Спеціальні потреби

Росія повідомила, що «Газпром» і Китай близькі підписання газової угоди


Російський «Газпром» і Китай можуть підписати важливу угоду щодо газу вже наступного місяця. Про це повідомив російський чиновник у середу, відзначаючи певний прогрес у справі угоди, яка давно тому зайшла в глухий кут. Це уможливило б Москві збільшити експорт на схід і уникнути санкцій з боку західних країн.

Угода про газопостачання є Святим Граалем для Москви після принаймні 10 років переговорів, і якщо буде підписана, ознаменує перемогу президента Володимира Путіна, який попередив Захід, що спроби ізолювати Росію за анексію нею Криму будуть мати неприємні наслідки.

За повідомленнями, під час візиту в Китай заступник прем’єр-міністра Аркадій Дворкович заявив, що «Газпром» і Китай близькі досягнення угоди, прокладаючи шлях для будівництва газопроводу для транспорту 38 мільярдів кубометрів газу на рік.

«Що стосується газового контракту «Газпрому», сторони близькі до угоди ... Єдина проблема, що залишилась, це.... ціна», цитує його слова агентство ІТАР-ТАСС, додавши, що обидві сторони планують обговорити деталі контракту в середу.

«Ми дуже сподіваємося, що контракт буде підписаний в травні».

Росія експортує близько 16 відсотків від загального обсягу експорту сирої нафти в Азію, в той час як обсяги газу малі, обмежені до супер- охолодженого газу.

Угода щодо газу допоможе «Газпрому» зменшити залежність від експорту в Європу, яка отримує близько третини споживаного газу з Росії, з чого велика частина проходить через Україну.

Москва знову веде суперечки з Україною з приводу платежів після того, як на початку цього місяця «Газпром» підвищив ціни на 80 відсотків. Україна заявила, що цей крок був політично мотивованим, щоб покарати Київ за встановлення тісніших зв’язків з Європейським Союзом.

Обхід України, використовуючи різні трубопроводи або переорієнтацію торгівлі на Схід, став пріоритетом для Кремля і може зміцнити позиції Пекіна на переговорах про ціну.

«Газпром» вів переговори протягом останніх 10 років про поставки газу в Китай і був не в змозі домовитися про ціни. Путін планує відвідати Китай у травні.

Путін провів наради зі своїм урядом про співробітництво в енергетичній галузі енергетики з Україною в середу. Деякі місцеві ЗМІ повідомили, що він може запропонувати обмеження постачання газу в Україну, яка заборгувала «Газпрому» два мільярди двісті мільйонів доларів за газ.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG