Спеціальні потреби

Олімпіада-2024. Ще чотири медалі для українців та дві для "нейтральних" росіянок. Що пишуть про це на Заході?


Копія імпровізованої штанги, за допомогою якої тренувався український стрибун у висоту Андрій Протесенко, перебуваючи в російській окупації. Виставка на відкритті Українського дому на літніх Олімпійських іграх 2024 року в Парижі, 27 липня 2024 року. Фото AP
Копія імпровізованої штанги, за допомогою якої тренувався український стрибун у висоту Андрій Протесенко, перебуваючи в російській окупації. Виставка на відкритті Українського дому на літніх Олімпійських іграх 2024 року в Парижі, 27 липня 2024 року. Фото AP

У неділю (4 серпня) та понеділок (5 серпня) українці завоювали на Олімпійських іграх у Парижі чотири медалі - золоту, срібну та дві бронзові. Завдяки цьому українська збірна піднялась на сімнадцяте місце у медальному заліку.

"Золото" у стрибках в висоту здобула дніпрянка Ярослава Магучіх. Їй поступилась австралійка Нікола Оліслагерс. Обидві взяли однакову висоту - 2,02 метри, проте Магучіх для цього знадобилось менше спроб. Киянка Ірина Геращенко посіла третє місце із планкою 1,95 метри.

"Я хочу подякувати Збройним силам України та всім військовим, волонтерам і людям, які нас підтримують. Це медалі для всієї країни", - цитує слова Магучіх видання The Guardian.

Британське видання нагадало історію Магучіх про те, в яких умовах вона перебувала на тлі агресії Росії в Україні. Вона покинула свій дім у Дніпрі - місті, яке продовжує регулярно атакуватися, і жила в будинку свого тренера в сільській місцевості. Коли сирени лунали, вони ховалися в підвалі. "Не можливі жодні обмовки, щодо її наполегливості і яскравості", - пише The Guardian.

А от американське видання Time звернуло увагу на особливий "ритуал" Магучіх між стрибками. Вона відпочиває у спальному мішку.

"Мені комфортно, коли я лежу, і іноді я можу спостерігати за хмарами... Іноді я можу рахувати числа, 1,2,3,4, або вдихати, видихати. Це як розслабитися і не думати про те, що я на стадіоні", - відповіла на запитання Time Ярослава.

Видання New York Times пише, що Магучіх їздить на змагання зі спальним мішком з 2018 року. Це ініціатива її тренерів Сергія та Тетяни Степанових. Через довге сидіння між стрибками в ногах Магучіх накопичувалась кров.

Видання Eurosport на своїй сторінці в мережі X розмістило фото Магучіх у спальному мішку із підписом - "Зараз вона у золотій позиції у фіналі Олімпіади. Надто легко..."

Окрім Магучіх і Геращенко за останні два дні медалі українській збірній принесли також Михайло Кохан із бронзою у метанні молота, та гімнаст Ілля Ковтун, який завоював срібло у змаганнях на паралельних брусах.

Ще як мінімум одну медаль Україні принесе Олександр Хижняк, який 7 серпня битиметься за золото у боксі. У разі поразки він отримає срібло. У фіналі суперником Хижняка стане Нурбек Оралбай із Казахстану.

У неділю першу медаль на Олімпіаді вибороли росіянки - тенісистки Даяна Шнайдер та Мірра Андрєєва. Вони взяли срібло в жіночому парному розряді.

Вони стояли на подіумі в однакових зелено-білих спортивних костюмах, а замість прапора Росії під час їх нагородження підіймався зелений прапор із написом AIN — французька абревіатура Athlètes individuels neutres (індивідуальні нейтральні атлети).

Через вторгнення Росії в Україну Міжнародний олімпійський комітет заборонив брати участь в Олімпіаді Росії. Російським атлетам дозволили виступати в "нейтральному" статусі, але лише тим, які публічно не підтримали вторгнення в Україну.

З 32 "нейтральних" спортсменів у Парижі 15 з Росії, 17 з Білорусі. Білорусь теж не пустили на Олімпійські ігри через співучасть в агресії.

Тих, хто поїхав на Олімпіаду в Париж в нейтральному статусі в Росії нерідко називають "зрадниками", пише видання AP.

"15 російських "нейтралів" на Олімпіаді в Парижі політично ізольовані та рідко потрапляють у центр уваги" - із таким заголовком вийшла стаття про росіян на іграх в AP.

Видання звертає увагу на дуже маленьку кількість росіян у Парижі на тлі більш як 300 спортсменів, які представляли Російський олімпійський комітет на минулій Олімпіаді в Токіо.

Раніше пройшли відбір МОК більше ще 10 росіян, тобто їх мало бути 25, але згодом вони самі знялись. "Незрозуміло, чи вони прийняли це рішення під тиском вдома", - пише AP.

Видання також пише про те, що значно більша кількість росіян виступає під прапорами інших країн. Мова йде про 60 спортсменів. Деякі роками жили за межами Росії або переїхали за кордон у дитинстві. Інші змінили свою належність до країни після вторгнення Росії в Україну.

Зокрема, плавчиня Анастасія Кірпічнікова минулого року перейшла до офіційної команди Франції. Минулої середи Кірпічнікова виграла срібну медаль для Франції на дистанції 1500 метрів вільним стилем.

AP також нагадує, що Україна вимагала, щоб російські спортсмени були виключені з усіх міжнародних видів спорту та виступали проти спроб МОК включити їх як "нейтральних".

З підозрою українці ставляться до тих росіян, які змінили прапор. Зокрема чемпіонка з фехтування Ольга Харлан минулого місяця заявила, що російських спортсменів, які після вторгнення перейшли у команди інших країн, "потрібно більше перевіряти".

Раніше французька преса писала про українську фехтувальницю Ольгу Харлан назвавши її однією з найкращих фехтувальниць усіх часів. 3 серпня вона у складі збірної України виграла золоту нагороду в жіночих командних змаганнях з фехтування на шаблі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG