Спеціальні потреби

"Ніколи не було обмежень". Білий дім про збиття українцями літаків в Росії


Радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі під час брифінгу у Вашингтоні, 28 травня 2024 року. Фото AP
Радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі під час брифінгу у Вашингтоні, 28 травня 2024 року. Фото AP

Україна має дозвіл на збиття ворожих літаків у Росії від початку війни. Про це заявив радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі під час спілкування з журналістами у Білому домі у вівторок, 4-го червня.

"Я просто хочу зауважити, що з цього приводу виникла певна плутанина. Ніколи не було обмежень на збивання українцями ворожих літаків, навіть якщо ці літаки не обов’язково перебували в українському повітряному просторі», – сказав Кірбі, відповідаючи на питання журналістки.

На запитання про те, чи дозволяє "часткове" зняття обмежень використовувати американську зброю, щоб збивати російські літаки, носії керованих авіаційних бомб (КАБ), Кірбі відповів, що "вони можуть збивати російські літаки, які становлять неминучу загрозу, і вони робили це від початку війни".

Минулого тижня у Білому Домі повідомили, що адміністрація Байдена дала дозвіл Україні завдавати ударів по російських позиціях, звідки ті атакують українську територію.

Дозвіл, стосується можливості “завдавати контрударів одразу через кордон”. Та не стосується ударів на далеку відстань, зокрема ракетами ATACMS. Про це в інтерв'ю журналістці Голосу Америки Юлії Ярмоленко розповів директор з питань Європи у Раді нацбезпеки США Майкл Карпентер.

Оглядачі вказували, що біля кордону з Україною знаходяться штаби російських військових формувань та логістичні центри. А російські літаки, які несуть КАБи потрібно знищувати ще на території Росії.

Раніше про дозвіл застосовувати надану зброю Україні заявляли уряди в більш як десятка європейських країн, в тому числі Німеччина, Франція та Британія.

А глава ситуаційного центру по Україні при Міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг в інтерв'ю Tagesschau не виключив можливість використання систем Patriot для збиття цілей у Росії.

"Цілком можливо, що системи Patriot тепер також будуть розгорнуті в районі Харкова та застосовуватимуться над територією РФ. Вони ідеально підходять для боротьби з російськими літаками, які скидають жахливі планерні бомби", - заявив німецький військовий.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG