Спеціальні потреби

Якщо припинимо підтримувати Україну, Путін переможе – генерал Браун про заяви деяких республіканців


Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун щойно повернувся із Японії, де зустрівся із корейськими та японськими колегами. JIJI PRESS/AFP
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун щойно повернувся із Японії, де зустрівся із корейськими та японськими колегами. JIJI PRESS/AFP

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун прокоментував заяви, озвучені окремими політиками-республіканцями про наміри припинити підтримку України.

Цю можливість Браун назвав гіпотетичною, втім додав: “Якщо ми колективно припинимо підтримувати Україну, Путін переможе”.

Так Браун відповів на запитання кореспондентки з нацбезпеки каналу Fox News Дженніфер Гріффін під час дискусії в Аспен Інституті 19 липня. Гріффін згадала зокрема про з'їзд Республіканської партії, який щойно завершився у штаті Вісконсин. Дональд Трамп заявив там, що "міг би зупинити війни лише телефонним дзвінком". А його прихильник Такер Карлсон вдався до вислову, що дії на користь підтримки України – це "середній палець в обличчя кожного американця".

На карту поставлено довіру до США і НАТО
Чарльз Браун

На карту, за словами генерала, поставлено довіру до США і НАТО. А перемога Путіна може “надихнути” й інших, зокрема, може “відкрити двері для Сі Цзіньпіна” – лідера Китаю, якого під час з’їзду республіканців цього тижня було названо головною загрозою для США.

“Я вважаю, що важливо продовжувати надавати підтримку Україні… Наше лідерство має значення, і за ним спостерігають”, – додав генерал.

На запитання, що генерал хотів би донести до Росії, з огляду на її агресивні дії, він сказав, що у США “вважають за краще”, щоб росіяни не чинили так, як поводяться сьогодні. Але наголосив, що це суверенна держава, і вона діє так, як вважає за потрібне.

Ключовим моментом для США є небажання “розширювати конфлікт"
Чарльз Браун

Натомість для США, каже ген. Браун, ключовим моментом є небажання “розширювати конфлікт”.

“Це було б чудово”, – сказав Браун у відповідь на запитання, чи можливо зупинити війну “перемовинами за 24 години”, як це обіцяв колишній президент Дональд Трамп.

Стосовно обмежень на дальність ударів по території Росії, генерал нагадав – це політичне рішення, яке повинні ухвалити політики.

Вони, за словами генерала, “розуміють, у чому полягає ризик, якими можуть бути наслідки другого чи третього порядку, виходячи з того, де саме Україна завдає удару”.

“Ми продовжуємо працювати, щоб дозволити Україні захистити себе”, – запевнив Браун.

Натомість допомога союзників, каже він, дозволила Україні не бути швидко захопленою Путіним, а сама війна зробила НАТО сильнішим альянсом, не лише через приєднання двох нових членів, але й завдяки посиленню “діалогу усередині”.

“Отже, ви бачите, що цей тип агресії фактично зміцнив союзників і партнерство. Ось що я бачу в НАТО”, – сказав Браун.

Як повідомляв Голос Америки раніше, генерал Браун був пілотом винищувача F-16, маєте 3000 годин нальоту, у тому числі 160 – у бою.

До слова, повідомлення про світовий збій в роботі ІТ-систем 19 липня застало генерала прямо у літаку – вранці, коли він повернувся з Японії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG