Спеціальні потреби

Гершковича засудили до 16 років в'язниці за "шпигунство"


Американський журналіст Еван Гершкович під час засідання суду у Єкатеринбурзі, 19 липня 2024. Alexander NEMENOV/AFP
Американський журналіст Еван Гершкович під час засідання суду у Єкатеринбурзі, 19 липня 2024. Alexander NEMENOV/AFP

Російський суд визнав американського репортера Евана Гершковича винним у шпигунстві та позбавив його волі на 16 років.

32-річний американець Гершкович та газета Wall Street Journal, на яку він працював, називають звинувачення неправдивими. Він став першим американським журналістом, заарештованим за звинуваченням у шпигунстві в Росії з часів холодної війни.

Гершковича звинуватили в роботі на ЦРУ та "зборі секретної інформації" про "Уралвагонзавод" у Свердловській області, де виробляють російські танки.

Торік Вашингтон оголосив Гершковича "неправомірно затриманим", фактично визнавши його політичним заручником. Раніше США звинувачували Росію в арешті американських громадян за безпідставними звинуваченнями з метою використання їх у домовленостях про обмін полоненими для звільнення росіян, засуджених за кордоном.

Як зазначає Reuters, справи про шпигунство часто розглядаються місяцями, а незвичайна швидкість, з якою суд над ним проходив за закритими дверима (слухання в п’ятницю було лише третім у судовому процесі), викликало припущення в пресі про те, що довго обговорювана угода про обмін полоненими між США та Росією стосується його та потенційно інших осіб, затриманих у Росії.

У п'ятницю Кремль відмовився коментувати тему можливого обміну. Однак у лютому 2024 року президент Росії Путін заявив, що хотів би, щоб Гершковича звільнили у рамках обміну полоненими, і сказав, що переговори з цього приводу тривають.

Серед інших громадян США, затриманих у Росії, є журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева, затримана минулого року за те, що не зареєструвалася як "іноземний агент". Курмашева має подвійне російське та американське громадянство. Як раніше повідомляв Голос Америки, Радіо Свобода засудило справу проти Курмашевої як політично мотивовану.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG