Спеціальні потреби

В міжнародній спільноті закликають до прозорого підрахунку голосів після того, як влада Венесуели оголосила про перемогу Мадуро


Президент Венесуели та кандидат у президенти Ніколас Мадуро реагує на результати президентських виборів у Каракасі 29 липня 2024 року. Мадуро виграв переобрання з 51,2% голосів, поданих на виборах у неділю, оголосила виборча рада.
Президент Венесуели та кандидат у президенти Ніколас Мадуро реагує на результати президентських виборів у Каракасі 29 липня 2024 року. Мадуро виграв переобрання з 51,2% голосів, поданих на виборах у неділю, оголосила виборча рада.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро переміг на перевиборах, повідомила виборча рада країни вранці в понеділок після голосування. Опозиція заявила, що впевнена у своїй перемозі.

Національна виборча рада оприлюднила результати підрахунку голосів через шість годин після закриття дільниць, заявивши, що Мадуро набрав 51% голосів у порівнянні з 44% голосів відданих за кандидата від опозиції Едмундо Гонсалеса.

Результати підрахунку голосів на окремих виборчих дільницях не оголошувались.

Лідерка опозиції Марія Коріна Мачадо відкинула результати виборів, і заявила, що Гонсалес набрав 70% голосів.

Поки Мадуро святкував свою перемогу, низка урядів країн по всій Америці закликали до прозорості підрахунку голосів.

"Ми серйозно стурбовані тим, що оголошений результат не відображає волю чи голоси венесуельського народу", — заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Мадуро, виступаючи на мітингу прихильників у понеділок, пообіцяв "мир і безпеку". Він відкинув критику з-за кордону і заявив, що виборча адміністрація Венесуели, яка контролюється прихильниками Мадуро є більш легітимною, ніж системи в інших країнах, таких як Сполучені Штати.

Президент Чилі Габріель Борич сказав, що в ці результати виборів "важко повірити".

Борич написав у X, що венесуельський народ і міжнародна спільнота вимагають повної прозорості голосування та процесу підрахунку, а також щоб результати перевірили незалежні міжнародні спостерігачі.

Міністри закордонних справ Аргентини, Коста-Рики, Еквадору, Гватемали, Панами, Парагваю, Перу, Домініканської Республіки та Уругваю виступили з подібним закликом у спільній заяві, зазначивши, що прозорий підрахунок є єдиним способом гарантувати, що результати поважають волю виборців Венесуели.

У Європі міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес Буено закликав показати дані з усіх виборчих дільниць, а також закликав людей зберігати спокій і ввічливість.

Глава зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що доступ до протоколів голосування з виборчих дільниць є "життєво важливим" і що волю венесуельських виборців "треба поважати".

Після оголошення про перемогу Мадуро заручився підтримкою деяких союзників, зокрема президента Куби Мігеля Діас-Канеля, який сказав, що розмовляв із Мадуро та привітав його з "історичним тріумфом на виборах".

Президент Гондурасу Ксіомара Кастро привітав Мадуро та народ Венесуели з "беззаперечним тріумфом, який підтверджує їхній суверенітет".

Президент Болівії Луїс Арсе заявив, що його уряд вітає той факт, що волевиявлення венесуельського народу на виборах поважали.

Мадуро перебуває на посаді президента другий термін, і голосування в неділю стало для нього найважчим викликом на виборах.

Гонсалес — дипломат у відставці, який розпочав виборчу кампанію в квітні після того, як Верховний суд Венесуели не дозволив Мачадо балотуватись.

В статті використано інформацію The Associated Press, Agence France-Presse та Reuters.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG