геїв та лесбійок і від традиційно більш консервативної Республіканської партії. Під час дебатів щодо одностатевих шлюбів, частина з цих політиків трималася в тіні. Але тепер все більше з них, як образно каже Вульф – «виходять з шафи».

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG