Спеціальні потреби

Швеція призупиняє плани з передачі Україні винищувачів Gripen, щоб сконцентруватись на впровадженні F-16


Винищувач F-39 Gripen повітряних сил Бразилії, 9 травня 2023. AP Photo/Andre Penner
Винищувач F-39 Gripen повітряних сил Бразилії, 9 травня 2023. AP Photo/Andre Penner

Швеція призупиняє плани з надсилання Україні винищувачів Gripen, щоб спершу забезпечити впровадження літаків F-16. Про це міністр оборони Швеції Пол Йонсон повідомив інформаційному агентству TT.

"Інші країни коаліції (з надання Повітряним силам ЗСУ винищувачів американського виробництва F-16 - ГА) закликали нас почекати із системою Gripen, - сказав Йонсон. - Це пов'язано з тим, що зараз у центрі уваги запровадження системи F-16".

Торік Україна почала обговорення зі Швецією можливості отримання реактивних літаків Gripen шведського виробництва Saab, і Стокгольм пізніше заявив, що оцінить потенціал відправлення цих літаків для Києва.

У лютому в інтерв'ю Голосу Америки льотчик ПС ЗСУ Фантом розповів, що окрім F-16, також і Gripen міг би значно зміцнити українську авіацію: "Це дуже сучасний літак, він пройшов багато етапів модернізації і наразі той офіційний парк, який мають в своєму складі шведські Повітряні сили, може як придушувати сили ППО противника, завдавати точкові вогневі ураження, так і те, що англійською називають standoff weapon - тобто зброї на відстані, яка не дозволяє вразити свій літак".

Нагадаємо, нині в Брюсселі президент України Володимир Зеленський підписав оборонний договір з прем'єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо, який повідомив, що цього року Бельгія виділить на підтримку України "принаймні 977 мільйонів євро".

Відповідно до цієї угоди про співпрацю бельгійський уряд підтвердив надання Києву загалом 30 бойових літаків F-16 до 2028 року.

Раніше Нідерланди повідомляли, що перші з обіцяних 24 винищувачів для України почнуть надходити у другій половині року. У середині травня надходили повідомлення, що перші F-16 з'являться в Україні у червні-липні, однак не уточнювалось, яка саме з країн так званої авіаційної коаліції на чолі з Данією та Нідерландами доправить Києву перші такі літаки.

Днями стало відомо, що перша група українських пілотів закінчила навчання на винищувачах F-16 на 162-й авіабазі Національної гвардії в Тусоні, штат Аризона. За даними медіа, тепер пілоти прямують до Європи, де на них чекає додаткове навчання, адже декілька європейських країн також здійснюють тренування українців на F-16.

Раніше Нідерланди повідомили, що десять українських військових завершили курс навчання з обслуговування винищувачів F-16.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG