Спеціальні потреби

Держдеп пропонує винагороду $2,5 млн за інформацію про підозрюваного хакера з Білорусі


Як стверджує слідство, одна зі шахрайських схем приносила з 2012 по 2014 рік приблизно 400 тисяч доларів щомісяця.
Як стверджує слідство, одна зі шахрайських схем приносила з 2012 по 2014 рік приблизно 400 тисяч доларів щомісяця.

Державний департамент оголосив у понеділок про винагороду до 2,5 мільйонів доларів за інформацію, яка призведе до арешту або засудження громадянина Білорусі Володимира Кадарії. Його розшукують у Сполучених Штатах за його ймовірну участь у значній організації зловмисного програмного забезпечення.

Як мовиться у повідомленні Держдепартаменту, Кадарію звинувачують у кібершахрайствах. 4-го червня 2023 року Кадарії було висунуто звинувачення в окрузі Нью-Джерсі у змові з метою вчинення шахрайства з електронною поштою, змові з метою вчинення комп’ютерного шахрайства та двома пунктами обвинувачення у значному шахрайстві з електронною поштою.

Це звинувачення є розвитком у справі багаторічного комп’ютерного шахрайства, яке вчиняли, згідно з матеріалами слідства, громадяни Білорусі, України та Росії, яких називають "російськомовними хакерами".

У серпні до США екстрадували імовірного керівника групи хакерів

Як повідомило раніше цього місяця Міністерство юстиції США, у цій справі в окрузі Нью-Джерсі та Східному окрузі Вірджинії звинувачують також Максима Сільникова, який, згідно зі судовими документами, очолював дві багаторічні схеми кіберзлочинності. Його було заарештовано і депортовано з Польщі до США.

За матеріалами слідства, протягом понад десяти років 38-річний громадянин України та Білорусі, Сільников, разом з 38-річним Володимиром Кадарією, також громадянином Білорусі та України, та 33-річним Андрієм Тарасовим, громадянином Росії, створив і користувався шахрайськими схемами, "зловмисними рекламами", програмами-вимагачами, за допомогою яких вони "полювали на жертв у США та в усьому світі", сказала заступниця генерального прокурора Ліза Монако.

Як заявив прокурор США Філіп Селлінгер з округу Нью-Джерсі, кібершахраї використовували "зловмисну рекламу", щоб обманом змусити жертв натиснути на здавалося б легітимну інтернет-рекламу.

"Натомість жертви перенаправлялися на шкідливі інтернет-сайти, які доставляли зловмисне програмне забезпечення на їхні пристрої, надаючи змовникам доступ до особистої інформації жертв. Потім змовники продали цей доступ та інформацію іншим кіберзлочинцям у темній мережі. Протягом усієї схеми змовники намагалися приховати свою особу від правоохоронних органів, в тому числі використовуючи шахрайські псевдоніми та онлайн-персони", – заявив прокурор з округу Нью-Джерсі.

Програма-вимагач Reveton приносила злочинцям $400 тисяч щомісячно

Про те, як працювала одна зі злочинних схем, повідомляло раніше британське Агентство боротьби зі злочинністю (NCA). У своєму повідомленні, опублікованому в середині серпня, NCA стверджує, що злочинну діяльність Сільникова, який діяв серед іншого, під псевдонімом J.P. Morgan, можна відстежити принаймні з 2011 року, коли він і його колеги представили Reveton, першу в історії бізнес-модель програми-вимагача як послуги.

Жертвам Reveton посилали повідомлення нібито від правоохоронних органів зі сповіщенням про блокування екрана та системи, звинувачуючи їх у завантаженні незаконного вмісту, наприклад, матеріалів про жорстоке поводження з дітьми та програм, захищених авторським правом.

Тоді жертв змушували сплачувати великі штрафи, залякуючи їх ув’язненням. У результаті шахрайська схема приносила з 2012 по 2014 рік приблизно 400 000 доларів щомісяця.

"Такі послуги надають набір інструментів, які дозволяють правопорушникам з низьким рівнем кваліфікації запускати ефективні атаки програм-вимагачів за певну плату, і зараз вони широко використовуються, що означає, що вони значно знизили бар’єр для кіберзлочинності", – мовиться у повідомленні.

Як повідомляли українські видання, у розшуку та арешті Сільникова, якого називають, "одним з найуспішніших у світі російськомовних кіберзлочинців", брали участь правоохоронці з низки європейських країн – крім Польщі та США, також з Британії та Іспанії.

Сільникова заарештували 18 липня в Іспанії агенти Громадянської гвардії Іспанії за підтримки офіцерів британської служби боротьби зі злочинністю, разом з колегами з ФБР зі США. 9-го серпня Сільникова екстрадували з Польщі до США, де він постав перед судом.

Прокурорка США Джессіка Абер з Вірджинії наголосила, що потрібна тісніша міжнародна співпраця для боротьби з онлайн-загрозами.

У разі визнання винними Сільникову, Кадарії та Тарасову загрожує максимальне покарання у вигляді 27 років тюремного ув’язнення за електронне шахрайство.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG