Спеціальні потреби

Швеція розглядає надання Україні винищувачів Gripen


Винищувачі Saab JAS 39 Gripen ВПС Швеції під час навчань, 4 липня 2023. REUTERS/Piroschka van de Wouw
Винищувачі Saab JAS 39 Gripen ВПС Швеції під час навчань, 4 липня 2023. REUTERS/Piroschka van de Wouw

Уряд Швеції розглядає можливість надання Україні винищувачів Gripen, повідомило у вівторок шведське громадське радіо SR з посиланням на неназвані джерела.

За даними мовника, уряд хоче оцінити, серед іншого, як передача вплине на обороноздатність Швеції та як швидко Швеція зможе отримати нові винищувачі Gripen, й уряд може офіційно звернутися до збройних сил з проханням офіційно розглянути це питання вже в четвер.

Джерела кажуть, що Україна може отримати один дивізіон літаків Gripen виробництва шведської Saab - 16-18 літаків. Цього року Швеція заявила, що дасть українським пілотам можливість випробувати Gripen, але уряд також заявив, що всі її літаки потрібні для захисту території Швеції.

Минулого місяця місцева опозиція заявила, що Швеція повинна підготуватися до відправлення Gripen в Україну, коли вона завершить свій вступ до НАТО. Швеція все ще очікує на ратифікацію членства від країн альянсу Туреччини та Угорщини.

Українські пілоти вже проходять навчання на винищувачах четвертого покоління F-16 у Данії, також заплановані тренування у США та в Румунії.

Раніше Данія оголосила, що передасть Україні 19 винищувачів F-16, перші шість із них – до Нового року. Нідерланди, які мають 42 літаки F-16, ще не вирішили, скільки нададуть Україні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG