Спеціальні потреби

Виборча боротьба між Гарріс і Трампом зосереджується довкола цих 7 штатів


Кандидати у президенти США: віцепрезидентка-демократка Камала Гарріс та експрезидент-республіканець Дональд Трамп
Кандидати у президенти США: віцепрезидентка-демократка Камала Гарріс та експрезидент-республіканець Дональд Трамп

Президентська кампанія в США виходить на фінішну пряму, до виборів 5 листопада залишається два тижні.

Віцепрезидентка й кандидатка від Демократичної партії Камала Гарріс та її опонент від Республіканської партії, колишній президент Дональд Трамп, зосереджені майже виключно на семи штатах, які, швидше за все, визначать результат голосування.

За даними Університету Флориди, понад 14 мільйонів людей у США уже проголосували достроково, і найближчими днями ще більше виборців зроблять це, оскільки майже всі 50 штатів країни відкриють виборчі дільниці для дострокового голосування та приймання бюлетенів для голосування поштою.

Національні опитування показують, що кандидати набирають майже однакову кількість голосів, а Гарріс має невелику перевагу.

Вибори президента США визначаються не всенародним голосуванням, а голосуванням у Колегії виборників, яке перетворює вибори на 50 змагань між штатами, причому 48 із 50 штатів віддають усі свої голоси виборців переможцю свого штату - або Гарріс, або Трампу. Лише Небраска та Мен розподіляють свої голоси пропорційно за результатами підрахунку голосів.

Кількість голосів виборців у кожному штаті залежить від чисельності населення, тому найбільші штати мають найбільше впливу на визначення загального національного результату.

Переможцю на виборах потрібно 270 із 538 голосів виборників, щоб претендувати на новий чотирирічний термін у Білому домі.

Опитування показують, що Гарріс або Трамп тримають значну перевагу в 43 штатах, адже більшість з цих штатів традиційно віддають голоси або за демократів ("сині" штати), або за республіканців ("червоні" штати). Визначити результат перегонів можуть сім штатів, які не мають постійну партію-фаворита і які схиляються то до демократів, то до республіканців: північні штати Вісконсин, Мічиган і Пенсильванія, південно-східні Північна Кароліна та Джорджія і південно-західні Аризона і Невада.

Результати опитувань у цих семи штатах зараз знаходяться у межах статистичної похибки, отже перемогти там мають шанси як республіканці, так і демократи.

Тож і Гарріс, і Трамп, а також їхні відповідні напарники на виборах у віцепрезиденти, губернатор Міннесоти Тім Волз і сенатор від Огайо Джей Ді Венс, концентрують свої агітаційні зусилля на цих семи штатах протягом останніх двох тижнів кампанії.

Гарріс відсвяткувала своє 60-річчя в неділю, виступаючи в місіонерській баптистській церкві New Birth у Стоункресті, штат Джорджія, приблизно за 50 кілометрів на схід від Атланти, головного міста штату й оплоту місцевих демократів. Вона розповіла про свій досвід дитинства в афроамериканській церкві, й, не згадуючи імені Трампа, підкреслила, що зараз політична атмосфера дуже відрізняється від тогочасної.

Потім вона попрямувала до церкви Divine Faith Ministries International у Джонсборо, на південь від Атланти, де заохочувала вірян скористатися своїм правом голосу.

Тим часом Трамп одягнув фартух у ресторані швидкого харчування McDonald’s у Пенсільванії, щоб роздавати замовлення клієнтам.

Гарріс сказала, що в юності вона працювала в McDonald's у Каліфорнії під час навчання в коледжі, але Трамп сказав, що не вірить цьому. Раніше подруга Гарріс розповіла New York Times, що вона пам’ятає, як Гарріс працювала там.

Після свого короткого перебування в ресторані Трамп похвалився, що "тепер працював на 15 хвилин" у закладі довше, ніж Гарріс.

У понеділок Гарріс проводить передвиборчу кампанію в Пенсильванії, Мічигані та Вісконсині, а Трамп прямує до Грінвіля, штат Північна Кароліна.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG