Спеціальні потреби

"Подорож ганьби". Оглядачі про участь Гутерріша на саміті BRICS на чолі з Путіним


Президент Росії Володимир Путін потискає руку генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу під час зустрічі на полях саміту BRICS у Казані, 24 жовтня 2024 року. (Фото: Олександр Неменов через REUTERS)
Президент Росії Володимир Путін потискає руку генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу під час зустрічі на полях саміту BRICS у Казані, 24 жовтня 2024 року. (Фото: Олександр Неменов через REUTERS)

Візит генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до російської Казані для участі у саміті групи BRICS викликав хвилю критики серед оглядачів та експертів на Заході.

Перебуваючи на саміті, який приймав особисто російський президент Володимир Путін, Гутерріш 24-го жовтня виголосив промову, закликавши, зокрема, до "справедливого миру" в Україні на основі принципів Статуту ООН.

У своїй промові Гутерріш наголосив на необхідності поважати "суверенітет, територіальну цілісність та політичну незалежність всіх держав".

"В усьому світі нам потрібен мир, – заявив Гутерріш. – Нам потрібен мир в Україні. Справедливий мир відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї ООН".

Промова генсека до представників BRICS збіглася із міжнародним днем Організації Об'єднаних Націй, адже саме у цей день, 24 жовтня 1945 року, набув чинності Статут ООН.

Втім критики досить суворо оцінили візит генсека до Путіна.

“Не можу уявити, чому він вирішив поїхати”, – сказав в ефірі мережі CNN колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

“Путін є обвинуваченим військовим злочинцем, і генеральний секретар ООН поїхав до нього? Це неприйнятно”, – додав він.

Інший колишній посол США в Україні Стівен Пайфер погодився з Тейлором.

“Посол Тейлор має рацію. Дії Гутерріша були абсолютно неприйнятними”, – прокоментував Пайфер ремарки Тейлора мережі CNN.

Курт Волкер, колишній посол США в НАТО та спеціальний уповноважений у справах України в адміністрації Дональда Трампа, в ефірі каналу Al Arabiya зазначив, що Гутерріш усвідомлює необхідність тримати відкритими канали комунікації з такими людьми як Путін, й вважає це своєю відповідальністю.

“Я думаю, він відчуває, що має бути хтось, хто зможе поговорити з Путіним хоча б час від часу. І я думаю, що як генеральний секретар ООН він відчуває цю відповідальність”, – сказав Волкер.

Втім Волкер також розкритикував генерального секретаря ООН за те, що той пропустив ключовий саміт щодо миру в Україні, а натомість вирішив взяти участь у зустрічі BRICS.

“Якби він хотів це зробити, він би міг це зробити”, – сказав посол щодо рішення Гутерріша не відвідувати саміт щодо миру в Україні.

Волкер припустив, що така відсутність балансу підриває його авторитет у вирішенні російсько-українського конфлікту.

Раніше в інтерв'ю Голосу Америки подібну критику на адресу генсека ООН висловив Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН.

"Він сам пояснює це тим, що збереться ледь не чотири десятки країн, в тому числі й важливі країни Глобального Півдня, в тому числі такі потужні країни, як Китай та Індія. І, мовляв, йому потрібно вести діалог з цими країнами, які є важливими членами Організації Об'єднаних Націй. Але цей аргумент не працює, – наполягає Кислиця, адже генеральний секретар був запрошений на український Саміт миру у Швейцарії. – І він туди не приїхав, хоча там зібралося значно більше країн".

Європейські політики також не схвалюють рішення керівника Організації Об'єднаних Націй та і самої ООН.

“ООН під керівництвом Антоніу Гутерріша є ганебною та неефективною тінню своєї колишньої суті”, – написала депутатка німецького Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерман.

“Гутерріш відхиляє запрошення України на саміт миру за участю 92 країн, але схиляється перед диктаторами та військовими злочинцями в BRICS. Відставка Гутерріша назріла”, – додала вона.

Старша міжнародна кореспондентка німецької мережі ZDF Катрін Айгендорф так схарактеризувала візит Гутерріша до Росії:

“Рукостискання з військовим злочинцем. Генеральний секретар ООН Гутерріш не міг дати чіткішого знаку своєї відсутності нейтралітету та моралі. Тим часом російські війська вбивають мирне українське населення”.

Британська аналітична платформа Defence On The Brink зауважила, що “Антоніу Гутерріш (голова ООН), присутній на саміті BRICS цього тижня, ставить під серйозний сумнів “неупередженість і чесність генерального секретаря””.

“BRICS, спочатку економічний блок, все частіше використовується Путіним, щоб протистояти нашому порядку, заснованому на правилах”,– додано у дописі Defence On The Brink.

На думку французького телеканалу TV5MONDE, саме зустріч Путіна з Гутеррішем на полях саміту в Казані стане тим образом, який запамʼятається після зустрічі BRICS.

“Тим часом російський президент продовжує демонструвати союзникам, що його країна не самотня”, – додає телеканал.

Деякі оглядачі також звернули увагу на той факт, що після зустрічі з Путіним, Гутерріш зустрівся й з президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

“Генсек ООН продовжує “подорож ганьби” в компанії військових злочинців і диктаторів на саміті BRICS у Казані. Поклонившись Путіну, Антоніу Гутерріш пішов обіймати білоруського диктатора Лукашенка”, – прокоментувала білоруська платформа NEXTA.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Кредит для України на $50 млрд узгодили союзники. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG